Отдалеченият остров Хендерсън - малка точка на картата в безбрежните

...
Отдалеченият остров Хендерсън - малка точка на картата в безбрежните
Коментари Харесай

Зловещо: Островите са райско кътче, но ще бягате от този, като дявол от тамян, защото...

Отдалеченият остров Хендерсън - дребна точка на картата в безбрежните води на южния Тихи океан - се намира на половината път сред Нова Зеландия и Чили. Това е един от четирите острова, които съставляват островната група Питкерн.
Именно тук през 1789 година бунтовниците от HMS Bounty търсят безвредно пристанище. Те дебаркират на остров Питкерн, който се намира на някои 190 км от Хендерсън.
Това е единственият населен остров в групата. Никой не живее на Хендерсън, който се радва единствено на посещевия от учени и локални. Най-близката огромна земна маса е на повече от 5000 километра от него.


Но макар че е доста далечен и необитаем, остров Хендерсън не е непокътнат от човешкото въздействие. Пясъчните плажове, които би трябвало да са девствени, са цялостни с отпадъци.
Изследователите считат, че има към 38 милиона пластмасови къса с обща маса 18 000 кг, разпръснати на брега. По-голямата част от останките - почти 68 % - даже не са забележими, те са заровени под пясъка, показва Amusing Planet.
Върху всеки квадратен метър от плажовете на Хендерсън има сред 20 и 670 части пластмаса на повърхността и сред 50 и 4500 броя, заровени в пясъка на дълбочина до 10 сантиметра.


Около 3750 нови части боклуци се изхвърлят на северния плаж на острова всеки ден. Ако тези оценки на учените са верни, остров Хендерсън може да е с най-голям % компактност на замърсяване с пластмаса в международен мащаб.
Откъде идват всички тези отпадъци? От голямата пластмасова чорба, наречена океан, несъмнено. Остров Хендерсън се намира в покрайнините на южната част на Тихия океан, където воден поток се завихря Австралия и Южна Америка, стеснен от Екватора.
Той притегля отпадъци от южния Тихи океан и далечните континенти и ги подава на брега на Хендерсън. Подобен феномен се среща в Северното полукълбо, където пластмасата от северния Тихи океан се изхвърля на плажа Камило на Хаваите.


Дженифър Лоуърс, академик от университета в Тасмания, който управлява проучването на отпадъците, наблюдава източника им до 24 разнообразни страни от всеки континент.
Изввърлена на брега, пластмасата става нежна от UV слънчевите лъчи и се разпада на стотици или даже хиляди части, някои от които са по-малки от 2 милиметра. Те се погребват в пясъка и се трансформират в непрекъсната част от острова.
Въпреки това, мястото е оповестено за обект на международното завещание от Организация на обединените нации през 1988 година Уеб уеб сайтът на ЮНЕСКО към момента разказва острова като " един от дребното атоли в света, чиято екология е на практика недокосната от индивида ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР