Отборите на Испания и Франция излизат един срещу друг на

...
Отборите на Испания и Франция излизат един срещу друг на
Коментари Харесай

Очаквайте на живо: Финалът на ЕвроБаскет 2022

Отборите на Испания и Франция излизат един против различен на огромния край на ЕвроБаскет 2022 в Берлин. Двата отбора ще се борят за европейската купа довечера от 21:30 часа, когато ще бъде обещано началото на финалния конфликт в “Мерцедес-Бенц Арена ” в немската столица. В българския ефир дуелът ще бъде излъчен директно по Българска национална телевизия 3.

Тимът на Испания се класира за десетия си край на европейски шампионати, откакто преди два дни разплака домакините от Германия и ги лиши от място в разногласието за трофея след победа с 96:91. Световните първенци съумяха да записват трети следващ поврат след наваксване на двуцифрен пасив в елиминационната фаза на конкуренцията, откакто преди този момент сториха същото при успехите над Литва със 102:94 след продължения и над Финландия със 100:90.

След като завоюва мачовете си против Турция и Италия по безусловно идентичен метод, възползвайки се от пропуснати наказателни удари и разчитайки на кошове в последните секунди, с цел да остане жив, френският тим сподели най-хубавото от себе си в полуфиналния си дуел против Полша, разпилявайки своя противник с 41 точки разлика след 95:54. “Петлите ” изиграха извънреден мач в двете етапи на играта, като също по този начин си завоюваха преимущество пред тима на Испания, защото съумяха да ротират състава си и да дадат отмора на своите звезди в решения още на полувремето конфликт с “дружина полска ”.

Тазгодишният край ще е повтаряне на този на изданието през 2011-а, когато Испания победи Франция с 98:85 и сграбчи трофея в Литва. Това ще бъде общо 22-рата борба сред двете страни на европейски шампионати, като “Ла Фурия ” има смазващо преимущество в директните конфликти - 17 победи против 4 за “петлите ” до този миг. 

Любопитен факт е, че Испания е спечелила всеки от последните си 19 мача в елиминационната фаза на шампионата на Стария континент, когато бележи най-малко 75 точки в коша на противника. Последното проваляне на първенците от Мондиал 2019 в този случай е на ЕвроБаскет 2003, когато Литва надвкарва испанците с 93:84 и печели европейската купа. 

Франция пък излиза за третия си край на ЕвроБаскет. Тимът загуби последния двубой през 2011-а от днешния си противник, само че две години по-късно се поправи и стъпи на европейския връх за първи път в своята история, откакто завоюва изданието през 2013-а посредством победа над Литва с 80:66. Така или другояче, “петлите ” ще завоюват 10-ия си орден довечера и ще се трансфорат в шестия тим, който ще се окичи с двуцифрен брой оценки от европейски шампионати след Съюз на съветските социалистически републики, Югославия, Исапния, Чехословакия и Италия. 

Тази вечер легендата на испанския баскетбол Руди Фернандес ще излезе за петия си край на ЕвроБаскет и ще се изравни на върха по този индикатор с фигури като Пау Гасол, Фелипе Рейес, Владимир Ткаченко, Сергей Белов, Генади Волнов и Красимир Чошич. Ако “Ла Фурия ” вдигне купата, Руди ще бъде единственият състезател в историята, който е взел присъединяване и в четирите триумфа на испанския отбор на европейски шампионати. 
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР