Отхвърляме управлението на ГЕРБ - без програма и с партньорство

...
Отхвърляме управлението на ГЕРБ - без програма и с партньорство
Коментари Харесай

Жаблянов: Побоите над лекари и журналисти - заради социален егоизъм

Отхвърляме ръководството на ГЕРБ - без стратегия и с партньорство на интереса. Ще дадем опция. Това съобщи пред Българска национална телевизия зам.-председателят на Народното събрание от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Валери Жаблянов.

Според него това е нездрава основа за създаване на парламентарно болшинство. „ Българска социалистическа партия готви сериозна опозиционна опция на това ръководство и го сподели с интензивността си в 44-то Народно събрание. Ние изрично отхвърляме този модел на ръководство на страната, който беше основан и се затвърждава “, съобщи той.

Валери Жаблянов изясни, че контролът върху изпълнителната власт е една от най-важните функционалности на Народното събрание. Според него при сегашната система на ръководство и взимането на еднолични решения, грешките неведнъж са авансово обрисувани.

„ Контролната функционалност на Народното събрание и ролята на опозицията са от първостепенно значение за метода, по който се ръководи страната. Г-н Борисов е с трети мандат. Знаем какво може и какво е посочил. Всички рецензии от наша страна освен са основателни, само че и са изстрадани от българските жители “, безапелационен бе той.

Валери Жаблянов съобщи, че случаите с побой над лекари, нотариуси, публицисти демонстрират положение на нашето общество, към което се движим от доста време. По думите му това се дължи на развилия се обществен нарцисизъм и липса на обикновена човечност и обществена взаимност, на настървение и делене на обществото на „ изгубили “ и на „ спечелили “.

Според него няма по какъв начин да се прекратят такива феномени без цялостна смяна първо в държанието на публичните фактори. Той уточни репликите, които се разменят сред работодатели, синдикати и държавно управление като образец за това - на какво равнище е диалогът сега и на какъв език върви. Според него построяването на други цивилен връзки не е единствено политически въпрос, само че и етичен, културен и решението му би трябвало да се популяризира във времето.

По думите му, тези случаи и казусът в Асеновград са част от огромния проблем в България - битовите неуредици. Жаблянов разяснява, че компликациите пред нашето общество се задълбочават. Като образец той уточни задълбочаването на проблемите в труда. „ Комисията за неизплатените заплати установи нарушавания и на законодателството, и на липса на законодателство. При изискване, че базови въпроси за труда- за заплащането и за бита на хората не са решени, какво друго може да се чака “, съобщи той.

Валери Жаблянов съобщи, че от краткотрайни комисии има смисъл, в случай че се основават на паритетен принцип, тъй че да имат по- друго значение от постоянните комисии, където ръководещите, имайки болшинство, не позволяват някои от главните въпроси.

„ Трябва да има уравновесен метод при основаването им. Когато обаче има случаи като този с НДК, с фрапантни нарушавания, които явно се прикриват от изпълнителната власт, които в това число министър-председателят не може да реши, Народното събрание би трябвало да се намеси. Народното събрание реализира с тези комисии надзор. Голяма част от контролните институции в България страдат от доста недостатъци “, заключи Валери Жаблянов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР