От днес, 15 ноември, всички автомобили трябва да са със

...
От днес, 15 ноември, всички автомобили трябва да са със
Коментари Харесай

От днес, 15 ноември: Зимните гуми са задължителни, ще има глоби

От през днешния ден, 15 ноември, всички коли би трябвало да са със зимни гуми. По закон от 15-ти ноември до 1-ви март транспортните средства би трябвало да се движат с гуми, чийто грайфер е с дълбочина минимум 4 мм.

Междувременно не престават засилените инспекции на КАТ по пътищата в границите на акция „ Зима “. В последния стадий от акцията инспекциите ще са фокусирани върху готовността на колите за зимни условия.

За да можем да разчитаме на характерностите на един автомобил, доста значимо е да му осигурим нужното сцепление – на процедура автомобилната гума дава контакта на автомобила с пътя. 4 мм би трябвало да е дълбочината на грайфера на гумата за зимни условия.

В навечерието на зимния сезон е нужна цялостна подготовка на автомобила, само че изборът на зимни гуми е едно от най-важните решения, които всеки водач би трябвало да вземе, безапелационни са специалистите. Oт Асоциацията на производителите, вносителите, търговците и вулканизатори на гуми припомнят, че зимните гуми не са единствено за сняг.

Защо би трябвало да ги слагаме?

Материалът, от който те се създават, трансформира качествата си съгласно околната температура. При ниски температури каучукът става по-твърд и сцеплението с пътната настилка понижава, показват от Асоциацията на производителите, вносителите, търговците и вулканизатори на гуми.

Гумата е контактът сред автомобила и настилката. Каква ще бъде сигурността на пътя значително зависи от верния асортимент на гумите. Според експертите е целесъобразно зимни гуми да се употребяват при температури под 7 градуса, без значение дали има сняг или не. Летните гуми имат най-хубаво сцепление при температури сред 10 и 30 градуса, а зимните - сред 0 и - 20 градуса.
Преодолейте променливите зимни условия с изобретателя на зимните гуми
Като основател на зимната гума, Nokian Tyres създава нови и революционни гуми от 1934 година Стремежът към оптимално равнище на сигурност...

През зимата дълбочината на протектора обезпечава най-важния индикатор - спирачния път. Изследване сочи, че зимната гума стопира на 25-тия метър, до момента в който лятната ще спре чак на 53-тия - два пъти по-голямо разстояние.

Как да изберем подобаващите гуми?

Специалистите от международната компания, произвела първата зимна гума, поучават да подменяме гумите след шест години интензивно прилагане. От там предлагат, че е по-добре евтина зимна гума, в сравнение с лятна гума през зимните условия, като още по-лошо е да се употребяват гуми втора ръка.

Експерти в сектора считат, че всичко зависи от пробега, който автомобилът изминава. Ако се движи непрекъснато, претрупан е, или в рискови условия, в него би трябвало да се влага в гуми от висок клас. Те осъществят по-добри благоприятни условия и качества във връзка с зимните условия, имат специфичен състав на каучука.

Производителите на гумите подсигуряват, че гумата резервира своите свойства за период от 10 години.
Зимните гуми нарастнаха, по-високи цени и за монтажа им
Зимните гуми нарастнаха с до 60 лв. на комплект. По-високи цени се следят и във връзка с някои услуги, като да вземем за пример монтажа им...

Кога да се смени една гума?

Това зависи най-много от това каква е дълбочината на единия протектор, което се отнася най-много за зимните гуми. През зимата дълбочината на протектора обезпечава най-важния индикатор - спирачния път.

" Някои автомобилисти считат, че е удачно да се слагат две зимни гуми, нормално на предните колела. Това поражда риск, изключително при завои, тъй като когато предните са зимни, те имат по-високо сцепление по отношение на задните. Задницата може да се завърти. Съветите към водачите са постоянно да ревизират положението на гумите, да ги преглеждат за недостатъци и изхабяване, да наблюдават какво е налягането в тях.

За България оптималното време за слагането им е средата на октомври, а промяната им с летните - началото на април. Зимни гуми с грайфер под 3 мм не могат да подсигуряват оптимално ръководство и сигурност по заснежени и заледени пътни настилки. Ако грайферът слезе на такава степен на изхабяване през тази зима, през идната гумите би трябвало да се подменят. При износването под 3 мм зимната гума към този момент не обезпечава същото положително сцепление с пътя. В някои европейски страни, а неотдавна и в България, гумите не се смятат към този момент за зимни, в случай че грайферът е изхабен под 4 мм. Имайте поради това, когато шофирате в страни, където зимните гуми са наложителен, предизвестяват от Асоциацията на производителите, вносителите, търговците и вулканизатори на гуми.

Сцеплението сред гумите и пътя дефинира какъв брой добре ще се движи МПС. За безвредното шофиране през зимата са от значително значение завоите и спиранията. Затова е доста значим изборът на подобаващи гуми. Използвайте гуми за всички сезони, поучават експертите. Радиални гуми единствено в зони, където падат леки снеговалежи; гуми за сняг минимум на задвижващите колела - за зони, в които падат мощни снеговалежи. Използвайте вериги на всичките четири колела, когато очаквате мощен сняг и заледени пътища. Проверете в съответното ръководство на пътищата дали е разрешено потреблението на вериги за зоната, където ще пътувате, предизвестяват от АПИ.
4 неща, за които да следим при избор на гуми
Има четири съществени фактора, за които би трябвало да съблюдавате при избор на гуми, в случай че желаете да закупите артикул, който да Ви донесе удовол...

Освен това - проверете налягането на гумите и в случай че е належащо, го направете до стойностите, предложени от производителя на гуми; не смесвайте радиални гуми с други типове гуми; проверете балансирането на гумите и в случай че е належащо, коригирайте го; проверете ситуацията на колелата и в случай че е належащо, също го коригирайте, е съветът на опитните автомобилисти.

Висококачествените автомобилни гуми са издръжливи и вършат шофирането удобно и безвредно. SUV колите /така наречените високопроходими спортни автомобили/ имат потребност от гуми със здрава конструкция и издръжливи страници. В рискови обстановки гумите на огромните транспортни средства е нужно да обезпечават точна реакция на кормилото, което също по този начин изисква вярно налягане в гумите.

Високите и тежки SUV модели се нуждаят от подобаващи гуми както за лятото, по този начин и за зимата. Тези модели нормално употребяват гуми с друга каучукова примес и по-здрави материали спрямо моделите за леките коли, показва Мартин Дражик, продуктов управител на известна марка високопроходими коли за Европа.

Висококачествените гуми се открояват при всички сюжети на шофиране. Първокласните гуми са тихи при положителни условия, т.е. на сухи и прави асфалтови пътища. На мокри или заледени пътища обаче можете да усетите разликата в чувството при ръководството на гуми с по-високо и по-ниско качество. В рискови обстановки, като да вземем за пример ненадейно прекъсване или спешна промяна на лентата за придвижване, разликата е голяма.

Водачите на този клас коли да ревизират управлението на автомобила за целесъобразното от производителя равнище на налягане в гумите. Шофьорите, които са привикнали с леки коли, е допустимо да оставят прекомерно ниско налягане в гумите, когато сменят автомобила си с SUV модел, който изисква малко по-високо налягане в гумите в сравнение с леките коли и разликата е забележителна. При осъществяване на внезапна маневра с тежък автомобил - като да вземем за пример спешно отбягване на друго транспортно средство, е значимо гумите да реагират вярно, акцентира Мати Мори, шеф " Техническо обслужване на клиенти " в офиса на същата марка коли.
Над 43 000 водачи са санкционирани от началото на акция " Зима "
Над 43 хиляди водачи са санкционирани за разнообразни нарушавания от началото на месеца, когато започва акция " Зима " на КАТ-Пътна полиция, предад...

По какви критерии да изберем гуми за автомобила?

На този въпрос мъчно се открива еднопосочен отговор. Но изследване измежду потребителите във Facebook мрежата, направено от влиятелен интернационален притежател на автокомплексна верига, демонстрира любопитни резултати.

Новите гуми за колата би трябвало да са несъмнено надеждни, тествани, съобразени с марката на автомобила и с потвърдено качество. Разбира се, в тази ситуация не може да се приказва за " идеална " гума, която да има съвършени индикатори и да бъде на бюджетна цена - по този въпрос получените отговори на запитването приказват за трезвата преценка на българина, който се старае да приоритизира в персоналната си ранглиста не повече от три до четири критерия при избора на гуми.

Подготовката на автомобила за зимата обаче не свършва с гумите. Автоекспертите поучават още: измийте колата и прегледайте лаковото покритие за петна от наслойка, като надлежно ги почистите и намажете с багра. Особено внимание отделете на дъното на автомобила, спирачните и горивни тръбопроводи по него. И най-малкото петънце наслойка след солените зимни бани ще се трансформира в доста огнище на разяждане. Обработете ключалките на автомобила със специфичните препарати, които се продават по магазините. Намажете гумените уплътнения на вратите и багажника с течен парафин срещу заледяване.

Сменете водата в стъклоумивателното устройство със зимна незамръзваща течност, като не забравите да задействате помпата, до момента в който от дюзите не потече от новата пенлива течност. Проверете и в случай че е належащо - сменете чистачките. Ако автомобилът ви е по-млад от 10 години, несъмнено е оборудван с филтър на купето. Неговото задръстване утежнява парното на колата и бързото обдухване на изпотените прозорци, по този начин, че обезателно го проверете и сменете с нов, поучават специалистите: Проверете още акумулатора, запалването, осветлението, антифриза.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР