От началото на руската инвазия западните страни наложиха множество санкции

...
От началото на руската инвазия западните страни наложиха множество санкции
Коментари Харесай

Bloomberg: Четири европейски страни плащат за доставката на руски газ в рубли

От началото на съветската инвазия западните страни постановиха голям брой наказания против Русия. В отговор съветският президент Владимир Путин подписа декрет, съгласно който страните, считани за „ вражески “, би трябвало да заплащат за доставката на газа в рубли.

Полша и България отхвърлиха този метод на заплащане, тъй че Газпром им врътна кранчето със синьото гориво.

Не всички европейски страни обаче имат намерение да откажат системата, наложена от Путин. Четирима европейски купувачи към този момент са платили в рубли за доставките на газ. Други 10 европейски купувачи са разкрили специфични сметки в Газпромбанк, с цел да заплащат за доставка на газ.

Не е известно кои компании се имат поради и от кои страни произлизат. Русия доставя газ по тръбопроводи за 23 европейски страни. В Европейския съюз единствено Унгария публично се съгласи да прави сетълмент в съветска валута.

Турция, Армения и Нигерия също се съгласиха да заплащат в рубли, само че тези страни не са в „ неприятелските “ описи.

Според инструкциите на Европейската комисия фирмите могат да подават евро или долари в подсметката на Газпромбанк, в случай че сходно деяние не нарушава глобите. Тогава „ Газпромбанк “ обменя западна валутата за рубли и ги подава във втората сметка на компанията-купувач.

Газпромбанк е изключена от европейските наказания, с цел да могат страните да си заплащат газа. Проблемът с този тип заплащане, обаче, е че съгласно Европейска комисия централната банка на Русия, на която Западът наложи ограничавания, може да взе участие при превалутирането.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР