От пролетта сателит с размери от 10 на 10 на

...
От пролетта сателит с размери от 10 на 10 на
Коментари Харесай

Български младежи са изстреляли сателит-кубче в Космоса

От пролетта спътник с размери от 10 на 10 на 10 сантиметра обикаля Земята. Сателитът е изпратен от Виктор, само че в екипа влизат и Кирил, и Петя.

Концепцията за по този начин наречените сателити-кубчета е основана в края на 90-те години на 20-ти век. А концепцията, съгласно Виктор е била студентите да се учат. Толкова известна става концепцията, че даже и НАСА, която прави и огромни спътници демонстрира интерес и събира университети и частни компании в стратегия, която поддържа изстрелването. В орбита, съгласно профилирания уебсайт за наблюдаване, има към 2 100 сателити-кубчета, наносателити, джобни спътници, изстреляни от 58 страни. Плановете са до 2028 да бъдат изстреляни повече от 3,500 дребни сатените. Тези спътници се употребяват в стратегии за наблюдаване на климата, обявяване на бедствия, научни опити, „ и за провокация на любознанието на дребните “, както изяснява едно от децата пред БНР.

Малките спътници слагат началото на второто от Студената война съревнование за Космоса, в което към този момент не вземат участие единствено огромни и богати страни. Новата технология разрешава на страни, даже като Кения, да изстрелят свои, с цел да може освен да следят Земята, само че и да слагат началото на галактическата стратегия на Африка. В същото време дават опция на по-големите и развити организации, като НАСА, да изпрати микросателити до Марс и в дълбокия Космос.

Английски микроспътници пък скоро ще чистят рисковия към този момент галактически отпадък. Експерти изясняват, че това е нов бизнес бранш с капацитет за милиарди долари. Потенциал, за който през 2017-та година споделя и един от професорите, стоящи зад концепцията на микросателитите - Джорди Суари от Калифорнийския държавен университет. Малкият размер се оказа, че е еволюция. Дори НАСА стартира да прави по – дребни спътници. В това обаче има и революционна стъпка, която е не в хардуера, а в настройката за разбиране на метода, по който гледаме на галактическия бизнес.

Микросателитът на Кирил, Виктор и Петя остава в тестова фаза.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР