От асоциацията Родители апелираме за своевременни мерки от Министерството на

...
От асоциацията Родители апелираме за своевременни мерки от Министерството на
Коментари Харесай

Асоциация „Родители“: Настояваме за присъствена учебна година

От асоциацията " Родители " молим за своевременни ограничения от Министерството на образованието и науката (МОН), с цел да може учениците да имат присъствено образование в учебно заведение през новата 2022/2023 образователна година . Това сподели Яна Алексиева - изпълнителен шеф на асоциацията " Родители " пред Българска телеграфна агенция. 

Тя означи, че опитът от последните три образователни години е посочил, че учебните заведения са първите, които бяха затваряни поради пандемията от COVID-19, само че и последните, които бяха отваряни в изискванията на нараснала заболеваемост. Това е неприемливо като процедура и настояваме за тази образователна година още от в този момент да бъде изработен проект за застраховане на работата на учебните заведения в присъствена форма. Преминаването в онлайн форма да бъде единствено в краен случай и единствено откакто търговски обекти, заведения и бизнес бъдат затваряни, съобщи Алексиева.

Яна Алексиева заяви, че от асоциацията " Родители " са изпратили писмо до служебния министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов с искане за обезпечаването на присъствено образование през новата 2022/2023 образователна година. В писмото се слага въпросът за началото на образователната година и за дейностите, които ще се подхващат за обезпечаването на присъственото образование.

" Последните три години ясно потвърдиха, че дългото образование в електронна среда от разстояние не може напълно да замести присъственото образование и това води след себе си голям брой проблеми в бъдеще измежду които: намалена мотивация и ангажираност на учениците; утежняване на резултатите при преодоляването на познания и умения; усложнения при доста деца да схващат и дейно да научават образователния материал; редица поведенчески проблеми; утежняване на физическото и психическо здраве на подрастващите, и други проблеми ", се споделя в писмото от асоциацията.

Искаме децата, учениците, учебните заведения, детските градини и яслите да са приоритет , като учебните шефове се тормозят към този момент освен поради ограниченията за COVID-19, само че и за това дали ще могат да платят сметките за отопление и електричество на учебните заведения, разяснява Яна Алексиева. 

Тя още веднъж съобщи, че децата и учениците би трябвало да са приоритет, без значение какво се случва в страната , както и да има проект, с цел да бъде непокътнато правото им за посещаване в учебно заведение или в детска градина. Ако в действителност още веднъж има рецесия поради ковид и пандемията, би трябвало да има ограничения, за които да се намерения още от в този момент, с цел да не се затварят още веднъж първи учебните заведения в страната, сподели Алексиева.

В писмото до служебния министър на образованието и науката от асоциацията " Родители " се обръщат с молба към него, за бъде направена нужната организация още през лятната почивка и да се осведомят навреме заинтригуваните страни - родители, учители и деца, за подхванатите дейности. " Взетите решения в последния миг или когато рецесията към този момент е реалност, не са най-хубавите и водят след себе си доста отрицателни последствия. Ние от асоциация " Родители " сме подготвени да Ви подкрепим в намирането на най-хубавите решения, с цел да се обезпечи една сполучлива и удовлетворяваща присъствена образователна година ", декларират от организацията в писмото до просветителния министър.

На въпрос дали би трябвало още веднъж да има, в случай че се наложи, проби за учениците поради COVID-19 , с цел да могат те да посещават учебно заведение, Яна Алексиева отговори, че това още веднъж ще е избор на родителите , на учебните заведения. " В последна сметка това е една добра процедура, която може да подсигурява посещаване в учебните заведения, само че още веднъж тази мярка би трябвало да бъде премислена. Сега не бих могла да кажа дали сме " за " или " срещу ", тъй като би трябвало да се вземе мнението на всички родители. Може би учителите и учебните шефове най-добре могат да кажат своето мнение за тази мярка, тъй като те бяха на " първа линия " и правеха тестванията на учениците за ковид ", съобщи Алексиева.

Тя означи, че през миналата образователна година посредством тестването на учениците за COVID-19 в учебните заведения учениците можеха да учат присъствено, само че със единодушието на родителите в другите образователни паралелки.

Настояваме за присъствена образователна година , тъй като виждаме всички резултати и с какви оценки учениците излизат след седми и след 12-и клас, сподели изпълнителният шеф на асоциацията " Родители ". За тези резултати на учениците пандемията оказа въздействие, акцентира Яна Алексиева. 

Много е значимо да се обезпечи газ за учебните заведения и детските градини през идната образователна година. Не може да има шефове, които да са в стрес и би трябвало да има проект или тактика за отоплението децата и учениците, сподели Яна Алексиева.

Тя разяснява, " че не може учители и шефове да са обезпокоени дали ще им стигнат средствата за отопление, както и да не се мисли за други възможности за него - дали ще е на газ или на различен тип отопление ". Има положителни специалисти в тази сфера и те ще могат да преценяват тези благоприятни условия за отопление на учебните заведения и детските градини, добави Алексиева.  
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР