От днес – седем седмици преди Възкресение Христово – Великден,

...
От днес – седем седмици преди Възкресение Христово – Великден,
Коментари Харесай

Започва Великият пост – време за покаяние и смирение

От през днешния ден – седем седмици преди Възкресение Христово – Великден, след Сирни заговезни, стартира Великият или Великденският пост. Той е най-строг и най-продължителен от постните интервали в Православната черква. Започва седем седмици преди Великден. Нарича се Четиридесетница, само че към нея се съединява и седмицата на Христовите премеждия, в която се напомнят последните събития от земния живот на Господа, изключително Неговите премеждия, гибел и заравяне. Затова тя се назовава Страстната седмица или Седмицата на страданията.

Великият пост е открит в памет на 40-дневния пост на Иисуса Христа (Мат. 4:2), с цел да могат през това време християните да се разкаят и очистят душите и телата си, и по подобен метод да се подготвят почтено за посрещане на най-великия християнски празник – Възкресение Христово. Тази година Възкресение Христово, Великден, е на 16 април.

Постът не е просто диета – въздържанието от избрани храни, най-много на тези от скотски генезис, не е самоцелно. Идеята на поста е посредством отнемане на тялото, да се смири душата. Смята се, че когато пости и се моли, човек се приближава до Бога.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР