Бедността у нас лека намалява през 2023 г., а неравенството

...
Бедността у нас лека намалява през 2023 г., а неравенството
Коментари Харесай

Анализ: Всеки десети работещ е беден

Бедността у нас лека понижава през 2023 година, а неравенството в приходите се свива, написа . И двете констатации са разследване от повишението на пенсиите, от една страна, и на заетостта, от друга.

Подобренията обаче са мудни, а политическият безпорядък дава обещание да забави с години фундаменталната смяна на обществената система, която има действителен капацитет да забърза позитивните трендове.
Това се демонстрира анализът на последните данни на Националния статистически институт, изработен от Института за пазарна икономика (ИПИ) и коментиран пред БНР-Радио София от икономиста Адриан Николов.

През 2023 г. линията на бедност общо за страната e 637.92 лева. средномесечно на разположение от домакинство. При този размер на линията под прага на беднотия са били 1,3259 млн. лица, или 20.6% от популацията на страната.

" Промените са доста динамични. По-добре е да поизчакаме най-малко още 1-2 години. Тогава ще знаем в действителност дали става дума да трайно понижение на бедността  или пък в противен случай, става дума за някаква краткотрайна промяна и ще се върнем към предходната наклонност на леко нарастване ", означи Николов.

Според него през последните няколко години у нас се ползва верен метод с обвързване на обществените помощи с линията на беднотия и въвеждане на подоходен критерии и по-прецизно таргетиране на пази поддръжка.

Въпреки лекото стесняване, неравенството в България остава надалеч от европейските цели.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в и, с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР