От началото на войната в Украйна "Лукойл Нефхтохим" е ползвал

...
От началото на войната в Украйна "Лукойл Нефхтохим" е ползвал
Коментари Харесай

България в плена на руския нефт

От началото на войната в Украйна "Лукойл Нефхтохим " е употребил от ден на ден съветски нефт, тъй като е по-евтин. Вносителите на дизел и бензин ще са на загуба, в случай че внасят горива, създадени от по-скъпите сортове. Управляващите и секторът би трябвало да намерят средносрочно решение за доставките, преработката, превоза и финансирането.
Твърдо зад отсрочката от две години за възбраната за импорт на съветски нефт. Страната е в групата на четирите страни, които са най-силно подвластни от вноса на съветска суровина - дружно с Унгария, Словакия и Чехия. За тях всичко останало би означавало голям скок на цените на горивата с всички последици за стопанската система от това.

Развръзка в Брюксел по тематиката ще има близката седмица, като в случай че България не получи изключение, пазарният недостиг и скъпите горива ще са тук месеци наред. Стои и политическият въпрос - какво ще прави България, позволила единствената й огромна рафинерия да е съветска, профилираното пристанище също, а за похлупак - и вносните други възможности като подготвен дизел и бензин да са със същия генезис.
Един за всички
Санкциите против Русия доведоха до изкривявания на пазара. Цената на съветския нефт стана най-атрактивната на фона на останалите типове, тъй като суровината се продава с отстъпка. В страната има един огромен производител и той е приспособен софтуерно към съветската суровина - " Лукойл Нефтохим Бургас ", като групата е и мощен състезател на пазара на едро. Заради ниската цена, рафинерията вместо да разнообразява източниците, действително купува към този момент единствено съветски нефт.
Реклама
Ценовата разлика прави вноса на подготвени петролни артикули стопански неосъществим, обричайки вносителите на загуби. В бранша окачествяват алтернативата като " самоубийство ".

Добрата вест е, че пренастройване на рафинерията и работа с по-големи количества неруска суровина е допустимо, само че то би изисквало време и старания. И зависи от желанието на притежателя - съветската " Лукойл ".

Едновременно с това се случват промени и в компанията майка. Преди по-малко от месец от управлението на " Лукойл " и макар че обяснението беше, че задачата е да се избегнат наказания против компанията, това докара до спекулации за нейното политическо бъдеще на равнище Москва. Предизвикателни са и пазарните промени за трейдъра на " Лукойл " - Litasco, който в този момент има благоприятни условия за положителни облаги, само че бъдещето е незнайно, а от неговите действие и ликвидност зависи и работата на бургаската рафинерия.
100% съветски петрол
Българският пазар не е великански - по последни данни в страната за година се употребяват към 4.8 млн. тона нефтен еквивалент. Рафинерията в Бургас внася жестоко по 500 хиляди тона на месец, или годишно 6 млн. тона (капацитетът е 7 млн. тона), само че част отиват за експорт. През годините бургаската рафинерия е задоволявала 50-70% от пазара на дизел и бензин в страната.
Реклама
Но до момента в който Европейският съюз постанова наказания против Русия, българският пазар става все по-зависим и по-зависим от съветски нефт.

" В момента се преработва 100% съветски петрол, тъй като предлагането на различни сортове петрол на нашия пазар е мощно лимитирано. Това е обвързвано с нарасналото търсене на различните сортове, тласкано нагоре от опцията за ембарго върху съветския петрол ", разясниха за " Капитал " от " Лукойл Нефтохим Бургас " От там споделят още, че вместо диверсифициране на съветските доставки с нефт с различен генезис на процедура трендът е тъкмо противоположният заради ценовите аргументи, като декларират, че от началото на военния спор няма повишаване на суровината с неруски генезис.

Обяснението, че няма предложение на други типове недопечен нефт тук, звучи необичайно. При състояние че рафинерията е една, ръководи се от съветска шапка, пазарът е мироскопичен, разумно никой непознат нефтен производител или търговец не е деен в България.
Вносителите на дизел и бензин: Неруското е скъпо
Невъзможният импорт се удостоверява и от огромни търговци на горива, които от известно време алармират, че на процедура българският пазар е станал все по-руски, като благоприятни условия за противопоставяне съвсем няма. Причината е, че цените, на които " Лукойл България " продава на вътрешния пазар, са измежду най-ниските в Европейски Съюз.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Политика 3 Политика 1 Войната в Украйна 2 Икономика 3 Политика 1 Войната в Украйна 2 Строителство и парцели 3 Пловдив Реклама
" Няма по какъв начин да го продадеш вносния различен дизел или бензин на облага, няма по какъв начин да го продадеш даже на дребна загуба. Единственият метод да го продадеш е на голяма загуба от порядъка на 100 $ на звук ", споделят търговци. Пресметнато в малко карго от 6000 тона, това значи загуба от 600 хиляди $ - разликата сред вътрешната цена на " Лукойл България " и интернационалните котировки.

Все по-руската българска картина се дължи на това, че има все по-малко купувачи за съветският петрол и цената му е мощно намалена. (Повече по тематиката за пазарните изкривявания от началото на войната в Украйна четете тук.) Всичко това докара до интернационалните котировки на съветския Urals от 75-80 $ спрямо тези на Brent - 108-112 $. Или с 30-35% п-висока цена.
Майка Швейцария
От началото на войната в Украйна Огромните разлики в цените са опция за огромни маржове и за трейдъра от групата на " Лукойл ", основан отвън страната. Той купува суровината от Русия, евентуално на цени, на които се търгува на локалния пазар (много по-ниски от световните), плюс налози и мита, изясняват от пазара. Неофициално източници споделят, че става въпрос за няколкостотин $ марж на звук. Преди време отговорът на рафинерията към държавното управление за ценообразуването си беше, че то се дефинира от швейцарската Litasco.

През декември 2020 година " Лукойл Нефтохим Бургас " стана дъщерно на Litasco, което е извънреден търговски представител на " Лукойл " за доставки на нефт и петролни артикули отвън Русия, с централа в Женева. От началото на 2021 година рафинерията в Бургас работи по схемата " процесинг ", или на ишлеме, за сдружението Lukoil Benelux, записано в Нидерландия, част от групата " Лукойл " и също благосъстоятелност на Litasco, като получава доходи за услугата преправка на суровината.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Накратко, Litascо е притежател на суровия нефт, който се преработва в рафинерията " Лукойл Нефтохим Бургас ", като прави покупката и износа на горивото от Новоросийск към Бургас. Рафинерията получава доходи за преработката по силата на контракта за ишлеме. Всички петролни артикули, които излизат от рафинерията на " Лукойл Нефтохим Бургас ", отново са на Litasco - през неговото Lukoil Benelux, а последното продава продуктите на " Лукойл България ", също благосъстоятелност на Litasco.

Така в случай че десетилетие наред рафинерията в Бургас отчиташе милиони загуби, в този момент резултатът става още по-невидим и възможните огромни облаги ще са в Litasco.
Не е елементарно да си " Лукойл "
Настоящите евентуални положителни маржове са единствено едната страна на монетата, като за интернационалния търговец има редица пазарни незнайни, а работата на локалната рафинерия зависи от доставките на суровина и опцията за продажба на готовата продукция.

В случай че " Лукойл " или съветската суровина попаднат под наказания, за Litasco би станало извънредно мъчно да си купува суровина от свободния пазар, изясняват от бранша. И допълват, че и сега компанията мъчно намирала комерсиално финансиране. Това значи неспособност да получаваш акредитиви от банки, мъчно обезпечаване на пазарния риск, неспособност за разсрочено заплащане и работа единствено с предплащане, което изисква ликвидност.

Месец след началото на войната в обява на Reuters беше обявено, че Litasco е понижило интервенциите, с цел да може да подсигурява сериозна сума за обслужване на кол-маржини след налагането на глобите. От Reuters цитират изказване на представител на Litasco, в което се споделя, че е имало " естествено краткотрайно понижаване на корпоративната активност, с цел да сме сигурни, че можем да работим в границите на нашия задоволителен ликвиден пул ". Източници на Reuters също споделят, че Litasco е спряло хеджирането, с цел да резервира паричните наличия, и че компанията се насочва към доставяне на четирите си рафинерии в Европа (освен българската, две в Италия и една в Румъния) и продажбата на подготвени артикули.
Как ще работи рафинерията
Българската рафинерия по принцип прави микс от другите сортове, като по-леките, богати на леки фракции, са подобаващи за бензин и керосин, а по-тежките - за произвеждане на междинни и тежки дестилати като дизел, газьол и така нататък

От сдружението в Бургас изясняват, че за първото тримесечие на 2022 година 63% от модифицирания петрол е с съветски генезис, само че в този момент се преработва на 100% съветски поради цените. Преди са опитвали да подвигат каузи на " непроектната " (т.е. неруска) суровина над 50%, като имат опит и могат да преработват петрол от Близкия изток и Северна Африка.

Обяснението на сектора за лимитите е, че съветският петрол е с по-ниски равнища на сяра, да вземем за пример равнищата на сярата в иракския Basrah са в към 1 процентен пункт по-високи. Това значи проблем за сероочистките в даден миг от процеса на филтрация, изхабяване на оборудването и евентуално работа при по-нисък потенциал.

От рафинерията разясняват, че с някои типове петрол, като Brent да вземем за пример, има опция съветската суровина да е доста малко количество, само че с близкоизточните, с които имат опит - минимално вероятното от техническа позиция било 50%. Рафинерията влага големи средства и в апаратура за хидрокрекинг на най-тежките фракции на петрола и увеличи успеваемостта си и производството на светли горива и измененията в суровината евентуално биха означавали излизане от софтуерните им индикатори.

Според сектора това не значи, че не е допустимо конфигуриране на рафинерията, като през годините е имало промени, само че надали при работеща добре машина мотивацията е огромна. Другият проблем са неразбираемото бъдеще и цените.

" Никой не може да каже какви и до каква степен комплицирани промени в дизайна на рафинерията ще би трябвало да бъдат направени, защото никой не може да каже какви сортове петрол (с какво сериозно качество) ще бъдат налични на нашия пазар. В момента няма никакви други възможности, защото на нашия пазар няма предложение на други сортове петрол. Този недостиг на различни сортове петрол става световен заради непромененото предложение и по-високото търсене, подбудено от повсеместната възбрана на съветски нефт ", споделят от " Лукойл Нефтохим Бургас ".
Може ли без Русия
Засега не може да се отговори изрично по какъв начин ще наподобява възбраната за импорт на съветски нефт като параметри и периоди и какво ще стане с финансовата опция на съветската компания за обезпечаването на нефта - без значение на произхода му.

От сектора разясняват, че по-добрите пазари на недопечен нефт за нас на база спецификите на суровината са Саудитска Арабия, Иран, Алжир, Египет, Обединените арабски емирства. Възможност е и нефтът, който идва по тръбата на Caspian Pipeline Consortium, по която се доставя суровината на румънската Rompetrol, благосъстоятелност на KazMunayGas. Важен миг обаче е, че тръбата свършва на съветското пристанище Новоросийск, т.е. още веднъж има пресечна точка с Русия.

Без работещо произвеждане страната ще би трябвало да разчита на импорт на подготвени артикули. Възможностите за това са Гърция и Турция да вземем за пример, като България ще се конкурира с Украйна за тези горива, споделят от пазара.

Тук се стига до въпроса с размерите и с метода на вноса, като пристанището за разтоварване на огромни танкери е на " Лукойл " - Росенец. Според сектора на пристанище Бургас могат да пристават единствено по-малки - до 6000-тонни танкери, което било неизгодно по отношение на борсовата стока, каквато са 30 000-тонните танкери. Вариант бил терминалът на " Варна сторидж ", само че там били нужни усъвършенствания. Без пристанище за огромни танкери вносът може да става по жп и автоцистерни - в по-малки количества и по-неизгодно.

Остава немаловажният въпрос кой ще финансира интервенцията, тъй като за вноса на 25 000-тонен танкер са нужни жестоко 30 млн. $. На българския пазар огромните интернационалните западни вериги са фокусирани върху ритейла. Освен съветският водач с импорт се занимават местни дребни трейдъри като " Сакса ", " Булмаркет ", " Инса ойл ", като последният бил единственият, който правил и в този момент някакъв импорт на дизел и газьол, по неофициална информация от пазара, защото разполагал с кредитни предели и контракти, само че горивото отново било с съветски генезис. Или за пазара остава въпросът с финансирането, обезпечаването на акредитиви, ликвидността, стабилността и желанието на играчите.

Някъде в целия сюжет е и българската страна, която да разиграе екшън проектите при другите сюжети. А по отношение на последния въпрос за цената - петрол има, само че ще е скъпо.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Калина Горанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР