Отбелязването на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи по

...
Отбелязването на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи по
Коментари Харесай

Опитите за пренаписване на историята на Холокоста в България са обидни

Отбелязването на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи по време на Втората международна война провокира за първи път от години остра полемика измежду историци, еврейски организации и публични фигури. Спорът е за ролята на Третата българска страна в депортацията на евреите от Македония и Беломорска Тракия напролет на 1943 година " Дневник " разгласява преди седмица - съгласно едната сегашните ръководещи дължат опрощение за изпратените в лагерите на гибелта близо 12 000 души от Западните околности и българската страна би трябвало да признае отговорността си. Според другите ръководената от Цар Борис III страна не е имала избор и би трябвало да се регистрира заслугата й по спасяването на евреите в българските земи.

Проблемът с проучването на обстоятелствата и подтекста се усложнява и от това, че българските архиви са отнесени в Москва след 9 септември 1944 година и към момента не са изучени от историците. На разположение е немският списък от това време.

Вчера Българска телеграфна агенция популяризира позицията от група историци и независими откриватели във връзка със събитията, свързани със спасяването на българските евреи, която " разгласява. След нея Организацията на евреите в България " Шалом " излезе с позиция, в която се разгласи срещу ревизионизма и оневиняването на ръководещите от Третата българска страна. " Дневник " я разгласява от профила на организацията във фейсбук, заглавието е на редакцията.

Организацията на евреите в България " Шалом ", представляваща българската еврейска общественост, част от фамилията на Световния еврейски конгрес и сътрудник на всички огромни организации за проучване и памет на Холокоста, е длъжна в навечерието на 10 март - Денят на спасението на българските евреи и ден наизуст за депортираните евреи от Македония, Беломорието и Пиротско, да съобщи:

- Ние помним, почитаме и предаваме историята и завета на достойните българи, на Българската православна черква, интелектуалци и общественици, измежду които 20 праведника на народите. Техните дейности водят до невероятните събития преди 80 години.

- Ние няма да стоим безучастни на опитите в последните седмици историята на Холокоста в България да бъде променяна като тежките антисемитски закони и държавни ограничения на българското държавно управление оттогава да се показват като видимо признати, само че несъществуващи в действителността. Нека не забравяме, че това са закони и наредби, предизвикали страдалчество на хиляди хора по време на Холокоста.

Това е засегнатост както към паметта на нашите предшественици, по този начин и към заслугите на всички праведни българи от този интервал и ние няма да мълчим пред сходни подценявания на Холокоста, които в доста страни от Европейския съюз се смятат за закононарушение.

Тревожи ни институционалната поддръжка, която тези ревизионисти на историята получават, и призоваваме всички държавни институции да се придържат към към този момент откритата историческа истина.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР