Отговорът на Запада на руската ваксина е повече геополтика, отколкото

...
Отговорът на Запада на руската ваксина е повече геополтика, отколкото
Коментари Харесай

The Financial Times: Отговорът на Запада на руската ваксина е повече геополитика, отколкото наука

Отговорът на Запада на съветската ваксина е повече геополтика, в сравнение с просвета, написа английският вестник The Financial Times.
Противовирусната ваксина , основана на интернационално утвърдена ваксина против вируса Ебола, получи остри рецензии. През 1768 година съветската императрица Екатерина Велика е предложила себе си като обект за изпитване на имунизацията против едра шарка и по този метод е желала да покаже на своите жители, че новата здравна технология е безвредна. Със същата цел, президентът Владимир Путин разгласи на 11 август, че щерка му е взела участие в процеса на изпитване на съветската ваксина против Covid-19, наименуван Спутник V.
Това беше обявено, когато Путин разгласи, че коронавирусната ваксина е записана в Русия и утвърдена за общо прилагане. В резултат Русия е доста по-напред от всички останали страни. Но има един проблем: тази ваксина към момента се тества. След няколко седмици хиляди руснаци ще получат доза от препарата, който в действителност към момента е в пробен етап.
Не е изненадващо, че отговорът на Запада надалеч не беше приветствен. Според Йенс Шпан, немският министър на опазването на здравето, той е „ доста песимистичен “ към сходно „ рисково “ решение, до момента в който американският му сътрудник Алекс Азар иронично отбелязва: „ Това не е съревнование, с цел да бъдеш пръв на финала ”.
Изглежда, че Кремъл не е склонен с Азар. Неслучайно тази ваксина получи същото име като руския сателит, който победи в галактическата конкуренция по време на Студената война, оставяйки Съединени американски щати зад себе си. В последна сметка позицията на Москва наподобява по този начин: в случай че тази ваксина работи, тогава кой се интересува от обстоятелството, че Русия е нарушила разпоредбите и я е получила преди всички останали? Критиката против Москва поради прибързаната регистрация на имунизацията е оправдана. Докато специалисти в Съединени американски щати, Обединеното кралство и Китай, участващи в създаването на конкурентни разновидности за ваксина, също нарушават от дълго време открити правила за ускорение на процеса, Русия ги пренебрегва изцяло. Ваксината към момента не е минала третата си клинична фаза на валидиране, сериозен интервал, който постоянно продължава повече от година и включва хиляди хора.
Ваксинирането на дъщерята на президента (единственият непряк резултат, за който ни споделиха, че е леко покачване на температурата, траяло един ден) е положително заглавие на вестник, само че не е сурогат на действителни и инцидентни изпитвания върху хиляди хора от разнообразни възрасти и с разнообразни здравословни положения. Прибързаната приложимост на неефективна - и в най-лошия рискова - ваксина може, съгласно специалистите, да нанесе сериозен удар на световните старания за всеобщо ваксиниране и да удължи пандемията от новия ковид.
Въпреки това, недоверието, че съветските експерти са способни да изпреварят западните фармацевтични компании, може да се корени повече в геополитиката, в сравнение с в науката. Въпреки че Русия не е фармацевтичен колос и е чист вносител на медицински артикули, основаният в Москва Национален проучвателен център за епидемиология и микробиология „ Гамалей “, който е създал тази ваксина, се занимава с аденовируси от 80-те години на предишния век, а имунизацията „ Спутник V “ се основава на интернационално приетата му ваксина против Ебола.
През последното десетилетие доверието на Запада в Русия внезапно понижа. Убедителни доказателства за интервенция на Русия в американските избори, присъединяване на Москва в опита за ликвидиране на двойния сътрудник Сергей Скрипал и случаят с полет MH17 на Малайзийските авиолинии я сложиха в това състояние. Този тип реакции унищожи доверието на света в Кремъл. Западът изпитва съмнение към множеството съветски начинания.
Когато Москва изпрати медицински екип, който да помогне на Италия в битката с пандемията през март тази година, някои анализатори предизвестиха, че Русия желае да краде военни секрети. Апаратите за изкуствено дишане, изпратени от Русия под формата на помощ за Ню Йорк, провокираха дипломатически главоболия.
Ваксината, създадена в Русия, безспорно ще се причисли към този лист. Кирил Дмитриев, който управлява Руския фонд за директни вложения и обезпечи средства за създаването на имунизацията „ Спутник V “, признава това и в изявление за Financial Times предишния месец той съобщи, че вижда „ координирани (западни) старания за противопоставяне и прекъсване на всичко съветско “. Но това може просто да значи, че ще има доста други места, където може да бъде доставена съветската ваксина.
Лидерите на Сърбия и Филипините към този момент оповестиха, че ще я употребяват, до момента в който Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия, Бразилия и Мексико се съгласиха на присъединяване в изпитване за ваксина. Според Дмитриев 20 страни желаят 1 милиард дози. Екатерина Велика заповяда конете да бъдат готови да изведат нейния шотландски доктор в сигурност при положение, че тя почине след инжектирането, и три десетилетия преди Едуард Дженър да сътвори доста по-безопасна ваксина против едрата шарка.
Когато шефът на Института „ Гамалей “ беше запитан от локалните медии по какъв начин се усеща, когато ползва пробния препарат на дъщерята на Путин, той сподели, че не е знаел за това. „ Вероятно е била доброволец “, сподели той. " Не съм виждал паспорта й. " За да потвърди на световните критици, че бъркат, в този момент Путин има потребност от милиони елементарни руснаци, които да пожелаят тази ваксина.
Руската ваксина против COVID-19 тревожи експертите
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР