Отглеждането на домашен любимец никак не е евтино. Той се

...
Отглеждането на домашен любимец никак не е евтино. Той се
Коментари Харесай

Защо обичаме домашните си любимци?

Отглеждането на домакински любим по никакъв начин не е на ниска цена. Той се нуждае от храна, заслон, имунизации и ветеринарни грижи. Да, домашните любимци вършат компания на човек, само че грижите за тях лишават време, а в подмяна постоянно не получаваме никаква практическа помощ от тях (с някои изключения, да вземем за пример за кучетата пазачи или ловните кучета). Но все пак огромна част от хората не се отхвърлят от концепцията да гледат куче или котка.

Експертите оферират редица пояснения за този феномен.

В продължение на няколко десетилетия преобладаващата позиция измежду учените е, че животните оказват удобен резултат върху човешкото здраве, по-специално върху психологическия комфорт. Дори се допуска, че те способстват за увеличение на продължителността на живота.

Но няма безапелационни доказателства за това. Има изследвания, които карат учените да допускат, че домашните любимци в действителност са потребни за здравето - само че някои скорошни изследвания потвърждават тъкмо противоположното.

Например учените са открили, че хората с домашни любимци са по-склонни да страдат от психологични проблеми и по-тежка меланхолия от тези, които нямат домашни любимци.

Други изследвания демонстрират, че удовлетвореността от живота измежду притежателите на домашни любимци не е по-висока, в сравнение с измежду останалата част от популацията.

Наличието на домакински любим не оказва помощ на човек да живее по -дълго, споделя Джон Брадшоу от Училището по ветеринарни науки към Бристолския университет в Англия.

Но съгласно него грижите за животното оказват помощ на дамата да тренира уменията в грижата за безпомощно творение - което дава известна индикация за нейните бъдещи майчински качества. Освен това домашните любимци подтикват и развиват емпатия.

Според други теории притежанието на домакински любим (например на куче) е знак за благосъстоянието на неговия притежател.

Учените са безапелационни, че човек е обществено творение, което непрестанно се стреми да откри връзки с другите, в това число и с животните. Хората без обществена поддръжка са по-податливи на заболявания и инфекции.

Културният съставен елемент също играе роля: в другите общества домашните любимци се възприемат по друг метод.

Според друга доктрина привързаността ни към домашния любим се дължи на желанието ни да установим непосредствен контакт с друго създание, което безусловно отговоря на обичта и вниманието ни. 

И въпреки всичко учените са безапелационни, че може да се даде еднопосочен отговор на въпроса за какво толкоз обичаме домашните си любимци. 

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР