От Белия дом обявиха официално в сряда, че президентът Доналд

...
От Белия дом обявиха официално в сряда, че президентът Доналд
Коментари Харесай

Белият дом потвърди за планирани по-твърди рестрикции срещу чуждите инвестиции

От Белия дом оповестиха публично в сряда, че президентът Доналд Тръмп поддържа по-твърди рестрикции по отношение на задграничните вложения в така наречен " чувствителни технологии ", както и по-силен надзор върху износа на тези технологии. Той обаче се е отказал от концепцията за налагане на сходни рестрикции съответно във връзка с Китай, предадоха международните организации.

" Президентът Тръмп взе решение, че проектите на Конгреса за увеличение на пълномощията на Комисията по задгранични вложения в Съединени американски щати е " най-хубавият метод за отбрана на основни американски технологии ", показаха от неговата администрация и допълниха: " По този метод капиталовата среда в Съединени американски щати ще остане отворена "

В изказването на Белия дом се добавя, че в случай че Конгресът не успее да гласоподава нужните промени в CFIUS, които да защитят американските технологии и интелектуалната благосъстоятелност, Доналд Тръмп ще изиска от администрацията да създаде нови принадлежности на световна съществена.

В изявление за телевизия СиЕнБиСи (CNBC), финансовият министър Стивън Мнучин удостовери, че предлаганите промени в Комисията по задгранични вложения в Съединени американски щати съставляват опит за усилване на капиталовия надзор. И той означи, че в случай че Конгресът на Съединени американски щати не гласоподава бързо нужните промени в пълномощията на CFIUS, Тръмп може да задължи Министерството на финансите с изпълнителна заповед да приложи същите разпореждания.

Мнучин обаче добави, че някои страни ще бъдат подложени на заздравен обзор въз основа на новите правила на Комисията по задгранични вложения в Съединени американски щати, което е сигурен знак, че една от тези страни ще бъде Китай.

Редица американски медии бяха писали през последните ограничения за възможни ограничения, целящи да се забрани на компании с китайски капитал да влагат в американски сдружения в браншове като електрическото съоръжение за коли, роботиката или галактическите технологии, напомня Агенция Франс Прес.

В същото време администрацията на американския президент Доналд Тръмп остро разкритикува Европейския съюз за вносните мита, оповестени в отговор на въведеното от Вашингтон облагане на вноса на стомана и алуминий, обвинявайки Брюксел в " лицемерна " и " изкривена " приложимост на разпоредбите на Световната комерсиална организация (СТО), съобщи Франс прес.

Постоянният търговски представител на Съединени американски щати Робърт Лайтхайзър декларира в официално съобщение, че " Европейският съюз е изработил неоснователна правна доктрина ", с цел да оправдае митническото облагане в отговор на американските мита върху стоманата.

Той упреква " Европейски Съюз и други ", измежду които Китай, че " изкривяват разпоредбите на СТО, с цел да значат това, което им харесва, когато им харесва ".

С въведените неотдавна мита Европейският съюз и Китай " пренебрегват разпоредбите на СТО когато им е комфортно ", акцентира Лайтхайзър.

Американската администрация е на мнение, че ответните ограничения на комерсиалните им сътрудници са неоправдани, защото Съединените щати имат едностранното право да пазят стоманодобивната си индустрия " в името на националната сигурност ", отбелязва комерсиалният представител.

В умозаключение той предизвестява, че " Съединени американски щати ще вземат подобаващи ограничения, с цел да защитят ползите си ".

Президентът Доналд Тръмп към този момент размаха опасността да таксува с мита вноса на европейски коли и предизвести, че може може да вкара мита за артикули от Китай на евентуална стойност 400 милиарда $.

След като Вашингтон вкара мита от 25 % за вноса на стомана и 10 % за вноса на алуминий, Европейски Съюз отговори, като наложи в петък мита върху американски артикули за 3.2 милиарда $, в това число за мотоциклети, бърбън и джинси.

В официалното съобщение си Лайтхайзър упреква европейските ответни ограничения, че са " замислени, с цел да санкционират американските компании и техните служащи ".

Съобщението беше публикувано, откакто фамозният производител на мотоциклети Харли-Дейвидсън (Harley-Davidson) разгласи, че ще реалокира производството си отвън Съединени американски щати, с цел да избегне митата за внасяните в Европа мотоциклети (около 17 на 100 от продажбите му).
В отговор Тръмп гръмко съобщи, че " Харли-Дейвидсън " не може да се създава в друга страна. Никога! ", като заплаши да наложи мита на компанията, в случай че реалокира производството си отвън Съединени американски щати.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР