От дълго време символ на мъдрост или бунт, окосмяването по

...
От дълго време символ на мъдрост или бунт, окосмяването по
Коментари Харесай

Ляв или десен - ще го познаете по... брадата

От дълго време знак на мъдрост или протест, окосмяването по лицето в днешни дни е израз на динамичен централно-десен демократизъм, написа френското списание Le Nouvel Observateur.
" Брадата постоянно е била израз на политическа принадлежност ", твърди етнологът Кристиан Бромбергер, създател на " Значението на косъма ". Тя беше знак на мъдростта при Жан Жорес и Пол Думер, в съпротива на Наполеон III; илюстрираше свободата на хипитата, до момента в който скинхедс си бръснеха лицето и черепа... "

Какво ще кажете за днешна Франция, водена от министър-председател с къса и поддържана брада? Изглежда, че лицевото окосмяване е трансформирало предназначението си, съгласно изследване на OpinionWay за Bic Shave Club.

Зарежете гъстата брада на революционери като Че Гевара и Фидел Кастро, абстрахирайте се от якичката на синдикалистите и поставете на нейно място спретнатата брада на " три дни " на старт-ъпърите. Вече намираме политически превод: по-голямата част от брадатите гласоподаваха за Еманюел Макрон в първия тур на президентските избори и всъщност са последователи на Република " Напред " или... Националния фронт. От друга страна, Франсоа Фийон и Републиканците притеглят съвършено избръснатите мъже. И най-после, Социалистическата партия и " Неподчинена Франция " прелъстяват по-успешно брадати, в сравнение с голобради лица.

" Брадата, през днешния ден къса и добре подстригана, е възприета най-много от мъжете в център-дясно ", обобщава Кристиан Бромбергер. " Това са либерали, които се припознават в облика на динамичния старт-ъпър. " Лоран Лафоре, шеф на Bic Shave Club, заглажда ъглите: " Няма характерен метод, по който наподобява един електорат. И в по-голяма степен от политическите възгледи, тези разлики възпроизвеждат най-вече поколенчески избор. "

Ако близо един на всеки двама французи се е поддал на лицевото окосмяване, този % се усилва до 78% измежду хората под 35 години и даже до 92% измежду 25-34 годишните! От друга страна, над 50-годишните избират на 60% бръсненето.

Във Франция 92% от 25-34 годишните имат брада

Брадата, откакто беше пенсионирана като знак на свободата, се наложи като нова емблема на нахлуване в дейния живот. " Тя се трансформира в нов обред на прекосяване към зрелост ", удостоверява етнологът. Тази смяна на парадигмата може да се види и при светогледа на мъжете: 20% от 25-34-годишните го виждат като знак на зрялост, до момента в който по този начин е единствено при 12% от хората над 50-годишна възраст. Поне за момента.

Американците се бръснат... след избирането на Тръмп

Брадата се подчинява на циклична мода и най-често бива носена или обръсната в съпротива на предходното потомство. Тя се избира при започване на зрялата възраст и нормално се държи до края на живота. Като изключим това, че привлекателността на окосмяването може бързо да премине, както се случи в Съединените щати, красивата и дълга брада, знак на хипстърите, излезе от приложимост откогато Тръмп беше определен. " Брадата в този момент е знак на дълбоката Америка, на тези набити мъже с карирани ризи, същите, които избраха Тръмп ", споделя Лоран Коен, създател на марката Beardilizer. " Дотолкова, че всички старт-ъпъри си обръснаха брадите, с цел да не бъдат свързвани с този облик ".

Le Nouvel Observateur, Превод за news.bg: Петя Михайлова
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР