Ако можехте да се върнете пет века назад във времето,

...
Ако можехте да се върнете пет века назад във времето,
Коментари Харесай

Как ще изглежда Земята през XXVI век?

Ако можехте да се върнете пет века обратно във времето, щяхте да видите процъфтяващата империя на ацтеките в Централно Мексико, преди малко нарисуваната Мона Лиза в ренесансова Европа и доста по-ниски температури в Северното полукълбо.

Но какво щеше да е, в случай че можехме да забележим Земята 500 години в бъдещето? Дали светът през XXVI век би бил толкоз друг, колкото би изглеждал XXI век за хората от XVI век. За начало какъв би бил климатът?

В взаимозависимост от това, кой питате, XXVI век ще бъде или леко студен, или извънредно парещ. Някои компютърни модели предсказват, че до 2500 година климатът ще е доста по-хладен. Други изследвания споделят, че сегашните климатични промени и продължаващото потребление на горива ще затоплят планетата до температури, които не разрешават човешки живот.

Някои специалисти свързват началото на климатичните промени, породени от индивида, с индустриалната гражданска война – началото на XIX век, а други – още със земеделските практики от праисторически времена. Което и да е правилно, истината е, че инструментите, които хората изобретяваме, трансформират заобикалящата ни среда.

Експертът по теоретична физика и футурология Мичио Каку предсказва, че до 100 години човечеството ще направи скок от цивилизация вид 0 към цивилизация вид 1 по скалата на Кардашев. С други думи, ще се превърнем във тип, който може да употребява цялата сила на планетата. С такава голяма мощност хората от XXVI век ще бъдат господари на чистата сила (термоядрен синтез и слънчева енергия).

Нещо повече, хората ще са способни да управляват климата на планетата. Физикът Фриймън Дайсън предсказва, че скокът ще се случи след 200 години.

След XVI век технологията, която човечеството основава, се усъвършенства експоненциално и евентуално това ще продължава и в бъдеще. Физикът Стивън Хокинг счита, че до 2600 година на всеки 10 секунди ще излизат по 10 нови публикации по теоретична физика. Ако Законът на Мур остане правилен, то множеството изследвания ще бъдат правени от интелигентни машини.

Какви други технологии ще оформят света през XXVI век? Футуристът Адриан Бери счита, че продължителността на живота ще стигне 140 години и фактът, че ще можем да „ запаметяваме “ личността си на цифрови носители, ще ни даде един тип компютъризирано величие. Ще сме изследвали напълно океаните, ще има колонии на Луната и Марс, а Далечният космос ще бъде проучен от роботи. Какво ли ще се случи по-късно?

How Stuff Works

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР