От средата на октомври кандидатстващите за американска виза, изискваща разрешение

...
От средата на октомври кандидатстващите за американска виза, изискваща разрешение
Коментари Харесай

САЩ драстично затягат условията за постоянно пребиваване

От средата на октомври кандидатстващите за американска виза, изискваща позволение за непрекъснато престояване - краткосрочно или за по-дълъг интервал - ще би трябвало да дават отговор на ново условие, което може да понижи на половина позволените в Съединени американски щати с подобен статут.

В понеделник администрацията на президента Доналд Тръмп популяризира ново предписание, засягащо приемането на помощи от обществени фондове, в това число такива за обществено подкрепяне, ваучери за храна, настаняване в държавни или общински жилища или потребление на средства от здравноосигурителната система Medicaid за хора с ниски приходи.

С смяната ще се изисква имигрантите да могат " да се самоиздържат " и " да не са подвластни от обществени запаси за потребностите си, а да разчитат на личните си благоприятни условия, както и на ресурсите на членове на фамилията, на помагащи им (т.нар. спонсори) и частни организации ".

Това може да се окаже най-драстичната от всички промени в политиката на екипа на Тръмп по въпроса с имиграцията, разяснява " Ройтерс ". За тази мярка от дълго време лобира президентският асистент Стивън Милър и с влизането ѝ може да се откаже позволение за непрекъснато престояване за стотици хиляди претенденти на съображение, че са прекомерно небогати, с цел да бъдат позволени в Съединени американски щати.

Мярката няма да засегне към този момент издадени зелени карти, само че съгласно Migration Policy Institute над половината от кандидатстващите за подобен документ на основата на това, че техни близки към този момент са в Съединени американски щати, ще бъдат отхвърляни след средата на октомври. През 2016 година са били издадени близо 800 000 зелени карти.

Критици на сходни проекти споделят, че те са опити на администрацията на Тръмп да понижи имиграцията без да прокарва през Конгреса промени в законодателството на страната.

Днешното ново предписание произтича от Закона за имиграцията от 1882 година, допускащ на държавното управление да откаже виза на всеки, който може да се окаже консуматор на " обществени разноски " (public charge). През последните години чиновници на имиграционните служби отхвърлят молби за виза, в случай че преценяват, че претендентът най-вероятно ще зависи главно от федералните и щатските помощи за пребиваването си в страната, напомня " Ройтерс ".

През януари 2018 година Държавният департамент промени инструкциите за издаване на виза, с което разреши на дипломатите повече независимост да отхвърлят въз основата на предстояща взаимозависимост на претендента от американски обществени средства. През фискалната 2018 година, която завърши през септември, броят на отказаните на това съображение визи се е нараснал 4 пъти по отношение на миналата година.

Агенцията изяснява, че и сега няма достъп на задгранични жители до огромните стратегии за обществена помощ, в случай че те не разполагат със зелена карта. Но новото предписание, оповестено от Департамента за вътрешна сигурност, уголемява определението за " обществени разноски " по метод, който уголемява обсега на основанието за отвод.

" Ню Йорк таймс " твърди, че бранители на правата на имигрантите ще съдят администрацията в опит да спрат новото предписание. Десетки хиляди се изрекоха срещу въвеждането му в интервала за публично разискване. Против налагането на правилото без задоволително деликатно обсъждане се бе оповестил и Лий Франсис Сисна, шеф на Службата на Съединени американски щати за поданство и имиграция, който бе заменен по-рано тази година с по-твърдолинейния Кенет Кучинели. Той е някогашен основен прокурор на щата Вирджиния и споделя възгледите на Милър, че имигрантите единствено източват парите на данъкоплатците, добавя " Ню Йорк таймс ".

" Водещият принцип е остарялата американска полезност човек самичък да се оправя ", изясни в понеделник Кучинели за телевизия Fox News. " Той ще има и дълготрайни изгоди, защото ще отбрани данъкоплатците като подсигурява, че имигриращите в тази страна няма да се трансфорат в задължение за обществените разноски, че могат да си стъпят на краката, както са го правили имигрантите в предходни години ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР