Отборът на Ферари най-сетне записа първата си победа във Формула

...
Отборът на Ферари най-сетне записа първата си победа във Формула
Коментари Харесай

След 13 старта мъки Льоклер донесе от мехлема на победата

Отборът на Ферари най-накрая записа първата си победа във Формула 1 през 2019 година. Това се случи в 13-ото съревнование през годината и първото след лятната пауза, в което дебютанта в редиците на "черните кончета " Шарл Льоклер за първи път в кариерата си стъпи на най-високото ходило. 21-годишният младок организира по съвършен метод надпреварата от начало до край и получи неоценима помощ от своя съотборник Себастиан Фетел, който няколко обиколки съумя да задържи зад себе си по-бързите коли на Мерцедес. Въпреки стопяването на цялата си преднина Льоклер съумя да финишира пред Люис Хамилтън и Валтери Ботас, заели надлежно втора и трета позиция.

Задачата на първия монегаск, донесъл триумф на "скудерията ", беше улеснена и от ранното отпадане на различен евентуален съперник за първото място в лицето на Макс Ферстапен. Холандецът от Ред Бул се замеси в случай, какъвто беше присъщ за по-ранните му дни в шампионата.

Очакванията за извънредно натоварен старт се оправдаха изцяло. Лидерът Льоклер показва чудесна реакция и не разреши да бъде нападнат от който и да е било. В същото време Хамилтън потегли малко по-добре в съпоставяне със Себастиан Фетел, като съумя да вземе по-добра траектория в първия завой. При излизането от него немският ас на "скудерията " загуби надзор върху колата и излетя отвън трасето. Това разреши на Хамилтън да го измести от втората позиция, а Фетел се върна на трасето в точния момент, с цел да попречи на Ботас също да го изпревари. Малко по-назад Макс Ферстапен (Ред Бул) с много дръзновен опит да нападна оптимално от вътрешната страна първия завой се забоде странично в болида на Кими Райконен (Алфа Ромео), който беше преди него. Атаката доста подсети на случая сред тях в същия завой през 2016 година, като този път колата на финландеца едвам не се обърна. Ударът нанесе провали по окачването на предна лява гума, които обаче не проличаха незабавно. След няколко завоя обаче колелото завибрира и се откачи, което води Ферстапен в защитните ограждения. Малко по-късно Фетел съумя посредством сполучлива офанзива да си върне втората позиция малко преди излизането на кола за сигурност.



Освен за Ферстапен надпреварата завърши скоропостижно и за Карлос Сайнс-младши (Рено), който също изтегли късата съчка с множеството произшествия на старта. Кими Райконен пък след солидна работа на своите механици и замяна на целия нос съумя да продължи присъединяване си. Това обаче не реши всичките му проблеми, защото след завръщането в надпреварата водачът се оплака неведнъж от съществени провали по пода на автомобила си, които нарушават неговия баланс.

В 10-ата обиколка Льоклер позволи лека неправилност и напусна трасето за малко, след което се завърна. Стюардите взеха решение, че случаят в 5-ия завой няма да бъде разследван. В същото време той костваше и немалка част от преднината на монегаска, който обаче бързо стартира да я натрупа отначало. Сметката обаче излезе крива, защото с новите гуми в действителност Себастиан Фетел стана най-бързият водач на трасето.

В 16-ата обиколка Фетел стана първият от откъсналото се напред каре, който посети бокса за промяна на гуми, преминавайки от софт към медиум. Това принуди спортните инженери на Хамилтън да го задържат на трасето с опит да натрупа преднина, която би му разрешила да излезе пред германеца след неговото прекосяване през гаража.

В същото време Ферари отсрочи прекъсването в бокса за Льоклер и скоро стана ясно, че в действителност монегаскът ще излезе зад Фетел след промяната на гуми. Това се случи във 22-ата обиколка, когато той се върна на трасето при разлика от към 3-3,5 секунди, която бързо набъбна. Тур по-късно Хамилтън също мина през гаража на Мерцедес за своя комплект медиум, а в 24-ата Ботас упражнението на собствен ред. Така челното каре закупи типа Фетел-Льоклер-Хамилтън-Ботас.

Само 3-4 обиколки бяха нужни на Льоклер да стартира съкращаването на изоставането си по отношение на Фетел. В края на 26-ата обиколка до германеца долетя ненадейно разпореждане да пропусне своя съотборник. Той почтително се подчини и извърши маневрата в първите метри на идващия тур. Очевидно в "черните кончета " взеха решение да не рискуват прекомерно поради обстоятелството, че четвъртият в подреждането Ботас продължаваше да слага най-бързи обиколки.



В 30-ия тур разликата сред Хамилтън и Фетел към този момент падна под секунда, което даде право на британеца да употребява системата DRS и той се зае да чака търпеливо своя момент за офанзива. Това обаче значеше опция пред Льоклер да натрупа преднина пред настигащите Мерцедеси. В 32-ата минута, след няколко отблъснати офанзиви, Фетел към този момент беше подложен в позиция, в която нямаше отговор и Хамилтън излезе пред него.

Тук някъде Фетел и Ферари схванаха, че единствената им вяра минава през ново прекъсване в бокса за комплект гуми софт, с които да организира офанзива против Мерцедесите в последните 10 обиколки. Така обаче към този момент нямаше кой да пази гърба на Льоклер.

Изглежда от "скудерията " закъсняха с решението си във връзка с Фетел, защото той стартира да прави най-бързи обиколки, но не беше по този начин фрапантно по-бърз спрямо Мерцедесите, а разликате сред него и Ботас беше от порядъка на 16-17 секунди в интерес на финландеца.

В последните две обиколки ресурсът в гумите на Льоклер внезапно се изчерпа и тук на помощ пристигнаха скъпите секунди, които той завоюва, до момента в който Фетел възпираше Хамилтън. Накрай той имаше и шанс поради отпаданията на Антонио Джовинаци (Алфа Ромео) и Ландо Норис (Макларън), които доведоха надлежно до жълти знамена в браншове 2 и 1 тъкмо когато челниците прекосяваха през тях.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР