Отделянето на Каталуния би било опасен прецедент. Около това мнение

...
Отделянето на Каталуния би било опасен прецедент. Около това мнение
Коментари Харесай

Експерти: Отделянето на Каталуния би било опасен прецедент

Отделянето на Каталуния би било рисков казус. Около това мнение се сплотиха в студиото на „ Тази заран “ по bTV преподавателят по интернационалните връзки в УНСС доцент Пламен Ралчев и някогашният зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

Процесите в Каталуния, за жалост, са следващата, само че не и последната, стъпка за разделяне и дестабилизация в Европа , която стартира с брекзит, разяснява Керемедчиев. Това, което стана при гласуването на Острова, аргументи разтърсване в целия Европейски съюз (ЕС).

Едни от най-големите и фрапантни ограничавания в обществената сфера бяха направени от каталунското държавно управление за ограничение на бюджетни разноски и за това те упрекнаха централното държавно управление и хората се нагнетиха срещу него. Да се упреква постоянно някой различен очевидно работи и тази вълна продължава. Нищо чудно Шотландия, която към този момент поддържа референдума, от ден на ден да затвърждава своите позиции, баските чакат с интерес развоя на нещата, да не не преставам към Белгия, Северна Италия, Балканите... Веднага стартират мнения, които не водят до усмиряване на атмосферата, а до нагнетяване, сподели Керемедчиев, като уточни реакцията на Сърбия и аналогиите с референдума за обособяване на Косово.

Проблемът е, че сме очевидци на ескалация и еуфория от сходни референдуми в Европа и това, което господин Керемедчиев очерта, е извънредно притеснително, разяснява Ралчев. Испания е в конституционна рецесия, чиито корени явно са много по-далече . Мисля, че централното държавно управление в Мадрид е подценило в огромна степен връзките си с Каталуния и не е съумяло да ги предоговори по парламентарен път. Очевидно, че има вътрешен спор в Испания.

В интернационалното право има спор сред два правилото – върховенството на правото на страната да ръководи своите каузи и да не се намесва във вътрешните работи на други страни, и на правото на народите на самоопределяне. Ако допуснем неконтролируемо право на самоопределени на народите, в действителност изпадаме в доста сериозна обстановка, добави той.

Керемедчиев се върна на образеца с баските, които обитават освен част от Испания, само че и Южна Франция, и уточни, че „ приказваме за разпространение на този спор във всички елементи на Европейски Съюз “.

Той обаче означи и че „ каталунското държавно управление е проЕС, по тази причина сложиха и Европейската комисия (ЕК) в огъня, като желаеха да посредничи в разрешаването на този спор. В момента Европейска комисия, Германия, Франция, огромните сили също са в този проблем, тъй като би трябвало да излязат с някакво мнение “.

Според Ралчев те са мълчали прекомерно дълго и това безмълвие беше много позорно . „ Европейска комисия публично реагира едвам през вчерашния ден. Много по-рано трябваше да бъдат дадени сигнали на сепаратистките придвижвания в Каталуния, че Европейски Съюз няма да признае едно такова обособяване, т.е. Каталуния ще би трябвало да излезе от Европейски Съюз, да предоговаря участие, както Сърбия и Македония. Такъв сигнал щеше да бъде разчетен по напълно друг метод и щеше да се избегне тази еуфория, която породи в неделя “.

Ако се стигне до обособяване на Каталуния от Испания, би било рисков преценет , само че не считам, че ще се стигне до такава степен, сподели Ралчев. Т.е. тази рецесия ще бъде лимитирана в границите на политическия развой и ще се предоговаря по някакъв метод в Испания.

Според Керемедчиев са вероятни три сюжета – оповестяването на самостоятелност, което беше направено и през 2014 година и е единствено административен акт, избори в самата Каталуния, което пък ще докара до на власт хардлайнери, и дестабилизация на цяла Испания с национални избори и неразбираема орис на страната като целокупност.

Вижте целия диалог във видеото: -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР