Отборът на Европа бе наложил тотална доминация във всяко от

...
Отборът на Европа бе наложил тотална доминация във всяко от
Коментари Харесай

Триумфът на Света е факт: Тиафо е героят на отбора след зрелищен обрат над Циципас!

Отборът на Европа бе наложил тотална доминация във всяко от миналите четири издания на Laver Cup и купата непроменяемо отиваше в ръцете на европейците. През тази година в състава им се събраха всички представители на Голямата четворка, което предполагаше пети успех за тях, но отборът на Света съумя да осуети проектите им и подвигна трофея за първи път в историята на конкуренция.

Това стана факт след удивителен поврат, дело на Франсис Тиафо, който довърши започнатото от своите съотборници по-рано денем и обърна Стефанос Циципас, оформяйки крайното 1:6 7:6(11) [10:8]. В началото на третия спортен ден тимът на Европа имаше преднина от 8:4 точки, но през днешния ден инкасира три провали от също толкоз изиграни срещи и не съумя да запази съвършения си баланс в шампионата.

Откриващата част мина под цялостната доминация на гърка, който постановяваше извънредно високо движение на игра и непрестанно търсеше способи за осъществяване на завършващ удар. В по-голямата си част неговите опити за офанзива завършваха с триумф, а това в композиция с лишената му от неточности игри остави Тиафо без никакви шансове. В хода на целия сет американецът съумя да завоюва едвам 7 точки и изцяло резонно дебютният сет отлетя в актива на международния №6 след едвам 21 минути престой на корта.

Във втората част представителят на Света съумя да се отърси от първичния потрес и се приближи до нивото, което го изведе до полуфиналите на US Open. Той сполучливо парираше офанзивите на своя конкурент и постоянно ставахме очевидци на контраофанзива от негова страна, завършваща с уинър. Качеството на игра на всеки от двамата тенисисти бе доста високо и изцяло резонно този толкоз оспорван сет бе решен в тайбрек. Той се трансформира в същинско представление, защото в него видяхме обилие от зрелищни разигравания и голяма доза драма. Циципас доближи до четири мачбола, само че при всеки един от тях Тиафо показва удивителен темперамент и в последна сметка след две следващи спиращи дъха осъществявания изравни обособените елементи.

В решителния дълъг тайбрек до 10 точки Тиафо се възползва от инерцията, която бе набрал, и диктуваше събитията от всяка една зона на корта. Това в комбиниране с напрежението, сковало ръката на гърка и довело до голям брой непридизвикани неточности от негова страна, изведе американеца до крайния триумф, а с това бе подпечатан и първият успех за тима на Света!

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР