От днес Съединените американски щати прекратяват участието си и в

...
От днес Съединените американски щати прекратяват участието си и в
Коментари Харесай

САЩ прекратяват участието си и в договора Открито небе

От през днешния ден Съединените американски щати приключват присъединяване си и в контракта "Открито небе ".

На 22 ноември изтича шестмесечният период, в който течеше уведомлението към сътрудниците за излизането от съглашението. Повод за тази стъпка на Вашингтон били "нееднократните нарушавания от страна на Москва ". Това значи, че Съединени американски щати няма да имат право да летят над територията на участниците в споразумението за наблюдаване на военните дейности, а същота губи и правото на достъп до събраниет по време на полетите данни.

От съветското министерство на външните работи реагираха с изказването, че тези дейности на Съединени американски щати не способстват за сигурността нито на Европа, нито на самите Съединени американски щати.

Но, Русия има и условия, при които би останала част от контракта освен това състояние. Първо, Москва ще изиска европейските съдружници на Вашингтон да подсигуряват, че няма да предават на американците данни от наблюдателните полети над територията на Русия. И второ, Русия ще упорства да продължи полетите над американските военни обекти в Европа.

Припомняме, че през май тази година американският президент Доналд Тръмп разгласи изтеглянето на страната си от съглашението поради нарушаванията да договореността от страна на Русия.

По договорът "Открито небе “ страните могат да правят взаимни наблюдателни полети над териториите си. А получената информация се събира в една обща база данни, до която имат достъп над 30 страни, в това число България.

Многостранният Договор за намерено небе беше подписан на 24 март 1992 година в Хелзинки от представители на 23 страни - членки на Организацията за сигурност и съдействие в Европа. Днес участниците в контракта са 33 страни.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР