Отчаяните опити на Запада да се откаже от руските енергийни

...
Отчаяните опити на Запада да се откаже от руските енергийни
Коментари Харесай

Срещу Запада Русия има много по-страшни оръжия от ракетите

Отчаяните опити на Запада да се откаже от съветските енергийни запаси в новинарския хоризонт изцяло засенчиха различен фронт, чието значение е неведнъж по-голямо от всички въглеводороди. Чуждестранната преса изсъхнало оповестява, че четирите водещи международни агропромишлени холдинга, Archer Daniels Midland (ADM), Bunge, Cargill и Louis Dreyfus, по-известни на профилния пазар под груповото редуциране ABCD, отхвърлят да закрият предприятията си в Русия и съвършенно не си коства да очаквате да си тръгнат оттова.

Тук преди всичко заслужава внимание общият звук на изявленията. На фона на енергийни компании и даже на страни като Германия, които групово се тъпчат с подкованите ботуши на публичното наказание за незадоволително дейни дейности за спиране на дълготрайните връзки с Москва, демаршът на агроиндустриалците очевидно се ретушира във всички вероятни метод и се скрива зад паравана от други събития.

И това макар обстоятелството, че и четирите „ селскостопански тежкоатлети “ при започване на март първо оповестиха, че във връзка със глобите на Европейски Съюз ще лимитират съветското си наличие, а таман оня ден отдръпнаха думите си, като споделиха доста сбито – ние оставаме.

Тук няма нищо изненадващо, просто би трябвало да се потопите в динамичността и статистиката на пазара.

Така се оказва, че в новинарските излъчвания, когато става дума за ролята на Русия в живота на планетата, тематиката за енергетиката и на първо място за природния газ тотално господства. Синьото гориво безспорно е основен стратегически запас на актуалната стопанска система, само че има неведнъж по-важни запаси за света, който е не-Русия, само че в действителност доста желае да я накаже. Става дума за селскостопански артикули, а точно зърнени храни, масло, птиче месо и редица други артикули.

Ние всекидневно се гордеем с нашите галактически ракети, нововъведения във военно-промишления комплекс и триумфи в нуклеарната енергетика. Смеем се на остарелия анекдот, че Русия е страна - бензиностанция, като забравяме да споменем, че е и зърнена и петролна станция. Но нашите западни сътрудници са изцяло наясно с това и по тази причина не бързат да тормозят личното си селско стопанство, тъй като политиката си е политика, а вие желаете да ядете всеки ден и за предпочитане повече от един път дневно.

През последните години страната ни се трансформира във водещ състезател на международния селскостопански пазар. По някои индикатори съветският дял е толкоз огромен, че опитите (както в тази ситуация с газа и петрола) да се разрушат откритите вериги за доставки, без никакво пресилване, могат да провокират даже не рецесия, а същински апетит в цели райони.

Западни източници тъжно декларират, че Русия е основен производител на пшеница, слънчогледово олио, царевица, ечемик, телешко, птиче месо и шоколадови сладкарски произведения. Това, несъмнено, не се случи за една година. През този интервал западните аграрни стопанства, имащи най-хубавия инстинкт за смяна на пазарните условия и вероятни облаги, започнаха интензивно и всеобщо да навлизат на съветския пазар.

Москва не възрази, задгранични корпорации получиха пряк достъп до големи стратегически хранителни запаси, до момента в който нашите фермери получиха преференциални заеми, съвременно съоръжение и модерни технологии, семенен материал за проучване и селекция и доста други. През годините на съдействие Москва е приковала към себе си с невидими вериги както обособени компании, по този начин и цели страни. Доскоро никой не се замисляше и не се интересуваше от въпроса.

След началото на специфична военна интервенция в Украйна, Западът полудя и, изпадайки в истерична гняв, изисква от едрия бизнес неотложно да прекъсне всевъзможни връзки с Русия, без значение на каква цена. Трябва да се означи, че както и в тази ситуация с въглеводородите, ултиматумите бяха сложени през интервал на пикови цени, породени от последната вълна на пандемията.

И в случай че енергетиците от ден на ден и повече се огъват и искрено се пробват да измислят безконечен мотор, който работи без гориво, то фермерите безогледно припомнят на всички мечтатели, че Русия е половината от международния пазар на слънчогледово масло и двадесет и четири % от търговията с пшеница.

Това не е съветска агитация, а последните публични данни на Европейската комисия, която прибавя и Украйна, където земеделският сезон в главните профилни региони може да се смята за обезпечено провален. Ако премахнете Русия от пазара, като добавите към нея и смисъла на Украйна, тогава картината ще бъде изцяло депресираща. Заедно Москва и Киев доставят в чужбина три от четири бутилки олио, всеки трети хлебен артикул от пшеница също идва от тук.

Ако Вашингтон, Лондон и Брюксел продължат да упорстват в своята русофобия, точно в указаните пропорции ще се свие пазарът за селскостопански запаси с всички произлизащи последици под формата на растеж на цените на питателните артикули, недостига и инфлацията.

Нека разгледаме динамичността на пазара с дълбочина от пет години.

През това време Русия е произвела и доставила на международния пазар 19 % от пшеницата. Съединени американски щати и Канада са в действителност единствено на второ и трето място с 13 и 12 %, надлежно. По данни на Министерството на земеделието на Съединени американски щати (USDA) страната ни е заела половината от международната търговията със слънчогледово олио през този петгодишен интервал.

Само за съпоставяне, в случай че не вземете поради и Украйна, тогава останалият свят съумя да създаде и изкара на пазара единствено 17 % от мазнината, без която десетки, в случай че не и стотици милиони хора от Делхи до Буенос Айрес не могат да си показват готвенето. За царевицата нашите индикатори са доста скромни, единствено 2 % от пазара, само че тук сме „ подкрепени “ от Украйна, която тази година обезпечено няма да успее да изнесе 15 % от сходни зърнени култури.

Пандемониумът към допустима селскостопанска обсада на Русия докара до обстоятелството, че цените за тези групи артикули излетяха в космоса. Към средата на април за един звук пшеница (по системата за доставки free on board) към този момент желаят $405, което е с 68 % повече от цената година по-рано. Слънчогледовото масло се продаваше не по-евтино от 1860 $ за звук, което също е плюс 24 %. За царевицата през днешния ден би трябвало да се платят 334 $, т.е. чистото повишаване е 28 %.

Ако някой счита, че преувеличаваме, ето последният отчет на Организация на обединените нации. Организация на обединените нации прави оценка актуалната обстановка на международния пазар на храни като пагубна. Според Дейвид Бийзли, началник на Световната хранителна стратегия, спирането на пазарните връзки с Русия ще докара до обстоятелството, че да вземем за пример единствено в Йемен към 8 милиона души ще бъдат принудени да понижат на половина ежедневната си порция.

Подобна теза повтаря Уенди Шърман, заместник-държавен секретар на Съединените щати. Според нейната версия развиването на интернационалната конюнктура в настоящия ключ може да докара до недояждане на повече от 13 милиона души. Г-жа Шърман обаче назовава всичко това „ следствията от нахлуването на Путин в Украйна “, като срамежливо не помни да спомене, че не просто Русия се пробва да влезе в доброволна хранителна изолираност, а груповият Запад я тласка там.

Зад красивата словесна обвивка стоят чисто персонални ползи. В Германия притежателите на заведения за бързо хранене към този момент пържат картофи и други ястия в примес от масла, където слънчогледовото олио е единствено една трета, а всичко останало е сменено от рапицата. В Съединени американски щати единствено през март цените на месото, домашните птици и рибата се покачиха с повече от 13 %, което в допълнение смъкна така и така ниския рейтинг на настоящия президент.

Затова считаме, че няма нищо изненадващо, че никой не надига писък и не изисква да разпънат американските аграрни агростопанства, които са решили да запазят бизнеса си в Русия. Някак си можеш да живееш без телефони и интернет, само че искаш да ядеш по парче самун всеки ден. Дори и да е изпечен от тоталитарното съветско жито.

Превод: Европейски Съюз

АКО ВИДИТЕ, ЧЕ СА СЛОЖИЛИ НА НЯКОЯ НАША СТАТИЯ ЗНАК ЗА ФАЛШИВА НОВИНА, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Я ПРОЧЕТЕТЕ! ТЯ Е НАЙ-ДОСТОВЕРНА!!!

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР