От 8 до 10 април по инициатива на кардиолога доц.

...
От 8 до 10 април по инициатива на кардиолога доц.
Коментари Харесай

Форум на ехокардиографията събира световнопризнати специалисти в областта на образната диагностика

От 8 до 10 април по самодейност на кардиолога доцент Красимира Христов, ръководител на Фондацията по неинвазивна образна диагностика в кардиологията, в столицата ще се проведат Софийски дни на ехокардиографията. Събитието се провежда за седма поредна година и ще протече с фокус върху клапните болести, които по последни данни са постоянно срещан проблем след прекарана коронавирус зараза.

Водещи експерти в региона на ехокардиографията от Германия, Англия, Италия, Франция и Съединени американски щати ще споделят новостите в развиването на неинвазивната образна диагностика.

В рамките на събитието е планувана специфична сесия, на която млади кардиолози презентират свои забавни клинични случаи и получават опция да станат разпознаваеми измежду експертите в Европа. На спечелилите в сесията ще бъде предоставено образование на Европейския конгрес по ехокардиография. Един от младите лекарище бъде отличен с премия на името на проф. Маурицио Галдеризи, доайен на Европейската асоциация по ехокардиография.

Мисия на Софийски дни на ехокардиографията

Основната задача на уредниците на събитието е да образоват кардиолозите и младите експерти у нас на новите трендове в образната диагностика на сърдечно-съдови болести. Ехокардиографията дава опция за оценка и ранна диагностика, както и навременно лекуване и следене на пациентите със сърдечно-съдови патологии. Неинвазивната оценка на пациента предхожда инвазивна оценка на положението на сърдечно-съдовата система, което се прави тогава, когато към този момент е неотложно инвазивното лекуване.

Eхокардиографията и съдречно-съдовите положения

С ехокардиография могат да се диагностицират разнообразни проблеми на сърцето. Да бъдат открити вродени болести в ранна детска възраст и даже в утробата на майката. В рамките на Софийските дни на ехокардиографията ще бъде показан лекторски панел, отдаден на вътреутробните сърдечни проблеми.

Пренаталната ехокардиография у нас за жалост е приоритет на към момента дребна част от педиатрите и акушер-гинеколозите. Ранното различаване на подобен проблем дава опция да се роди крепко дете.

С ехокардиография могат да бъдат открити добити пороци на сърцето, да се наблюдават бременни с риск за затруднения каквато е перипарталната кардиомиопатия (левокамерна систолна дисфункция в края на бременността и първите пет месеца след раждането), да се следи положението на пациенти с хронична исхемична болест на сърцето, с ремоделирана камера в резултат на миокарден инфаркт и нейното назад развиване при лекуване. С помощта на ехокардиографията могат да се следят пациенти след коронавирус, които имат огромен риск от развиване на миокардити и на клапни болести.

Регулярните ехокрадиографски прегледи могат да предотвратят миокарден инфаркт или изострен коронарен синдром

Ехокардиографията има съществена роля в оценката на сърдечно-съдовия риск и ранното му разкриване. При пациенти с артериална хипертония и с дислипидемия могат да се диагностицират ранните нарушавания в диастолната функционалност. Стрес-ехокардиографията намира приложение при исхемична болест на сърцето. Така пациентът може да бъде ориентиран за ранна намеса преди още да се е развил изострен миокарден инфаркт или изострен коронарен синдром. При постоянно ехокардиографско следене сърдечните пороци се насочват в верния миг за оперативно лекуване.

Ехокардиография намира приложение при незабавните положения изострен белодробен тромбемболизъм и животозастрашаваща аортна дисекация. Може също да дефинира хемодинамичното положение на пацент в шокова зала.

„ В диагностицирането на незабавните положения с изключение на на сърце, ехокардиографията намира приложение за оценка и на бял дроб, което проучване за жалост не се практикува от множеството кардиолози в България. А единствено за 1-2 минути може да наблюдава положението на пациент след коронавирус и да даде опция на експерта да организира лекуване освен на затрудненията на сърцето, само че и на уврежданията на белия дроб. “, разяснява доцент Красимира Христова, хазаин на Софийски дни на ехокардиографията.

Доц. Красимира Христова е кардиолог и потвърден специалист в неинвазивната образна диагностика на сърдечно-съдовите болести с над 25-годишна процедура. В момента е медицински шеф наМедицински център по сърдечно-съдови заболявания-София.

Председател е на Българската асоциация по неинвазивна образна диагностика от 2019 година досега. Основател на Фондация по неинвазивна образна диагностика в кардиологията, под чиято закрила се провеждат Софийски дни по ехокардиография. От 2013 година и към момента е член на Борда на Световната асоциация по хипертония - комитет по обучение и научна активност. От 2020 година е член на работната група Women Task Forse in cardiovascular Imaging към ЕАСVІ.

Доц. Христова има две специалности - вътрешни заболявания и кардиология. Защитава докторска степен върху приложението на новите ехокардиографски способи за оценка на миокардната дисторция при пациенти след изострен миокарден инфаркт. Участва в създаването и на клиничното приложение на първия програмен продукт за триизмерна миокардна дисторция, взаимно с екип от Белгия и Норвегия. Успешно пази магистратура в региона на Аdvance Medical Imaging в Кардиологията към Католически университет в Льовен, Белгия през 2009 година Има специализация и от влиятелен медицински университет в Австрия.

Доц. Красимира Христова е секретар на работната група по ехокардиография към Дружество на кардиолозите в България от 2010 година до 2014 година

От 2013 година до 2015 година е определена за президент на International College of Cardiology (ІСС), от 2016 година е общоприет секретар на ІСС, има статут на " Fellow " на Европейската асоциация по кардиология и е почетен член на IACS (Meждународна Академия по сърдечно-съдови заболявания). Член на борда на ЕACVi (Европейска асоциация по образна сърдечно-съдова диагностика) от 2012 година до 2018 година Член на ASE и член на Научния комитет към Американската асоциация по ехокардиография ASE в предиода 2013-2016 година Член е на борда на шефовете на Световната лига по хипертония.

От 2015 година доцент Красимира Христова е преподавател и гост-професор в Creighton University, Oмаха, Небраска, Съединени американски щати.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР