От вчера под строг график възстановиха имунизациите и реимунизациите. Много

...
От вчера под строг график възстановиха имунизациите и реимунизациите. Много
Коментари Харесай

Педиатър: Опасно е да не ваксинирате децата си!

 От през вчерашния ден под непоколебим график възвърнаха имунизациите и реимунизациите. Много родители обаче се тормозят да заведат децата си. Според някои фамилии, в случай че детето е инфектирано с Ковид-19, само че няма признаци и бъде заведено на имунизация, това да усложни положението му. 

" Стига да са си били у дома, да са спазвали напътствията на Националния щаб, това дете да не е било контактно на други деца, не виждам по какъв начин може да бъде инфектирано. По-скоро се тормозя от това, че се пропущат имунизации. Другите инфекциозни болести не са се скрили някъде, хората не боледуват единствено от ковид ", коментира пред Bulgaria ON AIR доцент доктор Гергана Петрова, която е педиатър в УМБАЛ " Александровска ".

Тя акцентира, че имунизацията напряга имунитета, не го срутва. Ако в фамилията няма рискови хора, тя не вижда какво може да тормози родителите.  

" Ако са си работили онлайн от у дома или са били съкратени, не виждам по какъв начин детето може да се болести. Много по-опасно е да се пропущат ваксини ", упорства тя.

По думите ѝ обстановката с морбилито не са чак толкоз цветни и хубави, както са били преди 2 години. Морбили не е безвредна зараза, то е съществено заболяване и не би трябвало да се забавя имунизацията, предизвести доцент Петрова 

" Ако родителите и детето се усещат здрави - нямат хрема, главоболие, температура или болки в гърдите, да заведат детето на имунизация. Ако след имунизацията усещат неразположение, по опция да се изолират от детето. Да се подготвят за местна реакция на нараснала температура ", разясни педиатърът.

Доц. Петрова насочи зов към сътрудниците ѝ да се въоръжат с доста самообладание, да се пазят и да пробват оптимално да успокоят родителите, а също и да им кажат какви са рисковете.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР