От Фейсбук профила на юриста Любомир Талев Вчерашният саботаж на

...
От Фейсбук профила на юриста Любомир Талев Вчерашният саботаж на
Коментари Харесай

Господа управляващи, непротивоконституционствувателствувайте!

От Facebook профила на юриста Любомир Талев
Вчерашният бойкот на консултациите по сформиране на ново държавно управление от страна на съдружните сътрудници Политическа партия и Българска социалистическа партия съставлява следващото нарушаване на Конституцията на Република България, откогато " смяната " стартира преди повече от година. Да си напомним хронологично осъществените от " братството на почтените " нарушавания единствено на Основния закон на страната, защото в случай че тръгнем да изброяваме и нарушаванията на елементарните закони, ще би трябвало да се насочим към жанра роман-подлистник:

 В XLV Народно заседание " партиите на смяната " (и БСП) гласоподаваха мораториум върху редица дейности на държавното управление в оставка на ГЕРБ и Обединените патриоти. По-късно в свое решение Конституционният съд (КС) постанови, че приемането на такова решение е конституционно неприемливо, защото съставлява интервенция в активността на изпълнителната власт от страна на законодателната и нарушава правилото за разделяне на управляващите (чл. 8 на Конституцията).

 Преди да бъде назначен за длъжностен министър на стопанската система Кирил Петков умишлено излъга, че няма непознато (в случая канадско гражданство) - открито с решение на Конституционен съд. По този метод бе нарушено конституционното условие за министри да бъдат назначавани лица, които имат единствено българско поданство (чл. 110 във вр. с член 65, алинея 1).

 В разгара на парламентарното чуване на министър Теодора Генчовска по отношение на договарянията с Република Северна Македония за присъединението й към Европейски Съюз, държавното управление на Премиера Кирил Петков (ПКП) одобри решение, с което снема от себе си всякаква отговорност по тематиката и ще препраща всички оферти към парламентарната комисия по външна политика - нарушаване на член 105, алинея 1 от Конституцията, съгласно който Министерският съвет управлява и реализира вътрешната и външната политика на страната.

 След като сполучливо му бе гласуван избор на съмнение 22 юни т.г. (сряда), ПКП подаде оставка едвам на 27 юни (понеделник) или пет дни след вота - нарушаване на член 89, алинея 2 на Конституцията, според който когато Народно събрание гласоподава съмнение на държавното управление, миннистър-председателят подава оставка на държавното управление. Доколкото в Основния закон няма очакван период за осъществяване на това деяние, дотолкоз то се държи неотложно - информация Филип Димитров, който подаде оставката на ръководеното от него държавно управление от парламентарната естрада директно след несполучливия за него избор на доверие.

 С отхвърли си да се явят на съвещания по сформиране на ново държавно управление, при президента, който издигнаха и подкрепяха на последните президентски избори, Политическа партия и Българска социалистическа партия осуетяват провеждането на конституционно планувана процедура (чл. 99, алинея 1) в името на това да удължат престоя си във властта с още няколко дни, през които да заличат следите от възможни престъпления, които биха могли да бъдат открити при една проверка на тяхното ръководство, и да се опитат да напазаруват недостигащите им шест гласа за ново държавно управление.

В умозаключение: добре е в бъдеще, когато на българския гласоподавател му се оферират политически субекти, чието само опрощение да съществуват е битката за възобновяване на законността, да ги преценя не по думите, а по делата. А към отиващите си ръководещи да се обърнем с въпреки и закъсняло увещание на най-дългата дума в този по този начин непреодолим за тях български език: непротивоконституционствувателствувайте!
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР