Отключващи устройства, използващи определени мисли като пропуск, ще се появят

...
Отключващи устройства, използващи определени мисли като пропуск, ще се появят
Коментари Харесай

Роботи ще четат мисли и няма какво да ги спре

Отключващи устройства, употребяващи избрани мисли като пропуск, ще се появят напълно скоро. Според специалисти, присъстващи на Световния стопански конгрес в Давос, напълно скоро роботи ще са способни да четат мисли, а ние няма да можем да ги спрем, тъй като за сходно нещо не съществуват закони.

Ако догатките на специалистите се окажат истина, до 2030 година смарт телефони, таблети и компютри ще са способни да изследват мозъка и да схващат мислите ни. В началото тази технология ще се употребява като защитна мярка – ползвателят на устройство мисли за избрана ария или мисъл (идея), и разпознавайки я, устройството ще се отключва. Но група специалисти насочиха предизвестие за ужасяващите приложения, които може да има такава технология.

„ Всеки човек мисли за едно и също нещо по друг метод, в резюме всички имаме неповторим неврален автограф “, споделя Нита Фарахани (Nita Farahany), професор в университета Дюк. „ Този неповторим автограф ще се употребява като пропуск. Оказва се, че това е извънредно ефикасна технология – пропускът е изцяло безвреден и е невероятно да бъде подправен. Тук е моментът да се замислим за персоналната независимост. “

Проф. Фарахани разказва недалечно бъдеще, в което непрекъснато сме обградени от такива устройства, с които споделяме мозъчната си интензивност. Но тя предизвестява, че тази технология може да попадне и в неприятни ръце.

„ Въпросът е какво да създадем в такава обстановка. Надали законите ще ни оказват помощ. А и не съществуват закони, които да не разрешават някой или нещо да чете мислите ви “, прибавя Фарахани.

„ Към 2030 година си представям учителка в начално учебно заведение, която непрекъснато получава информация за психическото здраве на учениците си: Знаеш ли какво, Бети наподобява тъжна през днешния ден. Виж дали можеш да схванеш за какво.Внимавай. Имаше предизвестие, че времето се скапва и децата може да са обезпокоени. ”, споделя Андрю Мур (Andrew Moore), декан на компютърния факултет в университета Карнеги.

„ Представям си свят, в който всеки има по няколко цифрови асистенти, които са способни да четат мислите ни. “

Mirror

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР