От свое име и от името на цялата парламентарна група

...
От свое име и от името на цялата парламентарна група
Коментари Харесай

Джейхан Ибрямов: Съпричастни сме с борбата на Украйна

От свое име и от името на цялата парламентарна група на Движение за права и свободи показвам съпричастност с битката на украинската страна и украинския народ в тези тежки времена. 

Това съобщи заместник-председателят на парламентарната Комисия по защита Джейхан Ибрямов по време на дебатите в пленарна зала за даване на военна и военно-техническа поддръжка за Украйна.

Решението за оказване на поддръжка на Украйна и за подсилване на отбранителните качества на България беше подкрепено от 175 народни представители, 49 бяха „ срещу “, един -„ въздържал се “. Всички депутати от Движение за права и свободи гласоподаваха „ за “.

Най-важният въпрос, който касае освен страната ни, а и Европа, и целия свят, е по кое време ще спре войната. Тя ще спре, когато има победа. Много е елементарно да се отговори по този метод. Но следва въпросът каква победа? За нас от Движението за права и свободи е доста значима успеха на мира, акцентира Ибрямов.

Победата на мира се реализира, декларирахме го още през февруари в декларацията от трибуната на Народното събрание, посредством разговор, посредством дипломация, посредством разсъдък и посредством договаряния. Преговори, които би трябвало да доведат до успеха на мира, безапелационен бе националният представител от Движение за права и свободи. Движението за права и свободи бе в основата на приемането на декларацията, с която Народното събрание осъди военната експанзия в Украйна. Движение за права и свободи би алармата: комшията гори, прекъсна пленарното съвещание и настоя за приемането на документа.

България можеше да се включи и трябваше да се включи в тези дейности отпред с Европейски Съюз. Виждам такава стъпка, която способства за понижаване на военните дейности от страна на Р Турция, акцентира Ибрямов.

В началото на декларацията от февруари се подчертава върху постигането на мира, споделя се, че най-важни са запазването на териториалната целокупност и живота на хората, населяващи съответната територия, съобщи още Джейхан Ибрямов.

Последните 30 години военни дейности, война в подобен мащаб на Стария континент не сме забелязвали. Това докара до културен прогрес, подем на стопанската система и други Но постоянно е имало рецесии. В най-скоро време бе Ковид рецесията, която способства за смяна в стопанската система, в икономическите връзки, в самите страни и взаимоотношенията сред тях. Но с помощта на напъните на парламентите, както и на българския парламент, тези рецесии бяха преодолявани, посочи Ибрямов.

Но през февруари военните дейности, които се развиха в Украйна, доведоха до доста по сериозна рецесия. Криза, от която българската страна също е наранена и то доста съществено. Тя е най-бедната, с най-ниски приходи в целия Европейски Съюз. Това даде отражение върху всички браншове в нашия живот – стопански, обществени, политически и така нататък, добави той.

Съпричастността изисква отговорно и държавническо държание. В тази посока и е решението за даване на военно-техническа поддръжка на Украйна, което 2 комисии съумяха да предложат. За нас това е издържано, работещо, прагматично и държавническо решение. Много значимо беше в самото решение да залегне, че отдаването на каквато и да била помощ – филантропична, военна, военно-техническа, би трябвало да бъде съобразена с българските благоприятни условия и гарантирайки сигурността и отбраната на българското население. Възможностите, съдружниците от НАТО и сътрудниците от Европейски Съюз да дават заменящи качества на българската войска, сподели зам.-председателят на Комисията по защита.

Модернизацията не се обвързва с това решение. Модернизацията на българската войска не върви с най-подходящи темпове, само че тя е стартирана доста от дълго време, сподели още Ибрямов.

От Движението за права и свободи изрично заявяваме, че българската войска и българската национална сигурност са от извънредно значение за нас и за цялото българско население. Тази съпричастност изисква умно, държавническо и съответно решение, което през днешния ден е препоръчано на нашето внимание. Такова и е решението и декларацията, която приехме в 47-мото Народно събрание. Голям брой украински жители получиха и към момента получават поддръжка в България, съобщи депутатът. И заяви, че Движение за права и свободи поддържа държавнически издържаното решение.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР