От БСП поискаха да разберат дали от ”Има такъв народ”

...
От БСП поискаха да разберат дали от ”Има такъв народ”
Коментари Харесай

Нинова поиска от ИТН да кажат дали ще преговарят и харесва ли им програмата, или ще ходим на избори

От Българска социалистическа партия желаеха да схванат дали от ”Има подобен народ” са съгласни първо да се стъпи върху програмата, направена от левицата, Демократична България и Политическа партия, а след това да се приказва съответно за постове и дали въобще от партията на Слави Трифонов са подготвени да договарят, или ще се върви на избори. Нинова изиска това да стане ясно незабавно.

" Бихме желали да изясним няколко въпроса - предстоят ни поредност от диалози, само че да стартираме с кардиналните неща. Имаме съществени планове да опитаме да създадем държавно управление, тъй като знаем какво ни чака идните месеци. Нямаме време да губим време с реплика на държавното управление. Днес би трябвало да се каже - да, ще вършим държавно управление, или не - и отиваме на избори ", отсече Нинова.

Лидерката на левицата още един път повтори, че предлагането е ново държавно управление да стъпи върху програмата, формирана от Българска социалистическа партия, Политическа партия и Демократична България за първия мандат.

" Оставяме програмата отворена за Има Такъв Народ и считаме, че по този начин е колегиално и разумно, откакто не сте взели участие в съставянето й. Изпратихме я авансово ", посочи вицепремиерът в оставка.

" Благодаря Ви, че не тръгнахте да обикаляте депутатите ни един по един и да им обяснявате какъв брой са значими и страхотни. Още като стана ясно, че ще има парламентарна рулетка, казахме, че сме градивни и би трябвало да се направи държавно управление със същите четири партии. Трябва да има разговор, а не изнудване. Програмата значително покрива съдружното ни съглашение. Има дискусионни моменти. Идваме с подготвени оферти и неща, които да бъдат включени. Други - да бъдат разисквани ", уточни на собствен ред Тошко Йорданов от Има Такъв Народ.

" Нашето поредно мнение е, че избори сега не са нужни, че няма да доведат до резултати, а ще задълбочат рецесията. Изходът ще е може би още едни избори. Ако сме виновни, би трябвало да създадем всичко допустимо, загърбвайки егото си, с цел да създадем нужното и да се стигне до кабинет. Имаме в действителност съвпадане по съвсем всички точки. Имаме и допълнения, които са наша еднаквост. Да, ще създадем всичко, с цел да работим за една промяна на правосъдната система, антикорупционното законодателство, опазване на здравето, обучение и обществена политика ", добави Ива Митева.

ФрогНюз напомня, че до политическите земетресения се стигна след отдръпването на “Има подобен народ” от ръководещата коалиция и последвал избор на съмнение, който невиждано се оказа сполучлив. Кабинетът на Кирил Петков си отиде, а президентът предложения партиите в 47-мото Народно заседание на нов кръг от съвещания в опит да се излъчи държавно управление в границите на този парламент.

Те обаче се оказаха не изключително сполучливи. След консултациите при президента и връчения първи мандат на Политическа партия кабинет не съумя да се сформира, защото партията на Кирил Петков и Асен Василев не съумя да събере нужната поддръжка. Депутатите, подготвени на такава, се оказаха 117, а не 121, както се надяваха от Политическа партия. Вторият мандат бе връчен на ГЕРБ и бе върнат незабавно, без да бъде осъществен. От партията на Борисов дадоха тази поръчка още първоначално.

Така се стигна до нов кръг от съвещания, преди връчването на третия мандат. Той в последна сметка бе даден на левицата през вчерашния ден, а от Българска социалистическа партия показаха, че министър председател би трябвало да бъде излъчен от “Продължаваме промяната” като първа политическа мощ.

Това обаче би могло да спъне опита за лъчение на кабинет. Причината - от “Има подобен народ” са безапелационни, че няма да поддържат държавно управление, част от което са Кирил Петков и Асен Василев. В същото време обаче от Политическа партия упорстват Василев да е тяхното предложение за министър председател.

Левицата има седмица, с цел да се опита да върне изпълнен мандат на президента. Този период не е записан в Конституцията, само че от Българска социалистическа партия показаха, че няма да се бавят ненужно. Ако мандатът не бъде осъществен, президентът ще разпусне Народното събрание, ще назначи длъжностен кабинет и ще свика нови избори, които ще се проведат евентуално през октомври.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР