Отчитаме значителен интерес към България като инвестиционна дестинация, особено в

...
Отчитаме значителен интерес към България като инвестиционна дестинация, особено в
Коментари Харесай

Караниколов: Има значителен интерес към България като инвестиционна дестинация

Отчитаме забележителен интерес към България като капиталова дестинация, изключително в производството и бизнес услугите с висока добавена стойност. Това сподели министърът на стопанската система Емил Караниколов през днешния ден по време на парламентарния надзор.

По думите на министъра, с изключение на интерес от нови вложители се следи и наклонност за разширение на наличието на към този момент открити в България вложения, което е знак за доверие на вложителите и добър капиталов климат. "От основно значение за увеличение на директните задгранични вложения е самодейността и маркетинга, който се прави от България. Страната ни е една от най-конкурентоспособните капиталови дестинации в Европа ", съобщи Караниколов. Според него предлаганите от България насърчителни ограничения са съответни и са конкурентни на тези, които се оферират за страните от Централна и Източна Европа.

За последните три цялостни години, за които са налични данни на уеб страницата на Българска народна банка, са регистрирани общо 4,3 милиарда евро директни задгранични вложения, сподели Караниколов. През 2015 година е реализирано рекордно равнище на директните задгранични вложения от 2,48 милиарда евро, като през 2016 година регистрираните все още предварителни стойности са в размер на 660 милиона евро. Министърът изясни, че една от аргументите за по-ниските стойности се дължи на методологията за отчитане, според която годишните данни се осъществят 15 месеца след отчетния интервал. Окончателните данни постоянно се разграничават доста от предварителните, което прави непрепоръчително сравняването им, посочи Караниколов.

Той добави, че данните не регистрират нарастването на българските вложения и разширението на към този момент съществуващите в страната задгранични и български вложения. По думите на Караниколов от значимо значение е структурата на директните задгранични вложения, тъй като от нея може да се направи изводът дали паричните потоци са към устойчива икономическа активност. Най-големият дял на директните задгранични вложения за интервала 2014-2016 година е на вложения в бранша "Финанси и обезпечаване " - 20.02 %, следвани от "Търговия, ремонт на коли и мотоциклети " - 17.80 %, и "Строителство " - 14.05 на 100. В преработващата индустрия са постъпили 9.44 % от вложенията, като през 2015 година са привлечени рекордно високи вложения - 20.46 %, а безспорната им стойност е 531 милиона евро, добави Караниколов.

Той означи, че наклонността се удостоверява и от броя на плановете, получили узаконяване по Закона за поощряване на вложенията - през 2017 година са издадени 31 документи, като общо плануваните с плановете вложения са за 311 милиона лв. и се регистрира откриване на 5850 работни места. Петнайсет от плановете са във високотехнологични производства и услуги, и са разпределени на територията на разнообразни области в страната. Досега наклонността беше най-вече логистика и се съсредоточаваше в избрани центрове в България, напомни министърът.

През 2016 година са сертифицирани 24 плана, а през 2015-та - единствено 12. Потенциалните планове, по които работи Българската организация за вложения, все още са 28 с планувани над 5600 работни места, като повече от половината са във високотехнологичните действия, сподели Караниколов.

Инвестициите, които са брутокапиталообразуване на главния капитал за интервала януари-септември 2017 година, по предварителни данни на Национален статистически институт, са в размер на 13,38 милиарда лв., което съставлява 18,79 % от Брутният вътрешен продукт, или с 954 милиона лв. повече от същия интервал на 2016 година, уточни министърът. Инвестициите като разноски за придобиване на дълготрайни материални активи са 10 милиарда и 77 милиона лв., което е с 260 милиона лв. повече от 2016 година.

Караниколов благодари на законодателната власт за бързото деяние по Закона за надзор върху наркотичните субстанции и прекурсорите и добави, че след бързата глоба се надява скоро да бъде оповестена една огромна инвестиция в България.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР