От началото на годината бюджетът е платил цели 371 млн.

...
От началото на годината бюджетът е платил цели 371 млн.
Коментари Харесай

Всеки месец 120 млн. лв. от парите на данъкоплатците отиват за лихви по държавни заеми

От началото на годината бюджетът е платил цели 371 млн. лв. за лихви по разнообразни заеми на страната. Това излиза наяве от данните на Министерството на финансите към 31 март. На процедура това значи, че поради дълговото задължение всеки месец над 120 милиона лв. от парите на данъкоплатците отиват за лихвени заплащания. За съпоставяне - всички доходи от мита и митнически такси, които страната чака да получи за цялата 2018 година, са 190 млн. лв..

Тези данни ясно демонстрират за какво е значимо страната да съблюдава финансова дисциплинираност и да не затъва в борчове. България е измежду отличниците в Европейски Съюз по ниска задлъжнялост, само че даже сумите, които отиват единствено за лихви, са впечатляващо огромни, написа в. " Сега ".

Лихвените заплащания са огромни, само че още по-големи са вноските по самите отговорности на страната. За трите месеца от началото на годината Министерството на финансите е погасило над милиард по вътрешни заеми - 1.02 милиарда лв. по държавни скъпи бумаги, издадени за финансиране на бюджетния недостиг. Други 31.7 млн. лв. са платени по остарели ДЦК, пуснати за финансиране на структурната промяна.

Вноските по отговорности към външни кредитори са по-малки. Правителството е изплатило и 32 млн. лв. на Германия по остаряло двустранно съглашение в границите на Парижкия клуб. На Световната банка сме издължили 19.7 млн. лв., а по държавни капиталови заеми (МФ не прецизира кои са те) са погасени 13.5 млн. лв..

Информацията на МФ за осъществяването на бюджета за първото тримесечие разкрива, че за поредна година финансовите разноски изостават трагично. За първите три месеца страната е вложила едвам 132.9 млн. лв., което е 5.6% от проекта за годината. Това значи, че средствата, планувани за значими планове, просто не се оползотворяват. Подобно закъснение имаше и в предните две години, като една от аргументите е, че закъснява усвояването на еврофондовете. Когато се извършват планове със средства от Европейски Съюз - да вземем за пример създаване на ВиК мрежа, на пътна права или на хранилище за боклуци, страната наложително взе участие с % съфинансиране. Данните за капиталовложенията за първото тримесечие на 2018 година подсказват, че България към момента не може да набере скорост с усвояването на европарите от " новия " програмен интервал 2014 - 2020 година, който в действителност към този момент е във втората си половина.

Инвестициите на страната - под 133 млн. лв., наподобяват още по-невзрачни на фона на дотациите, които бюджетът раздава. Разходите за помощи за първите три месеца са 189.6 млн. лв.. Най-големият адресат на дотации е държавният холдинг БДЖ и по-точно дъщерното му сдружение БДЖ - " Пътнически транспорти ", на което са преведени 43.6 млн. лв.. Парите се дават, тъй като влаковете возят с привилегии редица категории пасажери - пенсионери, служители на реда, военни, учещи, чиновници на железниците и техните половинки - и се постанова хазната да доплаща разликата до постоянната цена на билетите. Получател на едра дотация е и другото огромно държавно жп дружество - Националната компания " Железопътна инфраструктура ". Сумата е 38 млн. лв.. 8.6 млн. лв. са отишли за " Български пощи ", още едно държавно дружество, което играе " обществени функционалности ", защото поддържа губещи клонове и праща пощальони и в дребни селища. 49 млн. лева са дотациите, които е изплатил Фонд " Земеделие ".

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР