От друго ще отрежем, но пари за образование ще има,

...
От друго ще отрежем, но пари за образование ще има,
Коментари Харесай

От друго ще отрежем, но пари за образование ще има, обяви Борисов

От друго ще отрежем, само че пари за обучение ще има, сподели през днешния ден в Пловдив министър председателят Бойко Борисов, представен от " Нова телевизия ". Той взе участие в 12-ата годишна конференция на Асоциацията на българските учебни заведения в чужбина (АБУЧ).

Премиерът Бойко Борисов заяви, че за следващата година за български учебни заведения в чужбина ще бъдат дадени най-малко 2 милиона повече. Той добави, че финансирането в обучение е приоритет за държавното управление.

" За наслада, нашите деца в чужбина, те отново са си българчета. Стотици фамилии зад граница се обръщат към нас, че желаят да си дойдат, само че тогава излезе страхотният проблем, че деца, родени второ и трето потомство на открито, имат проблем с българския език ", сподели министър председателят.

Бойко Борисов повече от час отговаряше на въпроси и слушаше мненията на представители на българските учебни заведения в чужбина. Те сложиха редица проблеми, а министър председателят даде обещание да се запознае с всеки един случай и да вземе ограничения. Краят на срещата не се виждаше, само че в един миг Борисов се извини, че би трябвало да потегля, защото би трябвало да се бори с чумата по прасетата.

 От друго ще отрежем, само че пари за обучение ще има, разгласи Борисов

Вицепрезидентът Илияна Йотова, която също гостува на конференцията разгласи, че са нужни целенасочени държавни политики за предпазване на българското съзнание и връщането на българите в страната.
" Вие сте външната витрина на българското обучение. Вие сте и мощното оръжие против асимилаторските политики на някои страни, против похищенията върху историята ", акцентира Илияна Йотова.

Трябва целенасочена и упорита национална политика за връщането на позициите на българистиката във водещи международни университети, уверена е Илияна Йотова. Вицепрезидентът акцентира, че се образуват лекторати по македонски език там, където са изгубени лекторатите по български език.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР