От идването на власт на Ердоган Екрем Имаглу е политикът,

...
От идването на власт на Ердоган Екрем Имаглу е политикът,
Коментари Харесай

Стои ли Ердоган зад присъдата срещу кмета на Инстанбул?

От идването на власт на Ердоган Екрем Имаглу е политикът, нанесъл му най-тежкото проваляне.

Това стана през 2019 година когато Имамглу завоюва кметските избори в Истанбул лиши на президентската ПСР (Партия на справедливостта и развитието) ръководството на града.

Тогава ПСР повтори изборите, само че този ход докара единствено до още по-категоричен триумф за Имамоглу.

И макар че Имамоглу направи няколко неточности като кмет, той се счита за най-опасния евентуален конкурент на Ердоган на президентските избори следващата година. Според социологическите изследвания той стои много по-напред от настоящия президент.

„ Да живее свободата! Долу тиранията! “

На 14 декемеври Имамоглу бе наказан на 2 години и 7 месеца затвор и получи възбрана за политическа активност. Обвинението е, че е нарекъл представителите на локалния ЦИК " простаци ". Поддръжниците на Републиканската национална партия (РНП), част от която е Имамоглу са уверени, че Ердоган желае да употребява правосъдната система, с цел да отстрани политическата си конкуренция.

Все още не е ясно по какъв начин решението на съдията ще се отрази на турската политика. Адвокатите на Имамоглу към този момент оповестиха, че ще апелират присъдата.

По предписание процедурите по обжалване в Турция не престават към две години, като през това време Имамоглу може да остане на кметския пост. В рамките на този времеви прозорец той вероятно би могъл и да се кандидатира като опозиционен претендент против Ердоган на президентските избори през юни идната година.

Представители на партията му обаче считат, че е допустимо съдът да форсира процеса с концепцията да попречи на Имамоглу да се кандидатира във вота за държавен глава.

Това, което е несъмнено, е, че тази присъда ще докара предизборната акция в Турция до трагична точка.

Самият Имамоглу организира протест пред кметството в сряда, дружно с Джанан Кафтанджиоглу - индивидът, който ръководеше акцията му за кмет на Инстанбул и Мерал Акшенер, председателка на Партията на положителното.

„ Да живее свободата! Долу тиранията! “, извика Акшенер към протестиращите.

Напоследък изглеждаше, че опозицията не знае каква тактика да употребява против Ердоган в подтекста на предстоящияте следващата година избори. Президентът на Турция си сътвори име в интернационален проект като медиатор във войната в Украйна. Също по този начин, макар че турската стопанска система е в историческа рецесия с инфлация от над 80% и срив на лирата, до неотдавна изглеждаше, че Ердоган има всички шансове да бъде избран отново.

Сега присъдата против Имамоглу може да укрепи лагера срещу Ердоган. Шестте партии в опозиционния съюз към момента не са се заели с общ претендент за президентските избори.

Повтаря ли се историята?

Номинацията на Имамоглу сигурно няма да е безрисков ход за опозицията. Ако апелативният съд удостовери присъдата против него преди юни, РНП може внезапно да се окаже без претендент. В същото време надали има някой с по-добри шансове да победи Ердоган от Имамоглу. Другият евентуален претендент - кметът на Анкара Манср Явас - не е известен измежду кюрдите. тъй като го считат за националист. Лидерът на РНП Кемал Кълъчдароглу има имидж на ловък медиатор, само че е слаб претендент за предизборна акция.

Имамоглу, въпреки това, се харесва на необятни пластове от популацията. Той е член на строго светската РНП и все пак е набожен мохамеданин. Сравнително млад (на 52 г.) и към този момент потвърди в Истанбул, че може да печели избори.

По времето, по което присъдата на Имамоглу беше произнесена в сряда, водачът на РНП Кемал Кълъчдароглу беше в Берлин. Новината обаче го върна в Истанбул.

Мнозина в редиците на РНП виждат прилика сред днешните събития и 90-те години. По това време държавното управление се опита да отстрани известния кмет на Истанбул, като го хвърли в пандиза, само че в действителност реализира тъкмо противоположния резултат. Човекът беше освободен и малко по-късно стана министър председател.

Неговото име е Реджеп Тайип Ердоган.

Престъплението, в което е упрекнат в този момент Имамоглу, е относително безвредно.

След анулацията на локалните избори през 2019 година, които то завоюва по-късно наново, Имамоглу е нарекъл членовете на Висшия изборен съвет " простаци ".

Обидата си има предистория. След като Имамоглу се оплаква от анулирането на изборите на конгрес на Съвета на Европа, по време на събитие на полицията в Анкара турският вътрешен министър Сюлейман Сьойлу го назовава простак. След това ефирен публицист попитал Имамоглу какво мисли за изказването на Сьойлу, а актуалният кмет дал отговор, че " простаците са тези, които са анулирали вота. "
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР