От Мелбърн до Сидни с едно зареждане: новата технология на

...
От Мелбърн до Сидни с едно зареждане: новата технология на
Коментари Харесай

Захар увеличава 5 пъти капацитета на батерията


От Мелбърн до Сидни с едно зареждане: новата технология на литиево-сярна батерия, създадена от учени в Университета Монаш, може да съхранява от два до пет пъти повече сила
(снимка: Monash University)

Учени от цялостен ​​ свят се борят за увеличение на потенциала на литиевите акумулатори. Предполага се, че л итиево-серните акумулатори могат да бъдат добър сурогат на литиево-йонните, само че те имат проблеми със стабилността. Сега откривателите са намерили решение на този проблем.

Сред многото вълнуващи технологии за акумулатори от последващо потомство, литиево-сярната батерия е една от най-обещаващите. Потенциално огромният ѝ потенциал изяснява интереса към технологията, само че заради проблеми със стабилността такива акумулатори към момента не са създадени съответно.
още по тематиката
Тъй като позитивният серен електрод на батерията се уголемява и свива по време на зареждане, той е непрекъснато изложен на мощни механични натоварвания и бързо се износва. Отрицателният електрод в това време се замърсява със серни съединения.

Химици от университета Монаш в Австралия са на половината от този проблем. По-рано учените създадоха особено свързващо вещество, което основава в допълнение пространство към серните частици, тъй че да имат място за безвредно разширение по време на зареждане. Резултатът е литиево-сярна батерия с огромен потенциал, способна да издържи над 200 цикъла на зареждане/разреждане.

Сега учените се насочват към другата половина на казуса – замърсяването на негативния електрод. Изследователите съумяха да разрешат и тази част от пъзела, като се обърнаха към способ, препоръчан преди повече от 30 години за попречване на разграждането в геоложките седименти, употребявайки някои субстанции на основата на захар.

Учените са присъединили добавка въз основата на захар в мрежестата архитектура на електрода, която работи като свързващо вещество и образува микроструктури, които оказват помощ да се контролира държанието на полисулфидния замърсител. Експерименталната клетка, съдържаща захар, демонстрира потенциал от към 700 mAh/g, който се поддържа в продължение на 1000 цикъла.

Все още има някои проблеми, които би трябвало да бъдат решени преди въвеждане на литиево-серните акумулатори в смарт телефоните и електрическите транспортни средства, само че вярата е, че когато това се случи, такива устройства могат да се употребяват за доста по-дълги интервали от време.

Според откривателите, новите акумулатори могат да съхраняват от 2 до 5 пъти повече сила от другите литиеви акумулатори и с възстановяване на стабилността им, ще станат изцяло конкурентни на преобладаващата технология на пазара.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР