От години американското правителство провежда търгове за продажба на биткойн

...
От години американското правителство провежда търгове за продажба на биткойн
Коментари Харесай

Защо правителството на САЩ притежава огромно количество биткойн и какво прави с него?

От години американското държавно управление организира търгове за продажба на биткойн и други криптовалути. От дистанцията на времето наподобява, че Съединени американски щати не прави добра работа с преценката си по отношение на положението на пазара.

Така да вземем за пример през 2018 година 500 биткойна биват продадени на Riot Blockchain за сумата от 5 мнлн. $? В наши дни тези биткойни към този момент костват 23 млн. $. През 2014 година пък вложителят Тим Дрейпър придобива на търг 30 000 биткойна за 19 млн. $. Понастоящем това количество коства 1.3 милиарда $, написа CNBC.

Правителството на Съединени американски щати разполага с биткойн и други криптовалути вследствие на конфискации на имущество и активи от престъпни интервенции и лица, нарушили закона. Всички иззети активи, в това число виртуални валути, биват продавани на търгове от управляващите по подобен метод.

" Могат да бъдат 10 лодки, 12 коли, а по-късно един от лотовете да бъде за X броя биткойн, продавани на търг ", споделя Джарод Купман, шеф на отдела за киберпрестъпления на Федералната данъчна работа на Съединени американски щати (IRS).

Едни от идващите активи, които ще бъдат пуснати на търг, съставляват криптовалути на стойност 56 млн. $, които са били иззети като част от дело за Понци скица, включваща програмата за крипто заеми BitConnect.

За разлика от други търгове, при които приходите се преразпределят към разнообразни държавни организации, парите от тази крипто продажба ще бъдат употребявани за възобновяване на разноските на жертвите на измамата.

Конфискацията на криптовалути се случва толкоз постоянно и в толкоз огромни размери, че щатското държавно управление се обръща за помощ към частния бранш във връзка с съхраняването и продажбата на конфискуваните виртуални валути.
Конфискация и съхраняване
В по-голямата част от случаите Съединени американски щати употребяват наличните си принадлежности за битка с престъпността, с цел да се оправят с следенето и изземването на криптовалути, които по своята същина имат свойства, които им оказват помощ да заобикалят правоприлагането.

" Обикновено държавното управление е повече от едни гърди напред пред нарушителите когато приказваме за иновация и технология ", споделя Джyд Уел, някогашен федерален прокурор за киберпрестъпления.

„ Това не е нещото, което би се появило в главното ви образование “, споделя Уел. Експертът предвижда, че след три до пет години управленията за образование ще включват действия като следене и конфискуване на криптовалути.

Понастоящем има три съществени етапи във връзка с интервенциите с биткойн и други виртуални валути в подтекста на правосъдната система на Съединени американски щати.

Първата фаза е следене и конфискация. Втората включва ликвидацията на конфискуваните криптовалути, а третата се отнася до разпределянето на приходите от продажбата на конфискуваните виртуални валути.

В практиката, първият стадий е екипна работа, споделя Джарод Кумпан. По думите му, неговият екип постоянно работи по следствия взаимно с други държавни организации.

Неговият отдел в IRS нормално се занимава с крипто следене и разузнаване с отворен код, което включва следствие на укриване на налози, подправени данъчни заявления и пране на пари. Екипът му се състои от чиновници на реда, които носят оръжие и значки и извършват заповеди за обиск, арест и изземване.

Други организации, които разполагат с повече пари и запаси, се занимават с техническите съставни елементи.

" Тогава всички се събираме, когато е време да осъществим какъвто и да е тип изпълнителни дейности, без значение дали това е арест, изземване или заповед за обиск. И това може да бъде на национално или световно равнище. ", споделя Кумпан.

През последните години държавното управление на Съединени американски щати е конфискувало рекордни количества криптовалути.

" През фискалната 2019 година, имаме конфискации на криптовалути на стойност 700 000 $. През 2020 година, това скочи до 137 млн. $. А до момента през 2021 година, се намираме на 1.2 милиарда $. ", споделя Кумпан пред CNBC през август. Фискалната година завършва на 30 септември.

С повишаването на киберпрестъпленията и все по-честото замесване на виртуалните валути в тях, упованията са, че от ден на ден криптовалути ще бъдат иззети от държавното управление.
Търгове за криптовалути
Веднъж когато даден случаи бъде завършен, Маршалската работа на Съединени американски щати е организацията, която носи отговорност за продажбата на иззетите криптовалути на търг. Към днешна дата, иззетите и продадени на търг биткойни възлизат на 185 000 броя. Общата стойност на това количество понастоящем коства към 8.6 милиарда $, макар, че доста от тях са продадени на цени, надалеч под днешните.

Това е голяма отговорност за една единствена държавна организация, заради, което Маршалската работа към този момент не оперира тези действия сама.
Изкарва ли пари копаенето на криптовалути в наши дни?
Копаенето на криптовалути в наши дни е бизнес, който генерира съществени приходи. Преводите на стойност под формата на виртуални валути за...
Прочети повече
Администрацията за общи услуги на Съединени американски щати, организация, която нормално предлага на търг непотребни федерални активи, като трактори, добави иззети криптовалути към аукционния блок по-рано тази година.

През юли, след повече от едногодишно търсене, Министерството на правораздаването нае основаната в Сан Франциско Anchorage Digital за действия, свързани със запазване на иззети или арестувани виртуални валути, които са свързани с наказателни каузи. Anchorage, първата федерално наета банка за криптовалути, ще оказва помощ на държавното управление да съхранява и ликвидира цифровите активи. Преди това за тази активност бе наета BitGo.

„ Фактът, че Маршалската работа набира експерти, които да оказват помощ, е добър знак, че това е нещо, което ще остане “, сподели Шарън Коен Левин, която има 20-годишен опит като шеф на отдела за пране на пари и конфискация на активи в прокуратурата на Съединени американски щати за Южния окръг на Ню Йорк.

Начините за осъществяване на търгове за продажбата на криптовалути на обективна пазарна цена вероятно няма да се трансформират, споделя Купман.

По думите му, това търговете се организират поетапно, защото не трябва пазарът да се наводнява с толкоз огромни количества криптовалута, която може да има резултат върху ценообразуването на пазара.

Продажбата на пикова цена обаче не е някаква цел, която се преследва от държавните организации. " Не се опитваме да играем на пазара ", споделя той.
Колко ток гълта копаенето на криптовалути?
Копаенето на криптовалути закупи всеобща известност през последните години. Според някои, блокчейн системата е знак на финансова сво...
Прочети повече
През ноември 2020 година, държавното управление конфискува биткойн на стойност 1 милиарда $. Тъй като казусът към момента се проверява, тези биткойни седят в цифров портфейл. Ако държавното управление бе продало това количество през предишния месец, когато цената на биткойн бе над 67 000 $, то приходите от търга щяха да бъдат много повече от възможна продажба на днешни цени.
Къде отиват парите
Веднъж когато случая е завършен и криптовалутите са обменени против фиатни пари, федералните се заемат да разделят приходите. Печалбата нормално се подава в една от двете сметки - Фонд за конфискация на Министерство на финансите или Фонд за конфискация на активи на Министерството на правораздаването.

" Разследващата организация дефинира, в кой фонд отиват парите ", споделя Левин.

По думите на Купман, иззетите криптовалути от неговия екип оформят към 60-70% от Фонд за конфискация на Министерство на финансите, което ги прави организацията с максимален принос за фонда.

След като бъдат пратени в един от тези два фонда, ликвидираната криптовалута може да бъде ориентирана към разнообразни позиции. Конгресът, да вземем за пример, може да анулира парите и да насочи средствата към други планове.

" Агенциите могат да подават запитвания за достъп до част от тези пари за финансиране на интервенции. ", споделя Кумпан, добавяйки, че тези запитвания се преглеждат от изпълнителния офис на Министерство на финансите.
Индустрията, в която Съединени американски щати се конкурира с Казахстан
Най-предпочитаното място за копаене на криптовалути в света публично е Съединени американски щати. Това се случва за първи път, като на втора позиция остава...
Прочети повече
В някои години екипът на Кумпан получава финансиране от тези пари, само че в други не взема нищо, защото Конгресът взема решение да анулира всички всички средства по сметката.

Проследяването къде отиват всички пари не е елементарен развой, съгласно Алекс Лакатос, сътрудник на адвокатската адвокатска фирма Mayer Brown във Вашингтон, окръг Колумбия, който поучава клиенти по отношение на конфискации.



 

Конгресът на Съединени американски щати има пълномощия да се разпорежда с приходите от конфискация;

Снимка: iStock
10 000 души управляват 1/3 от биткойн
Впечатляващата известност на биткойн не трансформира една от истинските му характерности. Собствеността върху криптовалутата към момента е к...
Прочети повече
Министерството на правораздаването поддържа портала Forfeiture.gov, който предлага известна изясненост по отношение на актуалните интервенции по конфискуване.

Благодарение на изнесената информация могат да се видят самостоятелни случаи, като конфискация на 1.04430259 биткойна от лице в Канзас. Или други 10 биткойна, иззети от гражданин на Тексас през април. Въпреки това, документите не дават изясненост дали включват всички дейни случаи на конфискации в страната.

По думите на Лекатос, надали някои има цялата информация какъв брой криптовалута държи Маршалската работа на Съединени американски щати, добавяйки, че обстановката е цялостна каша.

Министерството на правораздаването на Съединени американски щати показва пред CNBC, че няма централна база данни по отношение на конфискацията на критповалути.

Така или другояче от ден на ден случаи на конфискация на криптовалути се разгласяват на обществеността, като при случая на пробития биткойн портфейл от ФБР, държан от хакерите, атакували Colonial Pipeline по-рано тази година.

„ Според моя опит, хората, които са на тези позиции във високи етажи на властта, може да са там за къс интервал от време и желаят да покажат някоя победа на своя сметка “, сподели Уел. „ Това е нещото, което несъмнено притегля вниманието на публицисти и специалисти по киберсигурност ", прибавя той.

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР