Отговорността за правителство не е на спечелилия, а на загубилите

...
Отговорността за правителство не е на спечелилия, а на загубилите
Коментари Харесай

Евродепутат към Росен Желязков: Тук е пълен хаос, ротацията е пълна глупост - няма да подавате оставка

Отговорността за държавно управление не е на спечелилия, а на изгубилите изборите, изясни във веселяшка " лекция " в българския парламент Александър Йорданов

Евродепутатът от ГЕРБ-СДС Александър Йорданов изнесе веселяшка „ лекция “ в българския парламент. В петък ръководителят на Народното събрание Росен Желязков предложения на среща в зала „ Запад “ всички български евродепутати. На нея трябваше да бъдат разисквани „ най-актуалните въпроси от дневния ред на българското участие в Европейския съюз “.

В един миг думата взе 71-годишният политически деец Александър Йорданов , който се води представител на Съюз на демократичните сили. Той стартира речта си с офанзива против „ Продължаваме промяната “.

„ Ние в този момент се намираме в парадоксалната обстановка, че сме представители на български политически партии в Европейския парламент, а в действителност нещата в България, надали не, стават по този начин, че се дирижират от партии, които нямат, които не са показани в Европейския парламент. Те нямат представители. Европа не ги познава. Наричат се „ Продължаваме промяната “. Ами това е популистко име! Не може партия да има такова име даже! Как по този начин „ Продължаваме промяната “ , зачуди се Йорданов.

Никой не обяснил на българските жители, че „ смяната “ може и да е заден ход за страната.

Александър Йорданов изкоментира и че когато преди време правили Конституцията, считали, че служебни държавни управления ще има доста рядко. Не била естествена обстановката от последните две години страната да се ръководи съвсем непрекъснато от подобен вид държавни управления и без парламент.

„ И по тази причина тука е огромна отговорността сега на политическите партии да създадат постоянно държавно управление на страната и Народното събрание да си влезе в зоната, просто, на работа и не да се вършат някакви прогнози за три, четири или пет месеца, което е смешно “, изясни Йорданов. Припомняме, че това бе едно от преходните оферти на водача на ГЕРБ Бойко Борисов за период на деяние на бъдещия кабинет.

Александър Йорданов обаче не счита, че това е редно: „ В Европейския парламент такива говорения – че в България щяло да има държавно управление за три месеца, звучат просто като някакви недоразвити, като че ли го приказват, хора в тази страна. Правителството би трябвало да бъде за целия мандат, на който хората са дали своят вот и който е разказан в Конституцията и е четири години. Правителството би трябвало да бъде обединено към националните хрумвания и има една заплаха, която би трябвало да я избегнем по някакъв метод – това е, което навън се вижда доста ясно. У нас сякаш всички желаят да са на власт и всички да са в съпротива. Не може по едно и също време всички да са на власт и всички да са в съпротива . Ясно би трябвало да се съобщи кой желае да ръководи страната и кой желае да бъде съпротива, тъй като не му разрешават стратегиите, концепциите, възгледите... и по този начин! Демокрацията е власт и съпротива. Тука е цялостен безпорядък! И по тази причина ни се чудят. “

Йорданов изрази неодобрение и че у нас непрекъснато се говорело, че основната отговорност за съставянето на държавно управление била на спечелилите на изборите.

„ Ами не е правилно! Отговорността е на изгубилите изборите да решат желаят ли страната да има държавно управление, или не! И да кажат – те поддържат ли спечелилите, с цел да стане държавно управление, или остават съпротива. Минаха повече от два месеца – партиите не са дали отговор на този въпрос! Искат ли да ръководят, или желаят да стоят в съпротива? Как тогава да се отнасят в Европа обикновено към нас “, попита риторично Александър Йорданов.

Той се обърна и към Росен Желязков: „ Г-н ръководител, цялостна нелепост беше това с ротацията на ръководители на Народното събрание . Така не се прави в Европа, не се прави в света! Не би трябвало такива игрички просто с парламентарната народна власт да се реализират. Това е просто извънредно несериозно! То по този начин се и възприема. Затова, определен сте за ръководител, никога не си подавате оставката! Работите си и си работи и Народното събрание! Ако Ви желаят оставката – аз ще Ви дам образеца с мене! На мене също, когато бях ръководител, ми желаеха оставката. “

От Българска социалистическа партия преди време създали подписка, внесли я за разглеждане и поискали Йорданов да я вкара като първа точка в дневния ред.

„ И аз седях на трибуната като Вас и споделих следното: Аз такава точка в дневния ред няма да вкарам. Вие по какъв начин мислите аз самичък да вкарам точка в дневния ред за моята оставка?! Никога “, описа обстановката Александър Йорданов.

Той бе ръководител на 36-ото Народно заседание в интервала 1992 – 1994 година

Йорданов повдигна и въпроса за разделянето на управляващите . Припомняме, че през вчерашния ден със статус във фейсбук той разкритикува кандидат-премиерката на неговата групировка Мария Габриел поради настояването й да бъде отхвърлен основният прокурор Иван Гешев.

Днес евродепутатът от ГЕРБ-СДС не засегна тематиката непосредствено, само че изясни, че политиците би трябвало да се месят по-малко в зоната на другите управляващи – изключително на правосъдната.

„ Политиците непрекъснато си врат гагата, както се споделя, в едни или други управляващи . Имаме народна власт единствено когато имаме разделяне на управляващите и те в действителност действат без значение “, отсече Александър Йорданов.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР