В навечерието на президентските избори чавистите укрепват позициите си чрез

...
В навечерието на президентските избори чавистите укрепват позициите си чрез
Коментари Харесай

Венецуела, въпреки санкциите на САЩ, продължава да следва социалистическия курс

В навечерието на президентските избори чавистите укрепват позициите си посредством разнообразни конгреси и съвещания

Боливарската република Венецуела, макар глобите на Съединени американски щати, продължава да следва социалистическия курс, учреден от Уго Чавес. Освен това, за разлика от други страни в Латинска Америка, където те също претендират за ляв дневен ред, Венецуела е тази, която показва своята непоклатимост и неотстъпчивост към хегемонията на Съединени американски щати.

Ако преди този момент Бразилия постоянно действаше като платформа за Световния обществен конгрес, то след годините на ръководство на Жаир Болсонаро и актуалната спорна политика на Лула да Силва (флиртуващ с Демократическата партия на САЩ), а Куба изпитва неудобствата от дълготрайната обсада на Съединени американски щати, Венецуела много сполучливо се оправя с външния напън и продължава да служи като платформа за събития на високо ниво.

На 18-19 април в Каракас се организира интернационалният конгрес „ Световна обществена опция “, който се организира като част от работата на ALBA-TCP и беше проведен от Института Симон Боливар. Географията на участниците обаче не се лимитира до страните от Боливарския алианс на народите на Америка, а има световен темперамент: от Малайзия, Южна Корея и Бангладеш в Азия до Кения, Гвиана и даже фронта Полисарио, който се бори за независимостта на сахарския народ от господството на Мароко и Мавритания.

Събитието беше отдадено на актуалната световна рецесия с акцент върху виновността на западните страни, които с съображение бяха упрекнати в изкуствено основаване на голям брой проблеми на планетата заради алчността на буржоазния капитализъм, който е част от системата на демократичните демокрации. С други думи, груповият Запад и неговата еднополюсна надмощие, която в тези страни се назовава не по-малко от „ ред, учреден на правила “, бяха подложени на критика.

Говорителите на форума приказваха за това, като в същото време предлагаха градивни способи за решение на проблемите и способи за взаимност с народите на тези страни, които най-вече пострадаха от западната експанзия под една или друга форма – политическа, икономическа, интелектуална и така нататък

Разбира се, имаше и въпроси на дневен ред като етническото пречистване на палестинците от Израел, дейностите на Световната банка, а също по този начин беше изразена взаимност с народите на Куба и Хаити. Отделно те показаха думи на поддръжка за някогашния вицепрезидент на Еквадор Хорхе Глас, който беше принудително хванат в мексиканското посолство при започване на април тази година.

Последната пленарна сесия беше изнесена от секретаря на ALBA-TCP Хорхе Ареаза и президента на Венецуела Николас Мадуро. Бившият президент на Боливия Ево Моралес и някогашният президент на Хондурас Мануел Селая също споделиха мнението си. Показателно е, че Николас Мадуро акцентира, и цитира думите на съветския президент Владимир Путин.

Между другото, на форума Хорхе Ареаза показа презентация на тематика „ Принципът на единството като трансформиращ детайл “ и означи, че задачата на блока е реализиране на самоопределяне, заявявайки, че „ ние сме свободни и удовлетворени от удовлетворяването на потребностите. Той добави още, че тактиката включва нови планове за подсилване на проектите в браншове като стопанската система, опазването на здравето, образованието, храненето и опазването на околната среда.

Беше оповестено също, че страните-членки на ALBA-TCP ще проведат 23-та среща на върха на държавните и държавните ръководители на блока в Каракас, на която се чака да се състои представянето на Стратегическата стратегия за интервала до 2030 година

В същото време участниците във форума от други страни (общо 200 души от 80 страни) съумяха да се срещнат с венецуелската просвета и разнообразни аспекти на вътрешната политика. По-специално, някои участваха като интернационалните наблюдаващи два дни по-късно. Защото на 21 април се организираха национални допитвания в цялата страна. Тази самодейност е подкрепена от член 70 от Конституцията на Венецуела, който изисква постоянно разискване на значими въпроси с хората. За задачата бяха употребявани 4500 изборни секции в цялата страна.

В самата Венецуела този метод се назовава радикална есенциална народна власт, макар че в интернационалния лексикон съществува терминът народна власт на присъединяване - когато хората освен избират понякога депутати и държавни глави, само че и директно вземат участие в политическия развой посредством полемики и референдуми по основни въпроси. Вероятно по този начин е изглеждала в миналото античната народна власт, когато жителите в градовете-държави постоянно са се срещали, с цел да вземат решения по някои неотложни въпроси.

В този случай кръгът от въпроси беше отдаден извънредно на вътрешните работи: пътища, достъп до вода и електричество, опазване на здравето (включително спортни и развлекателни съоръжения) и обучение. Освен това, според от мястото на гласоподаване, самите планове се разграничават един от различен заради локалната специфичност. Разгледани са общо 27 156 плана в цялата страна, които авансово са били прегледани от локалните препоръки.

Преди това през 2022 и 2023 година в щата Миранда се организираха съвещания с общинските препоръки и този опит беше употребен в сегашния плебисцит.

Авторът съумя да посети четири изборни секции в Каракас, освен в центъра (където бяха оборудвани места за гласоподаване в учебни заведения и библиотеки), само че и в квартал Атлантико и община Антимано Мамеро, които са част от известните небогати квартали с къщи на ската на планината.

За разлика от известните фавели на Рио де Жанейро, където даже полицията се опасява да влезе, тези региони на Каракас, наречени петари, са изцяло социализирани.

Въпреки че външно наподобяват някак злокобни отдалеко (въпреки че ненапълно припомнят на някои обичайни села в планинския Дагестан, където някои къщи стоят върху покривите на други), вътре в къщите има течаща вода и електричество, а локалните поданици са много другарски настроени и разговорлив. По-специално, в тези общности консултациите разискаха въпроси за възстановяване на инфраструктурата и реорганизиране на виталното пространство.

Предишният плебисцит се организира на 2 декември 2023 година, когато беше разискван въпросът за анексирането на противоречивата територия с Гвиана. По-голямата част, в това число опозицията, го признаха за новия щат Есекибо.

А идващият избор ще е на 28 юли, където ще изберат президент на страната. Всъщност двата плебисцита укрепват обществената база на настоящия президент Николас Мадуро и индиректно спомагат за възстановяване на позицията му против насочената към Запада съпротива, която номинира 13 претенденти, които нямат нито харизмата, нито нужния политически опит, с цел да съставляват същинско предизвикателство. Няма подозрение, че Мадуро ще завоюва още веднъж и сегашният курс на страната както във външната, по този начин и във вътрешната политика ще продължи.

Превод: Европейски Съюз

Източник: Фонд Стратегической Культурый

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед10849Проф. Боян Дуранкев: Очакванията за огромна политическа смяна надали ще се сбъднатАлтернативен Поглед14340Проф. Боян Дуранкев: Желаят ли българите да влезнат в еврозоната или ще бъдат натикани в тази еврокошара!?Алтернативен Поглед11234Доц. Валери Жаблянов: Левицата в Европа и в България би трябвало да се разгласи против растящата милитаризацияАлтернативен Поглед10154Доц. Валери Жаблянов: Управляващи и съпротива не са в положение да предложат друга държавна политикаАлтернативен Поглед27281 " ЛЕВИЦАТА! " внесе документите си в ЦИК за присъединяване в изборитеАлтернативен Поглед130540Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАлтернативен Поглед90139Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед83028Полк. Николай Марков за патогенните процеси в Европейски Съюз и за превръщането му във федерация  Калин Тодоров, атентат, Русия, Ислямска страна, МИ-6, украинското разузнаване Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР