Отбелязваме 40 години от първата българска експедиция на Еверест. Историята

...
Отбелязваме 40 години от първата българска експедиция на Еверест. Историята
Коментари Харесай

Христо Проданов завинаги остана в прегръдките на Хималаите

Отбелязваме 40 години от първата българска експедиция на Еверест. Историята на този триумф описваме през спомените на племенницата на Христо Проданов.

На 20 април 1984 година Христо Проданов покорява най-високия връх Еверест по извънредно сложния маршрут на Западния гребен, без кислородна маска. 40 години по-късно този героизъм не е още един.

40 години след гибелта на Христо Проданов в ледената прегръдка на Еверест племенницата му Светлана Проданова-Каменова е уверена, че той в никакъв случай не е имал желание да се изкачи непременно.

" Много сме си говорили за това – дали би рискувал живота си, с цел да изкачи даден връх, изключително фантазията му Еверест. Изобщо в никакъв случай не е споменавал, че е подготвен да се жертва за върха “, споделя тя.

Светлана пази скъпи мемоари от своя чичо, който постоянно ги навестявал в дома им в Карлово. " Още от дребна си припомням, че доста обичаше да си играе с нас. В Карлово има един прочут водопад " Сучурум “. Той обичаше да се хвърля от високите скали във водата “, споделя тя.

В деня на заминаването за Еверест нищо не предвещавало нещастието. " Най-яркият ми спомен беше събирането на най-близките му другари и родственици в София вечерта преди заминаването. Той беше доста радостен, доста благополучен “, споделя тя.

На 20 април 1984 година цяла България тръпне – българин е на покрива на света по най-тежкия западен маршрут и без кислородна маска.

" Разбрах, че са съобщили, че той е изкачил върха. Това беше на 20-ти вечерта. Аз се обадих на моята по-голяма сестра, която също е планинар – Марияна Масларова. Тя тогава ми сподели " Много е хубаво това. Обаче съм доста обезпокоена, защото часът е доста късен и може да се случи най-лошото, защото няма време за слизане “, спомня си Светлана, предава bTV.

Христо проявва нечовешка издръжливост и воля за живот. " Той е натискал комутатора на радиостанцията, на 21-ви вечерта е продължавал да натиска, той е давал признаци на живот “, споделя Светлана.

20 години по-късно под Еверест умира другата племенница на Христо – Марияна Масларова. Тя потегля за Хималаите, въодушевена от образеца на чичо си.

" Предполага се, че тя е изкачила върха, защото е била забелязана от съветска експедиция единствено на 68 метра под върха. Не считам, че е някакво родово проклинание. Аз се гордея, че произлизам от жанр, в който има такива мощни персони “, споделя Светлана.

Христо Проданов остава вечно на 41. И през днешния ден неговото тяло и това на племенницата му са някъде под ледената прегръдка на Еверест.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР