От мобилизираните са формирани и над 75 нови териториални“ полка

...
От мобилизираните са формирани и над 75 нови териториални“ полка
Коментари Харесай

В Русия чакат мобилизация на ново пушечно месо за войната! Въпросът е кога...

От мобилизираните са образувани и над 75 нови „ териториални “ полка (с обща бройка към 150 хиляди души), множеството от които към този момент са ситуирани на фронта. В същото време Путин по този начин и не анулира своя декрет, което значи, че официално мобилизацията не е завършила.

 

Руските управляващи споделят, че ще продължат битката благодарение на „ доброволци “ - те възнамеряват да наемат 420 хиляди души на контракт единствено през 2023 година (и се твърди, че към този момент са наели 300 хиляди от началото на годината ). Подобен проект обаче наподобява мощно пресилен, както и изказванията за неговото осъществяване. От септември 2022 година, когато стартира всеобщата акция за набиране на нови военнослужещи на контракт, до декември, по публични данни, са били наети единствено към 20 хиляди „ доброволци “. Преди това, от началото на войната, от „ доброволци “ е образуван единствено 3-ти армейски корпус, наброяващ към 15 хиляди души. Вероятно набирането на нови бойци по контракт даже не е покрило загубата, обвързвана с прекратяването на военните контракти, подписани преди началото на войната (прекратяването на контракта е публично позволено до септември 2022 г.).

В същото време съветските войски не престават да търпят обилни загуби. До края на май 2023 година съветските въоръжени сили и ЧВК " Вагнер " изгубиха към 47 хиляди души (без убитите жители на Украйна, които са се сражавали в частите на самопровъзгласилите се ЛНР и ДНР). От май до началото на септември, съгласно груба оценка (въз основа на данни от некролози, събрани от Mediazona и BBC), са починали още към 15 хиляди бойци. Към това би трябвало да прибавим и уволнените от военна работа тежко ранени (колко тъкмо са те, не е известно, само че по косвени данни може да се допусна, че с тяхна сметка общите безвъзвратни загуби са три пъти повече от тези убит). Освен това през 2023 година бяха прекъснати почти 50 хиляди контракти на помилвани пандизчии, които преди този момент са се били в ЧВК Вагнер. Вярно е, че от този момент Министерството на защитата интензивно набира „ доброволци “ от пандизите (общият брой на тези новобранци е неизвестен).

Междувременно съгласно проекта на Министерството на защитата армията би трябвало да нарасне с половин милион души. Още през 2023 година беше планувано основаването на две нови общовойскови армии и армейски корпус. Като се вземат поради всички загуби, даже в случай че проектът за наемане на нови бойци по контракт бъде изпълнен, задачата за увеличение на размера на армията (а това е сериозно належащо за Въоръжените сили на Руската федерация най-малко да поддържат паритет с Въоръжените сили на Украйна ) е под опасност.

Освен това скоро може да се наложи ротация на мобилизираните през 2022 година Опитът да ги принуди да се бият до самия завършек на акцията в Украйна може да коства скъпо на съветското командване (въпреки че то не е публично задължено да ги демобилизира, до момента в който Владимир Путин категорично не подреди края на „ частичната готовност “). Несмяната на персоналния състав може да докара до загуба на бойна успеваемост на частите. Че сходна вероятност е все по-близо, свидетелстват настроенията измежду мобилизираните.

Единственото, което е невероятно да се планува в този момент, е по кое време тъкмо ще стартира втората вълна на готовност. Но колкото по-дълго продължава войната в Украйна, толкоз по-вероятно е това събитие и, явно, толкоз по-близо.

Медиазона, превод ФрогНюз

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР