Отглеждането на плодове и зеленчуци под соларни панели може да

...
Отглеждането на плодове и зеленчуци под соларни панели може да
Коментари Харесай

Слънчеви панели над градината удвояват реколтата от плодове ...

Отглеждането на плодове и зеленчуци под слънчеви панели може да ви коства два пъти по-евтино, а производството на сила по различния метод ще ви помогне по-добре да се адаптирате към измененията на климата. За това споделя фермерът Фабиан Картхаус, който от детските си години следи по какъв начин порастват горски плодове под слънчевите панели, оповестява Deutsche Welle, представен от agri.bg.



Баща му построява първата фотоелектрическа система в двора на дома им, под огромните панели и през днешния ден там порастват горски плодове. Преди 5 години 33-годишният земеделец почнал да развива бащиния си агробизнес в Падерборн. Обработвал 80 ха земя с бобови култури, зърно, рапица и царевица. Те обаче му носели непретенциозен приход. Сухото и горещо време в допълнение влошавали размера на припечеленото. Така на Фабиан и брачната половинка му им хрумва да отглеждат горски плодове под слънчеви панели с полупрозрачни модули.

В началото проверихме по какъв начин растенията ще реагират на светлината и сянката, каква ще бъде разликата в добивите и установихме, че най-добре се приспособяват черната боровинка и малината, спомня си земеделецът. Следва доста добра първа годишна продукция.

Традиционно горските плодове се отглеждат навън или в оранжерия. Горещото лято обаче бе същинско главоболие за доста фермери в Германия. Колкото и да е необичайно, сянката под слънчевите панели може да увеличи добивите. По думите на Картхаус, модулните покриви пестят вода, защото се понижава изпаряването на скъпия запас.

Наред с това модулите обезпечават на стопанството и електрическа енергия. Фабиан получава малко под 6 цента за всеки киловатчас, който създаде. Част от слънчевата сила той употребява за работата в стопанството - има системи за изстудяване и сушене. Ако трябваше да купи ток от локален снабдител, той би му излязъл към 25 цента за киловатчас.

Благоприятната за климата сила освен носи спомагателен приход на фермера. " Това е печеливша инвестиция - можем да произвеждаме зелена електрическа енергия на място, децентрализирано и в това време да я възпроизвеждаме ", споделя той.

В Германия новаторският способ изключително се предлага за развъждане на ябълки, череши, картофи и зеленчуци като домати и краставици. Експертите в тази сфера са безапелационни, че преди да се пристъпи към създаване на сходна апаратура, би трябвало да се съобрази локалният климат.

В Европа има още няколко аграрни фотоелектрически системи, а също по този начин в Гърция, Гамбия и Чили. Много такива уреди има и в Азия. Най-големият в света обект е с повърхност 20 кв. км и мощ към 1000 мегавата. Той е ситуиран на границата на пустинята Гоби в Китай. Там развъждането на годжи бери под слънчеви панели е призвано да трансформира сухата пръст в плодородна.

В Япония фермерите към този момент събират годишна продукция от над 2000 аграрни фотоелектрически завода. Тук иновационната технология оказва помощ да се основат условия младите да останат в селските региони.

Във Франция системата от дълго време се употребява във винопроизводството. С държавна помощ модулни покриви би трябвало да покриват лозята.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР