От два дни целият град Банско е под карантина. Забранено

...
От два дни целият град Банско е под карантина. Забранено
Коментари Харесай

Кметът на Банско: 10 000 обаждания имаме на ден, с 10 000 различни въпроса

От два дни целият град Банско е под карантина. Забранено е както влизането, по този начин и излизането от общинския център. Забранено е също излизането по улиците без основателна причина. Полицейски екипи вардят всичките подходи към Банско. Actualno.com потърси кмета на общината Иван Кадев, с цел да попитаме по какъв начин се оправят в обстановка, в която не са попадали до момента.
Г-н Кадев, в тази обстановка, в която влязохте без никаква подготовка, по какъв начин организирахте опазването на здравето при незабавни случаи?
Създадена е съответната организация. Личните лекари са налице всички. Спешният център - също. Хората могат да се обаждат по телефоните за консултация. Там, където е належащо да бъдат превозени, ще се прави със профилиран транспорт - с коли за спешна помощ.
На какъв телефон се обаждат за консултация?
На персоналния доктор.. Държи се връзка със незабавния център.
При неспешните положения - главоболие, примерно, болки в стомаха и други, които не изискват незабавна интервенция, само че казусът би трябвало да се позволи не по телефона, а с обзор, по какъв начин се действа?
Такъв е редът - обажда се съответният жител на персоналния доктор, изяснява му признаците и персоналният доктор преценя дали ще го посети в къщи или той ще отиде до кабинета. Колегите лекари държат контакт с РЗИ и при нужда със профилиран транспорт пациентът се извежда в болнично заведение.
Какво се прави тогава, когато индивидът не е от Банско, само че поради барикадата е останал там?
Стоят тук. Ако има неотложност, по същия ред като останалите - персонален доктор, РЗИ, кола за спешна помощ.


Но персоналният им доктор няма по какъв начин да е в Банско?
Сигурно е по този начин, само че имаме медицински център " Свето Благовещение ", където може да им се окаже съответната помощ и да им бъдат дадени съответните инструкции.
На тези хора, които са останали в Банско, кой ще им поеме престоя?
Чакайте в този момент. Има случаи, в които те са длъжни да си заплащат там, където са настанени в хотели или квартири. Тези, които не могат да си обезпечат заслон, имаме общежитие, което е квалифицирано, обособено според Закона за бедствия и повреди - с топла вода, с отопление. Могат да обитават там. Осигуряваме им надлежно и храна.
За другите битови проблеми - примерно свършили са дървата/пелетите на някое семейство, какво се прави, има ли телефон, на който се обаждат за такива неща?
Не мога да отговоря на този въпрос сега. На мен също ми свършват пелетите. Аз ще изчакам 14-дневния период карантина. Тогава ще върша съответната организация. Не мисля, че ще се стига до такава степен. Мисля, че хората са готови, макар че сме в края на зимата. Надявам се да няма такива проблеми, само че действаме съгласно обстановката и съгласно случая. Разберете, че 10 000 позвънявания имаме дневно - с 10 000 разнообразни въпроса.
При деликатни и затруднени проблеми с кого се съветвате?
По вертикала - на първо време с Областния спешен щаб, оттова - към Националния спешен щаб. В непрекъснат контакт сме с органите на Министерство на вътрешните работи, със службите за сигурност на популацията, противопожарната сигурност, с медицинските центрове. Имаме съгласуваност с РЗИ, със службата за сигурност на храните. Изобщо, това вчерашното напрежение, което имахме за 2-3 часа първоначално, до момента в който тръгне организацията, в този момент към този момент е стиковано и се работи по проект.
На кой телефон е най-напрегнато, казахте 10 хиляди позвънявания?
Ние сме дали всички телефони на щаба и се обаждат на всевъзможни телефони на всеки. Има, несъмнено, на уеб страницата на общината горещи телефони за филантропични въпроси (). Отправяме зов хората да знаят, че той е за филантропични въпроси. Другите телефони са нашите. Хората ги знаят и звънят без да се тормозят - през дежурния, през 112. Отговаряме на всички. Там, където не зависи от нас, ги подаваме по вертикала за решение от съответния способен орган.
При характерни проблеми чия е тежката дума - вашата или на шефа на регионалния щаб?
Тежката дума ще е на Националния спешен щаб. 
Интервю на Анита Чолакова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР