Около 10% от населението на страната в момента попадат в

...
Около 10% от населението на страната в момента попадат в
Коментари Харесай

Икономистът Румен Гълъбинов каза колко са работещите бедни у нас и какъв процент са младите сред тях

Около 10% от популацията на страната сега попадат в категорията " работещи небогати ". Това сподели финансистът и икономист Румен Гълъбинов в предаването " Денят на фокус " на Радио " Фокус " .

За работещи небогати приказваме, когато минималните приходи са на екзистенц минимума на битие на хората, разясни той. " С приходите, които получават, те могат да си купят единствено най-необходимите неща, с които физически да оцеляват ".

Нивата на приходи, които дефинират работещите като небогати, се актуализират годишно с нарастването на минималната работна заплата, минималната пенсия и обществените заплащания. " Когато се усилват приходите, респективно се подвига и равнището, от което се пресмята и това на бедността. Ние имаме извънредно понижение на коефициента на Джини, който демонстрира обществените неравенства. Преди години сме стигали до 40, в този момент сме на 37,5. Да, постепенно е, не се усеща от всички, само че е реалност, че се движим в вярната посока и обществените неравенства понижават. Това, което би трябвало да продължи да прави страната, е да се грижи и като обществена стратегия, и като политика по приходите за българското население ", съобщи икономистът.

Румен Гълъбинов уточни, че преди 10 години процентът на работещи небогати е бил над 30, т.е. всеки трети българин е попадал в тази категория. През тази гоидна Националният статистически институт регистрира близо 20% приблизително покачване на всички приходи в България. " Ние преодоляхме една доста огромна шокова вълна на инфлация, която имаше след експлоадирането на войната в Украйна. През 2022 и 2023 година цените означиха фрапантен скок, само че в този момент имаме по-благоприятна наклонност за понижаване темпа на нарастване на цените и инфлацията, което ще способства увеличените приходи да понижат резултата на работещите небогати. От там се повишава и покупателната дарба ", изясни икономистът.

Ако преди 10 години общоприетата покупателна дарба е била малко над 40%, в този момент тя е 64% от междинната в Европейския съюз. " Очевидно е, че се движим напред, въпреки и по-бавно, въпреки и незабелязано за някои групи от нашето общество, само че нещата се усъвършенстват в тази посока ", счита Румен Гълъбинов.

По данни на Национален статистически институт за предходната година потреблението в България е повишено и на самостоятелно, и на обществено равнище. На това се залага и през тази година за растежа на българската стопанска система, добави икономистът.

Основните два фактора, които способстват за високия % работещи небогати у нас, са приходите и цените. " Доходите в България не престават да се усилват и тази наклонност би трябвало да се резервира, поради бъдещото ни участие в еврозоната. Ние имаме още какво да догонваме като приходи от страните в еврозоната и тяхното приблизително равнище ", означи Гълъбинов.

В отчетите на Международния валутен фонд и на Световната банка се отбелязва, че в България процентът на хората, които се обезпечават на минимална работна заплата относително огромен. " Дали в действителност обаче е по този начин? Ние имаме браншове в стопанската система, където чиновниците са назначени на трудов контракт и минимална работна заплата, само че другата половина от възнаграждението може би в действителност им се заплаща в брой, без да бъде заявена. Тогава страната губи данъчни доходи, а осигурителната ни система – осигурителни доходи за здраве и за пенсия. В някои случаи се заявяват контракти на половин работен ден, а се оказва, че хората работят на цялостен работен ден ", изясни специалистът.

По данни на Института за пазарна стопанска система 57% измежду работещите небогати са младежи. " В тази група влизат и хора, които нито учат, нито работят, а са над 18 години. Тук въпросът е да се замислим какво вършим за тази група младежи, по какъв начин можем да ги ангажираме повече и дали техните приходи не са напълно подвластни от нерегламентирани действия, които не се обгръщат от формалната статистика, тъй като в това време има много младежи, които целодневно са по заведенията “, уточни Румен Гълъбинов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР