От 9 до 19 май на сцените на Регионалнция център

...
От 9 до 19 май на сцените на Регионалнция център
Коментари Харесай

"Моето тяло, моят танц": фестивалът "Антистатик" събира артисти от десет страни

От 9 до 19 май на сцените на Регионалнция център за модерно изкуство " Топлоцентрала " и Сцена " Дерида " ще се организира.

Мотото тази година е " Моето тяло, моят танц ". Своите спектакли ще показват реализатори и артистични колективи от Румъния, Германия, Финландия, Нидерландия, Полша, Украйна, Съединени американски щати, Канада, Словения и Австрия.

Началото на " Антистатик " е на 09 май в 19:30 часа в " Топлоцентрала " с представлението " Място за изчезващи (Безнадеждно) " на Серджу Матис (Румъния/Германия). В него ще прозвучат достоверните записи на застрашени и изчезващи птици, събирани в продължение на няколко десетилетия от библиотеката " Маколи " към Лабораторията по орнитология в Корнел и Фондация " Xeno-canto " (Холандия). В спектакъла на Матис те се преплитат с научни и митични истории и трогателен танц, с цел да покажат в нова светлина срещата сред индивида и природата.

На 10 май в същия час и място на сцената ще излезе хореографът Томи Паазонен (Финландия/Германия), който гостува на фестивала и през 2021 година Този път той се завръща с представлението " ", в което съчетава прецизния речник на класическия балет с импулсите на актуалния танц, качвайки трима опитни мъже танцьори на балетни палци.

 Кадър от
© Maurycy Stankiewicz

Кадър от " Това е нещо същинско " на Анна Новицка.

На 12 май от 19:30 часа на Сцена " Дерида " феновете са поканени на танцовия театър " ", в който композиторът и реализатор Тиан Ротевел (Нидерландия/Германия) трансформира себе си в музикален инструмент. Ще звучат и композиции от интервала на Късния подем, на фона на жестове и придвижвания, с които актьорът си проправя път сред алтернативите за свястно и неефикасно, музика и танц, наслаждение и неуспех, частно и обществено.

Следващата вечер, 13 май, програмата продължава с представлението 18+ на Анна Новицка (Полша/Германия) " ". Тя трансформира кожата си в небосвод, въплъщава в тялото си разнообразни страсти, основава посредством него обстановки, показва планове и споделя истории. По този метод хореографът стига до въпросите за това какво е тялото, по какъв начин го възприемаме и можем ли умишлено да го променяме.

На 14 май от 11 и 12:30 часа на терасата на " Топлоцентрала " " Антистатик " кани всички на възраст 7-12 години на първото танцово зрелище за деца в историята на фестивала - " ". То е особено квалифицирано от немския колектив LIGNA, който българската аудитория познава от продукциите " Тайно радио ", " Опиянение и яд " и поредицата " Нонумент ". Всеки участник получава на място слушалки. В тях стартира да звучи радио пиеса, в която се сместват роман и указания за придвижване, тъй че последователно децата завладяват мястото, на което се намират.

Същата вечер е и безплатната прожекция на кино лентата " " и срещата с мултидисциплинарния актьор Антон Овчинников (Украйна), чиято звучеше преди началото на представленията в програмата на фестивала през 2022 година в символ на взаимност с потърпевшите от войната против Украйна. " Имам възприятието, че от всичко " мое " ми е останало единствено тялото. Понякога мощно, само че по-често едва и уязвимо. Оставете тялото да покаже какво усеща сърцето ви " - споделя създателят в лентата, снимана през април предходната година, до момента в който му се постанова да обитава в насилствена изолираност на 50 км. от нападнатия Киев.

 Кадър от
© Anton Avchinnikov

Кадър от " Монохромно ".

На 15 май от 19:30 часа в Сцена " Дерида " Були Фей Колинс (САЩ) ще показа своите " ". Заливан непрестанно от информация, героят на този музикален пърформанс претърпява своите страхове, попаднал в клопката на безкрайната въртележка от пикове и спадове, породени от потока на онлайн наличието. На сцената ще оживеят колажи на културна ирония и персонални разкази, изобразяващи хаотичността на политическата обстановка.

На 16 май от 19:30 ч. в " Топлоцентрала " ще се състои уместно за аудитория 18+ зрелище " на Симона Дяконеску (Румъния) и Ванеса Гудман (Канада). Фокусът му е всеки от нас като микробен отпечатък и даже като система от взаимнообуславящи се бактерии, която е по едно и също време мощна и нежна. Замислено като хибриден театър - конференция и хореографско шоу, представлението придвижва феновете през миризмата, размножаването, физическите извършения, имунитета и ги приземява в едно ново измерение на това какво може да назовем " еднаквост ".

На 17 май в България още веднъж гостува известният артистичен колектив Via Negativa (Словения) със своя театрален галоп " ", който препуска през именитата " Симфония № 9 в ре минор " на Бетовен и също е подобаващ за аудитория 18+. Представлението минава през цялото произведение на немския композитор, наложило се като " шедьовър на Западната цивилизация ". И по средата на този " извънреден образец на човешкия дух ", застават артистите - голи и подозрителни, търсещи връзка сред себе си и Животното.

Артистичната програмата на " Антистатик " ще приключи на 19 май от 19:30 часа със солото " " на Зимон Майер (Австрия). Изпълнителят трансформира дишането си в придвижване, а придвижването - в дишане. Звукът от стъпките се смесва с ударите на сърцето, с цел да отговори на значителните въпроси за спонтанността и самоизразяването. Всичко стартира притихнало в едно притъмнено кръгово театрално пространство и доближава до заряда, пулса и екстаза на клубната сцена.

 Създатели на фестивала са артистите Ива Свещарова, Вили Прагер и Стефан А. Щерев.
© Антистатик Фестивал

Създатели на фестивала са артистите Ива Свещарова, Вили Прагер и Стефан А. Щерев.

Фестивалът " Антистатик " е една от водещите платформи за актуален пробен танц и зад тила си има над 180 показани представления от целия свят. Създатели на фестивала са артистите Ива Свещарова, Вили Прагер и Стефан А. Щерев.

Билетите за всички представления към този момент са в на цена 20 лв. до 08 май и 25 лв. по време на целия фестивал. Билетите за " Браво, деца! " костват 10 лв. авансово и 12 лв. в деня на представленията. Прожекцията на кино лентата " Монохромно " и срещата с актьора е с вход свободен. Повече детайлности за програмата на " Антистатик " можете.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР