От началото на пълномащабното нахлуване в Украйна Русия е спечелила

...
От началото на пълномащабното нахлуване в Украйна Русия е спечелила
Коментари Харесай

ЕС налага санкции на Путин, но купува руски газ и нефт

От началото на пълномащабното навлизане в Украйна Русия е спечелила около 550 милиарда евро от износа на петрол, природен газ и въглища. Това демонстрират данни на Центъра за проучване на силата и чистия въздух (CREA), представени от украински медии.

Най-големият покупател за целия интервал от 24 февруари 2022 година до 13 ноември 2023 година е Европейският съюз. Общо страните от Европейски Съюз заплатиха на Русия 180 милиарда евро за всички изкопаеми горива, които закупиха през това време. От тях над 102 милиарда евро за за недопечен нефт, 74 милиарда са за природен газ, а останалите са за въглища.

В рамките на Европейски Съюз главните купувачи на руски енергийни запаси са Германия (общо 28 милиарда евро), Холандия (18 милиарда) и Италия (17 милиарда).

Вторият максимален покупател на съветски въглеводороди след Европейски Съюз беше Китай - над 143 милиарда евро. От тях петрол - 107 милиарда, газ - 17, въглища - 18. Следват с огромно закъснение Индия (общо 64 милиарда), Турция (53 милиарда), Южна Корея (14 милиарда).

Заслужава да се означи, че динамичността на публичните поръчки се промени доста през последната година и половина. Ако Европа доста понижи своите покупки, азиатските страни, в противен случай, ги усилиха, въпреки и като цяло не толкоз коренно.

В 12-ия пакет от европейски наказания против Русия, наред с други неща, се възнамерява да се ускори контролът върху спазването на по този начин наречения " таван на цените " на съветския нефт. Допълнителните процедури би трябвало да създадат по-трудно за руснаците да заобиколят това ограничаване.

Също по този начин се оповестява, че Дания обмисля опцията да забрани на съветски петролни танкери да минават пренос през нейни води. Всъщност това би означавало възбрана за руснаците да пътуват сред Балтийско море и Атлантика.

Миналата седмица и в България се развихри скандал покрай доклад, изготвен Центъра за проучване на силата и чистия въздух с присъединяване и на " Глобъл Уитнес " и основания в София Център за проучване на демокрацията. В него се показва, че притежаваната от " Лукойл " рафинерия " Нефтохим " заобикаля забраната на Европейския съюз за търговия в страни членки с артикули, създадени от съветски нефт. Европейска комисия обаче отхвърли да стартира процедура против България. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР