От ВМЗ-Сопот обявиха в позиция до медиите, че очакват рекорден

...
От ВМЗ-Сопот обявиха в позиция до медиите, че очакват рекорден
Коментари Харесай

От ВМЗ-Сопот опровергават Нинова с очакване за рекордни приходи

От ВМЗ-Сопот оповестиха в позиция до медиите, че чакат рекорден доход през 2022 година С позиция от сдружението за специфична продукция в понеделник - първият работен ден откакто в петък бе заменено управлението на сдружението, те опровергават претекстовете на вицепремиера и министър на стопанската система Корнелия Нинова.

" Само за първите 5 месеца на 2022 година по сметките на " Вазовски машиностроителни фабрики " ЕАД са постъпили над 150 млн. лева доходи , а подписаните контракти надвишават половин милиард лв. ", написа в позиция на Съвета на шефовете на сдружението.

Така те дават отговор на конференцията на вицепремиера (3 юни), когато тя разгласи, че сменя управлението на " ВМЗ " поради неприятни финансови резултати.

Според досегашното управление на най-големия държавен оръжеен цех са казани най-малко 3 лъжи, които обстоятелствата оборва т.

Първото погрешно изказване е, че " ВМЗ " е приключило 2021 година с облага от 3 млн. лв., а сегашният ръб, за 3 месеца е довел сдружението до загуба от 1 млн. лева .
 Търкания в обединението поради ВМЗ Сопот?
Търкания в обединението поради ВМЗ Сопот?

Втори удар на Нинова към назначения на Кирил Петков

" Фактите са следните - " ВМЗ " е приключило 2021 година с облага не от над 3 млн., както твърди вицепремиера Нинова, а от малко над 1 млн. лева . Да бъде избегната загубата през тази доста тежка за бизнеса година е станало допустимо и с помощта на работата на същия съвет на Директорите, който е управлявал предприятието през последните два месеца на 2021 . Тези данни са обществени и елементарно проверими ", показват от досегашната администрация на сдружението

По техни данни за първите месеци на 2022 година са подписани нови контракти за над половин милиард лв.. Само от задатъците по тях са разплатени остарели отговорности на " ВМЗ " за над 30 млн. лева, които предишни управления са отлагали . Към днешна дата Дружеството няма просрочени отговорности , а по сметките му има задоволително средства за застраховане на активността и осъществяване на по този начин нужната стратегия за рационализация. Плащанията до края на годината ще бъдат в пъти повече.
 ВМЗ не желаят да бъдат замесвани в политически спекулации
ВМЗ не желаят да бъдат замесвани в политически спекулации

Те са безапелационни в позицията си

" Всичко това е известно на Държавната консолидационна компания /собственик на ВМЗ/ и буди неразбиране за какво са дали неверна информация на управлението на икономическото министерство ", написа в мнението от отбранителното сдружение.

Те цитират думите на вицепремиера Нинова, че макар неколкократните писма, които управлението на " Държавната консолидационна компания " изпраща до " ВМЗ ", управлението отхвърля да заплати дял за 2021 година, както е решил Министерски съвет " Това изрично не дава отговор на истината. Ако това е измежду претекстовете на вицепремиера, то тя следва да освободи съвета на шефовете на ДКК (Държавната консолидационна компания - б.р.), а друг на ВМЗ ", разясняват от оръжейния цех.

Те показват, че още на 20 април 2022 година Годишния финансов доклад на " ВМЗ " е изпратен за утвърждение на ДКК . От тогава до този миг мнение не е обещано, което блокира и изплащането на дивидента към държавния бюджет, така като по закон Принципалът (в лицето на ДКК) дава глобата за това .
 ВМЗ-Сопот съзнателно бил подложен на колене
ВМЗ-Сопот съзнателно бил подложен на колене

През годините доста хора се опитвали да съсипят предприятието

От сдружението оспорват икономическия вицепремиер Нинова и за това, че " управлението на ВМЗ-Сопот, зад тила на принципала - ДКК, и моя - като министър и принципал, афишира продажба на обособени елементи, представляващи благосъстоятелност на ВМЗ . ".

Според " ВМЗ " решението да се продават тези обособени елементи по-голяма роля има вицепремиерът Нинова, в сравнение с сегашният Съвет на шефовете на " ВМЗ ", защото това решение е взето от Народното събрание през 2019 година Тогава " Корнелия Нинова е била депутат и най-вероятно от справките на Народното събрание може да се наблюдава по какъв начин и дали е гласувала за това решение. Нещо повече, за осъществяването на това решение е натоварена Агенция за обществените предприятия и надзор, а не управлението на " ВМЗ ". " Никога актуалният Съвет на шефовете освен не е вземал сходни решения, само че и даже не е разглеждал сходни въпроси ", безапелационни са от сдружението.
 ВМЗ-Сопот: Продажбата на склад, хижа и градеж не е приватизация
ВМЗ-Сопот: Продажбата на склад, хижа и градеж не е приватизация

Дружеството е в забранителния лист, напомнят от компанията

Съветът на шефовете показва съжалението си, че вицепремиерът Нинова е заблудена и въвлечена в сходна конспирация, като е доста надалеч от същинските обстоятелства и действителното положение на сдружението.

От управлението акцентират дългогодишния си опит и че няма да позволен да бъдат дискредитирани по сходен метод , поради кадровата политика на настоящето управление на ДКК.

Те показват и паника, че в миг, в който са предоставени рекорден по размер контракти на държавния цех се сменя управлението и това може да блокира неговата активност като застрашат бъдещето на едно структуроопределящо дружество с хиляди заети служащи. " Ще създадем всичко по силите си да защитим името си и бъдещето на " ВМЗ ", тъй като най-важни са работещите в него ", акцентират от Съвета на шефовете.

Изпълнителните препоръки на КНСБ и КТ " Подкрепа " във ВМЗ-Сопот са се събрали, с цел да решат по какъв начин да реагират на броженията на служащите в предприятието .
 Кирил Петков изиска управителен оставки във ВМЗ-Сопот
Кирил Петков изиска управителен оставки във ВМЗ-Сопот

Загубите за няколко месеца са към 6 млн. лева

В Сопот и Карлово, откъдето са множеството чиновници на ВМЗ, през почивните дни напрежението ескалира след оповестените промени в състава на управлението.

Междувременно синдикалните организации във ВМЗ - Сопот разискват дали да стачкуват поради промяната на борда.

Сред новите назначения на Държавната консолидационна компания във Вазовските машиностроителни фабрики са досегашният шеф на София област Иван Иванов, Мариан Йовчев - дълготраен чиновник и шеф на " ТЕРЕМ ", както и Камен Шаралиев, който е оглавявал звеното на индустриално съоръжение във ВМЗ.
 ДКК решена да помогне на ВМЗ-Сопот за прехода към ново ръководство
ДКК решена да помогне на ВМЗ-Сопот за прехода към ново ръководство

Съветът на шефовете на ДКК се срещна с управлението на преприятието

Предишната промяната на управлението беше единствено преди няколко месеца .

В коментар за БНР Димитър Атанасов - ръководител на изпълнителния съвет на " Подкрепа " в сдружението съобщи, че в този момент отпред на предприятието се слагат хора, за които то е непозната територия , визирайки някогашния зам.-военен министър Иванов и някогашния началник на военноремонтния холдинг Йовчев.

Той посочи и н екоординираната с ДКК продажба на парцели на ВМЗ, измежду които почивна база в Старосел и хотел в Сопот , както и неприятните финансови резултати за първите месеци на годината.
 Нинова инспектира ВМЗ Сопот
Нинова инспектира ВМЗ Сопот

Тя се срещната с управлението и беседва с служащите.

Работниците в завода подозират, че някой е подвел министъра на стопанската система Нинова или има нещо друго. " Дойде, снима се с хората, даде обещание нарастване - фрапантно, на приходите. В един миг нищо не се случи. Не знам по какъв начин я докараха тази загуба - това не е на синдикатите работа. Не е наред цялата картинка ", сподели Димитър Атанасов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР