В Деня на възпоменание на жертвите на геноцида над кримските

...
В Деня на възпоменание на жертвите на геноцида над кримските
Коментари Харесай

Повтаряща се трагедия: Почитаме кримските татари - депортирани от...

" В Деня на възпоменание на жертвите на геноцида над кримските татари пред посолството на Украйна бяха издигнати знамето на кримско-татарския народ и черна лента, както и държавното знаме на Украйна ", показват от украинското посолство в България.

 



" Преди осемдесет години тоталитарният руски режим под управлението на Сталин принудително депортира коренното население на Кримския полуостров - кримските татари от родната им кримска земя и ги изпрати в заточение.

Почти двеста хиляди кримски татари, които дружно с други нации по света са се борили против нацизма, били са оповестени от руския режим за „ предатели “ и след броени дни са били изпратени в заточение в отдалечени региони на Централна Азия и Сибир във вагони за добитък ", показват от Министерството на външните работи на Украйна по отношение на 80-ата годишнина от депортирането на кримските татари и почитането на паметта за жертвите на геноцида на кримскотатарския народ.

" Трудният път на депортацията се трансформира в път на гибелта за доста от тях. Само през първите години на заточение към половината от депортираните умират.

Депортирането на кримскотатарския народ се трансформира в едно от ужасяващите закононарушения на руските управляващи като част от систематичната геноцидна политика за изтриване на националната еднаквост, чиято цел беше основаването на " единно семейство на руските нации ". В името на реализирането на тази човеконенавистна концепция Кремъл прекърши милиони животи, унищожавайки хората физически, изтръгвайки ги от родната им земя, лишавайки ги от родния им език, духовно, културно и историческо завещание.

Разпадането на Съюз на съветските социалистически републики и независимостта на Украйна дадоха нова вяра на кримскотатарския народ, който най-сетне съумя да се завърне в родната си земя. Трагедията обаче се повтори няколко десетилетия по-късно, през 2014 година, когато съветските нашественици се върнаха в Крим.

Руските окупационни управляващи незабавно стартират огромни репресии против кримските татари. Политиката на Путин стана де факто продължение на политиката на Сталин, този път под формата на хибридна депортация: основаване на условия за живот, основани за цялостното или отчасти заличаване на кримскотатарския народ и принуждаването на кримските татари да изоставен полуострова. Репресиите единствено се задълбочиха с началото на пълномащабната експанзия на Русия против Украйна през 2022 година

Точно в този момент, в изискванията на краткотрайната окупация от Русия на Автономна република Крим и град Севастопол, кримскотатарският народ продължава да страда от политическо гонене и подтисничество въз основа на националната си еднаквост.

Окупационната администрация на полуострова нелегално забрани активността на представителния орган на кримските татари, Меджлиса на кримскотатарския народ, всеобщо лишава кримските татари от независимост по скалъпени обвинявания и ги принуждава да изоставен родната си земя.

Почитайки паметта на жертвите на сталинската депортация, ние осъждаме нападателната политика на настояща Русия и репресиите против кримскотатарския народ.

 



Новите закононарушения на Кремъл станаха вероятни единствено тъй като причинителите на закононарушенията от предишния век по този начин и не бяха изправени пред съда.

 

Чувството за безотговорност е карало и продължава да кара Кремъл да повтаря най-ужасяващите зверства. Този циничен кръг може да бъде пресечен единствено посредством даване на Украйна на цялата нужна поддръжка, с цел да победи съветската експанзия, да освободи украинската земя и да подведе нарушителите под отговорност.

Призоваваме интернационалната общественост да усили консолидирания напън върху Русия, с цел да я принуди да се върне към главните правила на интернационалното право, да спре нарушаванията на човешките права във краткотрайно окупираните територии на Украйна и да освободи всички политически пандизчии.

Призоваваме всички страни, интернационалните организации и общества, които ценят човешкия живот, да почетат паметта на жертвите на депортацията на кримските татари и да осъдят това извънредно закононарушение, като го признаят за геноцид на кримскотатарския народ.

Обръщаме се към нашите интернационалните сътрудници с апел да усилят помощта за Украйна, да спомагат за допустимо най-скорошното освобождение от съветската окупация на Крим, както и на други краткотрайно окупирани територии на Украйна. Това ще постави завършек на съветските военни закононарушения и ужасните репресии и ще стане причина за връщането на кримскотатарския народ и всички поданици на Украйна към кротичък живот на родна земя.

В украински Крим, свободен от съветска окупация, коренното население - кримските татари ще има бъдеще, съответна сигурност и благоприятни условия за развиване и разцвет.

Крим е Украйна! ".

 

" Преди 80 години, на 18–20 май 1944 година, по персонално предписание на Сталин, руското управление депортира наложително целия кримскотатарски народ от Крим и го заселва на хиляди километри от историческата му татковина – в Централна Азия (предимно Узбекистан). Мъже, дами, деца, старци са натоварени във вагони за добитък – без отопление, без хигиена и обикновени условия за живот. Съветската агитация показва като съществена причина за това „ наказване “ хипотетичното съдействие на кримските татари с нацистите по време на Втората международна война, макар че в пъти повече татари воюяват в редиците на Червената войска. Върху целия кримскотатарски народ е поставено клеймото „ народ-предател “, чиято резистентност, уви, се простира и до през днешния ден. Близо половината от стотиците хиляди депортирани умират по време на самото пътешестване или в първите години на заточение. Тази покруса оставя неизцерим отпечатък върху историята, демографията и самосъзнанието на кримските татари. Общността получава опция да се завърне в Крим едвам през 1989 година, когато стартира нейната дълга и тежка борба за възобновяване на тогавашните си парцели ", споделя във Фейсбук и историкът, лекар по съветска история и специалист по история на татарите,.

.
Знамето на кримските татари, издигнато през 2019 година на контролно-пропусквателния пункт „ Чонгар “ на входа на Крим. Организатор на акцията беше интернационалното придвижване за деокупация на Крим и взаимност с кримскотатарския народ Liberate Crimea.

" Днес, в изискванията на бруталната съветска война против Украйна и паралелната милитаризация на Кримския полуостров, съветските окупатори още веднъж подлагат дребното останали кримски татари на преследвания и репресии. Мнозинството от мобилизираните в съветската войска от Крим са точно кримскотатарски мъже, макар че кримските татари съставляват едвам към 13–15% от цялото население на Крим . Това даде учредения на някои наблюдаващи да предупредят за осъществяването на нов геноцид против изстрадалия кримскотатарски народ. От 2014 година насам съветските окупационни управляващи в Крим преследват институциите на кримските татари, осъщестяват нечовечен напън против всеки независим израз на кримскотатарска еднаквост, не разрешават отбелязването и почитането на паметта на жертвите на депортацията.

Бог да елементарни хилядите жертви на това безумно закононарушение против човечеството! Бог да елементарни и всички тези измежду нас, които избират да не знаят, да не помнят, да отвръщат взор! Ще пристигна ден, когато забравените и унизените ще получат Божието помилван. За причинителите и техните модерни имитатори такова няма да има ", написа още той.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР