Отдадените на високите творчески стандарти и родните художествени традиции български

...
Отдадените на високите творчески стандарти и родните художествени традиции български
Коментари Харесай

Културни дейци получиха Почетния знак на президента

" Отдадените на високите креативен стандарти и родните художествени обичаи български създатели са образец и неделима част от духовната мощност на България ". Това съобщи президентът Румен Радев по време на гала в Гербовата зала на „ Дондуков “ 2 по почитане с Почетния знак на президента на препоръчаните от инициативни комитети национални певици Калинка Згурова от Странджанската фолклорна област и Лиляна Галевска от Шопската фолклорна област, музиканта и композитор Константин Цеков, хореографа Анатолий Клочков и читалищните деятели Денка Евстатиева и Анита Тарасевич.

В приветствието си към отличените президентът уточни, че те са безспорни престижи и заслужен образец за следване в своите поприща на музикалното, певческото, танцовото изкуство и читалищното дело. „ Вие олицетворявате капацитета на България и това, което можем да реализираме, когато се посветим на виновната задача да градим нематериалност и да утвърждаваме престижа на Родината надалеч оттатък нейните лимити “, съобщи президентът. Той открои приноса на удостоените с Почетния знак на президента към съхраняването на родните обичаи и културната ни еднаквост и предаването ѝ на младите генерации. „ Обединили воля, разсъдък и гений, вие вдъхновявате и водите с персонален образец “, добави президентът.

„ Вашите изключителни достижения са онази здрава основа, върху която ние градим България като страна на духа “, акцентира президентът и уточни, че церемонията по почитане с Почетния знак на президента е израз на признателността на цялото общество към отличените за техните родолюбие и безрезервност, за тяхното творчество и за това, че предават своите полезности и порив на младото потомство, с цел да пребъде България.

Анатолий Клочков получи оценката за значимия си принос като хореограф, учител и живописен началник, както и за дейната си роля в одобряването на актуалното обучение и креативния образ на българското танцово изкуство, както и по случай неговата 75-годишнина.

Денка Евстатиева и Анита Тарасевич бяха отличени за своя важен принос като дейни деятели на актуалното общонародно читалищно дело, както и за тяхната значима роля за образуването на актуалния образ на българските национални читалища и съхраняването на техните обичаи.

Калинка Згурова и Лиляна Галевска бяха удостоени с Почетния знак на президента за значимия си принос, изцяло творчество и интензивност в съхраняването на певческата традиция и националните песни от Странджанската фолклорна област и от Шопската фолклорна област, както и за ролята им в развиването и одобряването на цената на културното завещание на България.

Признанието получи и Константин Цеков за своя важен повсеместен принос като почитан и приет музикант, композитор, аранжор, вокалист и продуцент, както и за дейната си роля в креативното обогатяване, развиване и одобряване на актуалния образ на българското музикално изкуство.

От името на отличените Калинка Згурова изрече признателност към президента за оказаното почитание и на Съюза на тракийските сдружения в България за приноса към съхранението на паметта и традициите през годините. „ Ще продължим да работим за културата на България “, акцентира Калинка Згурова.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР