Отиде си стената, на която се облягах. Не спирам да

...
Отиде си стената, на която се облягах. Не спирам да
Коментари Харесай

Актьорът Любен Чаталов разкри как Иван Иванов на 2 пъти му е спасявал живота

Отиде си стената, на която се облягах. Не спирам да рева за него

„ Осиротях без Иван, братче! Какво да кажа, измервам кръвно през час, за първи път рева от 15 години. Отиде си Старото, по този начин си казвахме, отиде си стената, на която се облягах, като ми е мъчително, тъжно и нещастно. Не съм на себе си. “ Това сподели артистът Любен Чаталов за своя най-хубав другар, към този момент мъртвец – Иван Иванов.

Легендата на българското кино си отиде в 15 часа в сряда в панагюрска болница от инфаркт на 72-годишна възраст. Жена му – актрисата Петя Силянова, е била до последно с него в болничното заведение.

„ Той и кметът още не знае на селото. Всички го обичаха. А аз нямам думи да кажа какъв брой. Ние се познаваме още преди студентството във ВИТИЗ. Цял живот другарство, братче, цялостен живот. Знаехме си и кътните зъби. Неведнъж ми е спасявал живота, два пъти даже. Обичах го като себе си “, споделя тъжно Чаталов.

Първият път, в който Любо бил на ръба на оцеляването, бил, когато изпаднал в тежка меланхолия.

„ Направо бях на улицата. Иках да си отида от този живот, толкоз не ми вървеше. Тогава Иван ме прибра в село Оборище и цяла седмица не си проговорихме. Ей по този начин, едно и също – седим, гледаме телевизия, четем, ядем. В неделята ме попита: „ Е, в този момент добре ли си? “, споделих му: „ Да, благодаря! “. Имах потребност от тази топлота, от това някой да се погрижи за мен тъкмо в този миг. И той го направи. Е, няма по какъв начин да издържи сърцето ми в този миг, като разправям това “, спомня си артистът.

Вторият път, когато Иванов реагира бързо и избавя живота и на двамата, бил, откакто в заведение ги атакува наркоман.

„ Това беше един от най-драматичните моменти в живота и на двама ни. Белезите от касапницата още стоят в главата ми. Въпросният човек, който ни атакува, просто не беше на себе си. И до през днешния ден имам белези от ножа. Влезе с една кама и ни атакува. Беше ми забил острието на 3-4 см в главата. Но ми нанесе и прочувствени вреди, както и на Иван. Като по знамение той незабавно откри телефон и извикаха кола за спешна помощ. Това ни избави. После се отказахме да го съдим, въпреки че можехме. Инцидентът накара Иван да се замисли за живот отвън столицата “, признава артистът.

Чаталов с обич си спомня и за 50-ия си празник, когато Иван Иванов му посвещава моноспектакъл, вместо да му подари някаква движимост. „ Казваше се „ Муха “ и го играх до предходната година. Всичките книги на Иван съм чел, бяха невероятни “, споделя Чаталов.

Вече повече от десетилетие Иван и брачната половинка му Петя Силянова живеят в панагюрското село Оборище. Къщата им там носи артистичното име „ Дом за отдих и просвета “, а табела с този надпис посреща още на портата. С доста труд, ограничения и вложено време са съумели да трансфорат остарялата сграда в уютна вила, в която добре пристигнали са единствено шепа другари, видя „ България Днес “.

72-годишният артист, който два пъти преборва подлата диагноза рак на гърлото, предпочиташе уединението и към този момент съвсем не канеше посетители вкъщи си. Пенсионер от дълго време, Иванов се бе отдал на писане, работа по двора и дребни поправки по къщата. За уюта вътре пък се грижи обичаната му брачна половинка Петя Силянова. Тя съумява да съчетава работата с семейството и няколко пъти в седмицата пътува до София, с цел да играе в театъра.

Заради скромните им приходи продължава да се занимава и с дублаж, с цел да припечелва още средства. Петя е втора брачна половинка на Иванов. Женени са от 1982 година и имат наследник – Стефан. От първата си жена – здравна сестра, Иван има различен наследник – Георги, който работи в Софийския областен съд. Иван сключил първия брак преждевременно, без да мисли доста. Но то какво да му мислиш, когато си единствено на 23 години. Живели година и се разделили.

С днешна дата фамилията на артиста не стопира и с благотворителността. Преди време Петя и Иван подарили кръст за църквата „ Преображение Господне “ в селото. Това се случва на 15 август – деня на Света Богородица.

„ Тук на село съм благополучен. Както към този момент един път ви споделих, животните, даже козите ме вълнуват повече от киното “, изясни ни, когато го посетихме преди време Иван Иванов. Според него към този момент е направил всичко в специалността си, а по никакъв начин не би желал да остарява на екран. „ Нямам какво повече да върша. То е направено. Повече не може. Да очаквам последваща роля да се модернизирам? Не, това е. И отново желая да кажа – работата на индивида на тази планета е да провокира удивление, да въодушевява. Когато се сетиш за един човек, не да се сетиш за него като за популярен артист или гений, а че е провокирал у теб удивление. Имам своето самочувствие, че добре съм си приключил работата. В препоръчаните условия, несъмнено “, разясни артистът в единственото си изявление пред вестника.

„ Иван е горделив човек, години наред живееше на ръба на мизерията, само че пред никой не се оплака. Той е огромната ми обич “, споделя за него Петя.

Секссимволът на българското кино Иван Иванов е роден на 16 декември 1951 година в Асеновград. Завършва колеж по механотехника. Известно време е радист на софийското летище. През 1979 година приключва актьорско майсторство за трагичен спектакъл във ВИТИЗ „ Кръстьо Сарафов “ в класа на проф. Димитрина Гюрова. Играе на сцените на Народния спектакъл и Военния спектакъл. Популярен с присъединяване си в лентата „ Всичко е обич “, „ Лавина “, „ Комбина “ и доста други.

Редакцията изрича съболезнования на фамилията.

Сбъдна фантазията си да има

внук и от Стефан

„ Иван сбъдна фантазията си да има внук на негово име и от втория си наследник – Стефан, прочут повече като рапъра Уош Министерски съвет. Детето към този момент е на две години. От първия си наследник Георги той също има огромен внук и внучка “, сподели Чаталов. Според него Иванов бил доста горделив и с успеха във „ ВИП брат “ на сина си Стефан през 2018 година и гледал всичките му включвания.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР