Отделението по ревматология в УМБАЛ Бургас традиционно се включва в

...
Отделението по ревматология в УМБАЛ Бургас традиционно се включва в
Коментари Харесай

Лекари с 5 съвета за здрави кости

Отделението по ревматология в УМБАЛ Бургас обичайно се включва в отбелязването на Световния ден за битка с остеопорозата, който тази година е на 20 октомври. Целта е да се насочи вниманието на обществото към това рисково заболяване, наричано " тихият апаш ", тъй като протича без признаци и се открива късно. Остеопорозата съставлява понижаване на костната компактност, костите стават нежни и чупливи и могат да се увредят даже при незначителни контузии. За страдание, към момента остеопорозата се диагностицира късно, едвам когато настъпи фрактурата – най-често в региона на бедрото, предмишницата и гръбнака. А би могло това да се предотврати. Заболяването визира по-често дамите, по тази причина препоръките за здрави кости са ориентирани най-много към тях, уточни началникът на отделението доктор Иван Казмин.

" Тази година мотото на  Международната фондация за остеопороза е " Да изградим по-здрави кости " (Build Better Bones). Целта ни е да осведомяваме и мотивираме хората, застрашени от това съществено и инвалидизиращо заболяване, умишлено да подхващат нужните стъпки за ранна диагноза и надлежно ранна профилактика или лекуване. При актуалните благоприятни условия на медицината би трябвало остеопоротичните фрактури да са рядко срещано събитие. За страдание, в ежедневната процедура, доста от пациентите търсят лекарска помощ едвам откакто тези фрактури са се случили. За тях и техните близки това значи страдалчество, допустима инвалидизация, потребност от здравно обслужване, разход на средства и влошено качество на живот ", споделя доктор Казмин.

Петте лесни стъпки, които можете да следвате, с цел да намалите риска от остеопороза са:

Стъпка 1. Хранете се със здравословна за костите храна- мляко и млечни творби за калций; месо, риба, пиле, ядки за Протеини; Витамини Д, К2, Магнезий, Цинк.

Стъпка 2. Физически интензивност за по-здрави кости и мускули.

Стъпка 3. Поддържайте здравословно телесно тегло посредством следене на Индекса на телесната маса (BMI)

Стъпка 4. Не пушете тютюн и избягвайте злоупотребата с алкохол

Стъпка 5. Вземайте поради персоналните рискови фактори- понижаване на растежа, генетична предразположеност, налични възпалителни, метаболитни и ракови болести както и медикаментите, които приемате, менопауза.

В случай, че имате подозрения по отношение на вашето костно здраве, постоянно можете да потърсите профилирана лекарска помощ. В Отделението по ревматология на УМБАЛ Бургас работят петима експерти, които могат да отговорят на вашите потребности и потребности освен в региона на костното здраве, само че и на всички болести на костно- ставно- мускулната система и на гръбначния дирек. Вярвам, че дружно – лекари и пациенти, можем " да изградим по-здрави кости ", уверен е доктор Казмин.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР