От доста време настояваме решението за въглищните централи да бъде

...
От доста време настояваме решението за въглищните централи да бъде
Коментари Харесай

Синдикат на миньорите: Не искаме никакви ограничения преди 2038 г.

От много време настояваме решението за въглищните централи да бъде предоговорено и да отпадне. В резултат на икономическата, енергийната рецесия, войната, Европа потегли по различен път и трябваше да предоговорим тези решения, които бяха взети без публични разисквания.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria Валентин Вълчев, ръководител на Федерацията на самостоятелните синдикати на миньорите.

Без да се търси нашето мнение, това решение е подписано от тогавашния министър Асен Василев. Вътре беше залегнало до края на 2022 година ние да понижим излъчванията с 10%. Естествено България не може да извърши този ангажимент и ние влизаме в нарушаване. Направихме една огромна среща с депутати от всички парламентарни групи и сътрудници от всички предприятия от сектора, кметове... На нея всички депутати поеха ангажимент към нас да отпадане това нещо.

В решението, което депутатите одобриха през днешния ден е записано 31 март т.г. Тогава би трябвало да стартират договаряния за отпадане на този ангажимент. Записано е буквално без ограничаване до 2038 година

 
Не одобряваме нищо друго, с изключение на цялостно отпадане на условието за понижаване на въглеродните излъчвания с 40%. Не желаеме никакви ограничавания преди 2038 година
През миналата година посредством единствено на държавната енергетика, бизнесът работеше на търпими цени на електрическата енергия, на контролирания пазар имаше търпима цена за българските жители.

Вредните излъчвания могат да бъдат понижени и с вложения, само че страната не прави такива. Ние като миньори не сме срещу зелените технологии, само че досега не сме видели безусловно нищо, което да е направено в комплекса „ Марица-Изток “ или там, където са направени въглищните централи.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР