От Българската стопанска камара (БСК) излязоха със становището по внесените

...
От Българската стопанска камара (БСК) излязоха със становището по внесените
Коментари Харесай

БСК: Не е представен анализ и оценка как ще бъдат финансирани антикризисните мерки

От Българската стопанска камара (БСК) излязоха със мнението по импортираните в Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС) оферти за антикризисни ограничения.

От БСК са удовлетворени, че ограниченията ще бъдат разисквани със обществените сътрудници.

От камарата декларират, че с изключение на бюджетният резултат, следва да бъде показан и разбор за директния и индиректен резултат върху засегнатите страни - жители и бизнес. От Българска социалистическа партия допълват, че единствено по този метод може да бъде оценено евентуалното влияние от предлаганите от държавното управление ограничения.
 Маргаритов: Антикризисните ограничения ще влязат, когато Народното събрание заплати сметката
Маргаритов: Антикризисните ограничения ще влязат, когато Народното събрание заплати сметката

Трябва да има ефикасен надзор и знаци за директния им резултат за жителите

В мнението се показва, че не е показан разбор и оценка по какъв начин ще бъдат финансирани препоръчаните ограничения , макар че е показана оценка за общите резултати от данъчните антикризисни ограничения, които се предвижда да влязат в действие от 01 юли 2022 година, в загуба на данъчни доходи от 530 млн. лева и спомагателни разноски в размер на 1617 млн. лева От Българската стопанска камара акцентират, че л ипсва разбор и върху упования резултат върху темпа на повишаване на инфлацията .

Според БСК ограниченията, планувани за физически лица, би трябвало да бъдат фокусирани върху нуждаещите се, нискодоходни групи на обществото. От камарата допълват, че доколкото ресурсите са лимитирани, от значително значение е потреблението им да бъде оптимално дейно.

" За множеството оферти е посочен начален период за използване на мярката, само че не и докога ще се ползва. С оглед обезпечаване на правна сигурност и предвидимост на бизнес средата, за всички ограничения би трябвало да бъде посочен избран или определяем период, разясняват от стопанската отганизация.

БСК поддържа мнението, че политиката на непрестанно повишение на приходите в актуалната икономическа обстановка основава риск от серпантина " увеличение на доходи-цени ". От каматара считат, че с цел да се поддържа покупателната дарба на популацията, е нужна самодейна политика за стимулиране на вложенията и увеличение на конкурентоспособността на фирмите. В мнението се акцентира, че обществена поддръжка по резистентен метод е невъзможна без солидна икономическа основа.
 Лорер щастлив, че България получила пролонгация за ембаргото над съветския нефт
Лорер щастлив, че България получила пролонгация за ембаргото над съветския нефт

Бъдещето на България в еврозоната е залегнало крепко, счита той

Българската стопанска камара насочва и съответни мнения по обособените препоръчани ограничения:

Мерки, които се чака да влязат в действие от 01 юли 2022 година

1.1. " Освобождаване от данък електрическата сила, природния газ и на втечнения нефтен газ (LPG) според член 15 от Директива 2003/96/ЕО на Съвета от 27 октомври 2003 година по отношение на преструктурирането на правната рамка на Общността за данъчно облагане на енергийните артикули и електрическата енергия "

Подкрепяме препоръчаната мярка, изключително в частта на освобождението от данък на природния газ и втечнения нефтен газ, които се употребяват като горива в превоза. При настоящите размери на акциза от 340 лева за 1000 литра полутечен нефтен газ (LPG) и 0,85 лева за 1 гигаджаул природен газ понижението би било от 0,408 лева на литър за втечнения нефтен газ и 0.042 лева на кг природен газ, което ще понижи осезаемо крайните цени на тези горива.

По отношение на освобождението от данък на електрическата сила, мярката е в позитивна тенденция, само че доколкото България ползва едни от най-ниските акцизни ставки в Европейски Съюз, общият резултат би бил нищожен, имайки поради, че акцизът образува към 1% от крайната цена на електрическата енергия.

" Въвеждане на понижена ставка на Данък добавена стойност в размер на 9% за доставки на централно отопление "

Принципно поддържаме предлагането. На фона на нарастването от приблизително 39,26 на 100 за клиентите на топлофикационните сдружения, резултатът от понижената ставка на Данък добавена стойност върху крайната цена, заплащана от потребителите, също би бил нищожен.

Въвеждане на понижена ставка на Данък добавена стойност в размер на 9% за доставки на природен газ

Принципно поддържаме предлагането. Мярката е в позитивна тенденция, само че общият резултат би бил нищожен.
 Управляващите реализираха консенсус по антикризисните ограничения
Управляващите реализираха консенсус по антикризисните ограничения

Изчистват се последните елементи

" Въвеждане на нулева ставка на Данък добавена стойност за доставки на самун "

Мярката ще изисква съществено увеличение на потенциала на проверяващите органи, защото съставените елементи по веригата на доставките не са с нулева ставка на Данък добавена стойност, а тя се вкарва единствено за крайния артикул. Необходимо е ясно дефиниране на крайните артикули, които се включват в категорията " самун ", в това число и заради съществуването на голям брой стоки-заместители.

" Премахване използването на понижена ставка на Данък добавена стойност за доставки на бира и вино, като част от ресторантьорски и кетъринг услуги "

Не поддържаме препоръчаната мярка. Не разбираме антикризисния й темперамент и за какво е включена в предлагания от държавното управление пакет. Промяната в режима, който настоящо е със период на деяние до края на 2022 година, не е необорим. Представеният фискален резултат от мярката е нищожен, а в същото време към този момент провокира основателно напрежение в сектора. Тя визира секторите, които към момента не са се възстановили от Ковид-кризата и прилаганите ограничавания на стопанската активност. Промяната на режима в средата на финансовата година провокира в допълнение тежест за засегнатите бизнеси, смяна в проектите за работа и ръководство, в това число като нарушава предвидимостта и прогнозируемостта на регулаторната рамка.

Намаляване на размера на законната рента от ОЛП+10% на ОЛП+8%

Като цяло, поддържаме мярката, доколкото това е минимума избран по Директива 2011/7/ЕС по отношение на битката със закъснение на заплащането по търговски покупко-продажби. Бихме желали да получим спомагателни уточнения по повод използването, както и направена ли е оценка на риска от увеличение на междуфирмената задлъжнялост.

" Увеличаване размера на данъчните облекчения за деца "

По принцип поддържаме мярката, която би представлявала действителна помощ за фамилиите с деца, като се чака да усили разполагаемия им приход. Необходимо е да бъде прегледана в синхрон с останалите ограничения, които се дават на фамилиите по ясни и обективни критерии, в това число подоходен аршин.

Разширяване обсега на РМС 592/2018 година за изискванията и реда за разплащанията на разпоредители с бюджетни средства по контракти посредством въвеждане на разпоредбите в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс

Направеното предложение не дава задоволителна и пълноценна информация за образуване на мнение, защото не излиза наяве по какъв начин съответно ще се разшири обсегът. Мярката е ориентирана само към възстановяване на събираемостта на държавните вземания, защото с решението се урежда процедура по разплащане по контракти, в случаите, в които и има отговорности към фиска.

" Компенсиране на крайни консуматори на горива - физически лица "

Същността на тази мярка е съпроводена с най-вече незнайни, което прави невероятно образуването на аргументирано мнение: не е ясно какъв ще е механизмът на използването й, в това число каква ще е административната процедура за осъществяване на мярката; ще докара ли до спомагателни тежести - административни, финансови, организационни за търговците на горива; какъв ще бъде кръгът на лицата, които са възможни да се възползват от нея. Смятаме, че мярката може да бъде подкрепена, в случай че бъде конструирана по олекотен и банален метод, който да подкрепя нискодоходните групи. Възможен метод е поддръжката да се осъществя чрез ваучерна система.

Увеличение на пенсиите от 1 юли 2022 година и 1 октомври 2022 година

Предложените нараствания и нови способи за осъвременяване на пенсиите не са съпроводени с безусловно никакви планове и разбори. Не са обсъждани на комисия по осигурителни връзки и в Надзорния съвет на Националния застрахователен институт. Санира се политически " гаф ", позволен при актуализацията на Държавния бюджет за 2021 година и Бюджета на държавното публично обезпечаване посредством разбъркване на пенсионно-осигурителните заплащания и " коронавирус добавките ". Няма безусловно никаква логичност, почиваща на правилата на общественото обезпечаване, с изключение на политически дял, добавките да бъдат включвани в размера на пенсията, доколкото не са избрани на база на застрахователен принос.

Непрекъснатото увеличение на минималния размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст понижава разликата сред тази пенсия и останалите пенсии, като опълчва пенсионерите, които са имали друг принос, за образуване размера на техните пенсии.

Липсват планове за броя на лицата, които ще бъдат обхванати от другите " мероприятия ", по какъв начин се отразяват нарастването върху приходите им и дали се реализира правдивост, или може през идната година да чакаме нови способи за осъвременяваме. Представени са разнообразни разновидности за увеличение на размера на получаваните пенсии на разнообразни групи пенсионери, без да се аргументира за какво е определен един или различен метод - дали се търси правдивост, или чисто фискален резултат.

Генерират се големи разноски за бюджета, без да е явен резултатът, както и опцията на бюджета да обезпечава финансиране в дълготраен проект.

Увеличаването на размера на оптималната пенсия е стъпка в прaвилната посока, въпреки и още веднъж да не излиза наяве по какъв начин е избран размерът.

Като цяло, е разочароващ фактът, че обществените сътрудници са изцяло изолирани от процеса на разбор и ограничения в региона на пенсионното обезпечаване. Работи се на парче, реактивно и без дълготрайна визия. Решенията са политически и не почиват на правилата на общественото обезпечаване.

Мерки за осъществяване на подписания трудов контракт в бранш опазване на здравето

Обръщаме внимание, че груповите контракти се ползват във връзка с подписалите ги страни - съответните представителни организации на работодателите и на служащите и чиновниците, които са членове на синдикалната организация - страна по контракта. Представителността на организациите на работодателите на браншово/отраслово равнище произтича от участието им в национално показаните организации на работодателите. Колективният трудов контракт в бранш Здравеопазване е подписан единствено от една от показаните организации на работодателите и не обвързва останалите.
 Николай Василев не вижда антикризисни ограничения, а преразказ по картинка
Николай Василев не вижда антикризисни ограничения, а преразказ по картинка

Според него сега в България няма икономическа рецесия

Мерки, които се чака да влязат в действие от 01 януари 2023 година

2.1. " Увеличаване на прага за наложителна регистрация по ЗДДС от 50 000 лева на 100 000 лева "

Подкрепяме предлагането, доколкото посредством него се цели и понижаване на административната и регулаторната тежест, и възстановяване на бизнес средата. Едновременно с това, бихме желали да обърнем Вашето внимание и върху други ограничения и текстове в Закона, чието изменение би асъдействало значително за реализиране на тези цели:

Премахване на протоколите за самоначисляване на Данък добавена стойност (чл. 117, алинея 1). Издадената фактура от доставчика е задоволително съображение за начисляване на налога от предприятието-получател на стоката/услугата и не е належащо да се издават и обработват спомагателни документи;

Промяна в режима на безплатно даване на хранителни артикули към оператор на хранителна банка посредством унищожаване условието всяка опаковка да се маркира с текст " подаяние, не предстои на продажба ", което в редица случаи е неизпълнимо и попречва постигането на задачите и задачата на " питателните банки " ;

Въвеждане на непрекъсната данъчната ставка в размер на 9 на 100 за " храни, подобаващи за бебета или за дребни деца " и " бебешки пелени и сходни бебешки хигиенични продукти " ;

Удължаване на периода за обявление и внасяне на налога за предприятия, подаващи тримесечни справки-декларации, и за тези с заявен Данък добавена стойност (за внасяне под избран предел за последните 12 месеца) - декларирането и внасянето на налога да се прави един път годишно.

2.2. " Въвеждане на електронни ваучери "

Подкрепяме мярката, която е съвременен инструмент за стимулиране и използването й в допълнение би понижило административната тежест.

2.3. " Софтуерна фискализация "

Подкрепяме мярката и възприетия метод, с който се основава опция за избор на търговците да записват и регистрират осъществените доставки/продажби в търговски обект посредством предпазени електронни документи. Въвеждането на други възможности, които понижават административната тежест, е верен и желан от бизнеса метод, вместо въвеждане на нови наложителни условия.

2.4. " Изплащане на средства в размер на 10% от в допълнение откритите доходи в бюджета, за лицата които са дали информация вследствие на която са открити спомагателните доходи "

Не можем да изразим съответно мнение, доколкото отсъства изясненост за механизма и процедурата, по които ще се ползва, каква гласност се планува, съществуващата променлива дълготрайност на процеса от постановяването на инспекционен акт и възможното му обжалване.

По т. 2 от дневния ред: Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда, импортиран от Костадин Костадинов и група народни представители

БСК поддържа мнението си, изразено в границите на Комисията по трудови връзки и не поддържа препоръчаното изменение в Кодекса на труда, а точно служащ или чиновник, който е определен за депутат, да има право на неплатен отпуск за времето на осъществяване на мандата му, а след неговото завръщане, работодателят да е задължен да му обезпечи заемането на предходната му служба.

По т. 3 от дневния ред: Законопроект за изменение на Закона за здравето, импортиран от Силви Кирилов и група народни представители.

Изразяваме кардинална поддръжка за нуждата от законодателно споразумяване на разпознатата празнина, що се касае до карантиниране на здрави деца до 12 година възраст. Следва да се вземат поради съображенията от правно-техническо естество, изложени в детайли в протокола от взаимното съвещание на Комисиите по трудови и осигурителни връзки.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР